• hr

Fešta šoltanskog ulja i vina – proslava otočke izvrsnosti!

Dođite na feštu Šoltanskog maslinovog ulja!

Kad? Četvrtak 1. prosinca 2016.   u Domu kulture u Grohotama   s početkom u 12.30 sati. Trajekt iz Splita polazi u 11.15 sati, a povratak je planiran katamaranom u 15.30   ili trajektom u 17.30 iz Rogača.

Dođite i proslavimo dobivanja europskog certifikata izvornosti   šoltanskog ulja, a dodatna nagrada očekuje vas kroz degustaciju finih autohtonih okusa našeg otoka!

Više detalja o manifestaciji:

Organizatori planiraju malo stručno predavanje o procesu dobivanja oznake izvornosti te o šoltanskoj autohtonoj sorti maslina. Pored  autohtonih proizvoda, na predavanju će biti riječ i o vinskoj sorti otoka Šolte.

Program će začiniti ženska klapa Čuvite, a nakon toga sprema se mali domjenak baziran na ulju, maslinama i proizvodima od maslina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Put ka izvrsnosti – Kako je sve počelo?

Proces zaštite naziva „Šoltansko maslinovo ulje“ (ZOI) započeo je u listopadu 2013. godine, kada je Udruga maslinara otoka Šolte „Zlatna Šoltanka“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti naziva „Šoltansko maslinovo ulje“.
Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene uredbe Komisije, naziv „Šoltansko maslinovo ulje“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

IMG_8152

Masline – turistički brand otoka Šolte

Čarobna Šolta odavna je poznata po vrhunskom, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i stoljetnoj  tradiciji proizvodnje ulja. Šoltansko ulje dobiva se iz dviju poznatih sorti maslina– levatinke i oblice. Levatinka je još poznata i pod nazivom šoltankaOblica je bila prihvaćena i raširena na Šolti do sredine 20-og stoljeća.  Ako vas je put doveo Šolte na kojoj ste poželjeli degustirati svježu pečenu ribu s gradela u nekom od otočkih restorana, zacijelo ste primjetili fantastičan okus. Okus je nevjerojatan, no jeste li se zapitali zašto je drugačiji i bolji baš tu? Tajna je u dalmatinskoj kuhinji i domaćem maslinovom ulju. I nije „tekuće zlato“ sa Šolte samo izraz, već iz godine u godinu, šoltansko ulje na nacionalnoj razini i šire, osvaja zlatne medalje kao najbolje i potvrđuje svoju izvrsnost!

04

Posjetite Šoltu i sudjelujte u branju maslina

Na tragu brojnih svjetskih trendova koji upravo ekološke proizvode stavljaju u prvi plan i te promoviraju svoju destinaciju kroz poljoprivredne aktivnosti, tako je i Šolta dostupna posjetiteljima koji su od nekoć klasičnih turista sada postali prijatelji domaćina i samog otoka te su se zainteresirali baš za berbu maslina. Za posjetitelje i putnike koji vole aromatičnu Šoltu,  berba maslina predstavlja autentičan užitak i čistu anistresnu terapiju kao i savršenu zimsku rekreaciju na svježem zraku. Na  Šolti berba maslina se vrši ručno svake godine početkom studenog, u idiličnim malim obiteljskim maslinicima, razasutima na više lokacija.

Foto: Tz Šolta, olynthia.hr

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr

Shares