• hr

Započeo Gastroadvent u Splitu! Novinari portala upalili prvu adventsku svijeću!

Već sedmu godinu za redom, u Splitu se održava ova jedinstvena gastro manifestacija  svijetu!

U nedjelju, 27. studenog, u hotelu Consul u Splitu, u sklopu manifestacije Gastroadvent, upaljena je prva adventska svijeća. Čast paljenja svijeće pripala je novinarima popularnih portala. Za tu prigodu hotel Consul je pripremio niz jela iz domaće kuhinje, koja odišu tradicijom, zdravljem, okusima i mirisima Božića.

Trpeza je bila posvećena jelima od divljači i maslinovog ulja.  U raskošnom blagdanskom izdanju hotela Consul bile su poslužene brojne delicije: uštipci, domaći namazi od maslina i sira, kiselog kupusa iz Trilja s domaćom pancetom, njoki s gulašem od divljači na maslinovim ulju….

_dsc8842

7. Gastroadvent posvećen je maslini

Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je maslini, neiscrpnoj inspiraciji gastronoma, biljci visokog stupnja probavljivosti, bogatog nutritivnog sastava. Maslinu i njeno ulje, postavljaju na pijedestal proglašavajući je  namirnicom broj I. Ona je simbol mira i nepobjedivosti, simbol snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja. Kulinarski avanturisti se maslinovim uljem služe prilikom kreiranja najsavršenijih zalogaja, spajajući ponekad ono što se nama čini potpuno nespojivim.

U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih  recepata.

Autorica  ovogodišnjeg  Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić  iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica.  Najljepša poruka  stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.

 

 Foto: HotSpots, Tz Split, Joško Šupić

Shares