Aktualno

Ivan Rendić – supetarski genije čija su djela ostavila neizbrisiv pečat u hrvatskoj kulturi

IVAN RENDIĆ (1849. – 1932.) je bio prvi hrvatski kipar novijeg razdoblja. Iako rođen u Imotskom, Supetar je njegovo zavičajno mjesto,  mjesto kojem je dao neizbrisiv pečat snagom svog stvaralaštva i kiparskog genija. O njegovim radovima svjedoče brojni spomenici razasuti od Trsta (Italija), Rijeke, Zagreba, Venecije, Duborvnika, do naravno Supetra i otoka Brača.  U svom radu suradjivao je s brojnim hrvatskim velikanima koji su mu bili modeli, kao što su Gundulić, Preradović, Gaj, Kačić – Miošić, a njegovo specifično umijeće i briljantna vještina, utrli su temelje  brojnim kiparima koji će ga slijediti i ponovno razviti hrvatsku skulpturu – Meštroviću, Rosandiću, Kršiniću, znog čega ga se danas smatra ocem modernog hrvatskog kiparstva. Najvećem i najpoznatijem kiparu u čast, Turistička zajednica Grada Supetra u suradnji sa Narodnom knjižnicom iz Supetra osmislila je Kulturni đir „Dan s Rendićem„ kako bi se svim gostima ali i stanovnicima približili život i djelo ovog velikog Supetranina.

01-ivan-rendic-portret
Kulturni đir započinje na supetarskoj rivi pokraj spomenika velikom kiparu, zatim kreće dalje ulicom koja nosi njegovo ime do obiteljske kuće Rendić. Na pročelju kuće možete vidjeti prvi rad Ivana Rendića.

02-ulica-i-rendica-sa-kompleksom-zupne-crkve

03-obiteljska-kuca-rendic

04-prvi-rad-ivana-rendica

Đir vas dalje vodi povijesnom jezgrom ovog prekrasnog bračkog gradića preko Vrdolci do starih Gustirni, dalje preko Glavice i spušta se ulicom Ignjata Joba sve do galerije „Ivana Rendića“ u kojoj se nalaze odljevi brojnih njegovih dijela.

08-alegorija-um
U parku u blizini galerije nalazi se jedno od najlijepših Rendićevih dijela – Alegorija „Um“ original kojeg se nalazi u Trstu.

05-vrdolca

06-jobova-kala

Put vas dalje vodi preko supetarske rive, gradske plaže Banj do prekrasnog supetarskog groblja na kojem se nalazi čak 14 Rendićevih dijela i grob ovog velikana hrvatskog kiparstva. Dobro nam došli ovom stazom slavnog umjetnika!

09-stari-rendicev-banj

010-rendicev-grob

011-1-rendiceva-pala-na-supetarskom-groblju

011-2-rendicev-rad-na-groblju

012-rendicev-rad-na-groblju

VRDOLCA – MJESTO RENDIĆEVE STAROSTI

Supetar je počeo živjeti u doba mirne rimske uprave (sarkofazi i villa rustica na groblju) do u starokršćansko doba uz današnju crkvu (6. st. Starokršćanski mozaik), pa pošto se ugasio, preskočio nekoliko stoljeća, počeo je iznova živjeti u Glavici, Vrdolcu i Varoši, a odatle se spušta prema moru (in portu sancti Petri). Supetar postaje bračkom prijestolnicom početkom 19. stoljeća.; 1900.g. je imao 1829 stanovnika, ima status Grada od 1997.g. i danas broji nešto više od 4 000 stanovnika.

015-detalja-sa-supetarskog-groblja
Detalj s supetarskog groblja

GUSTIRNE – malo mjesto značajno za supetarski svakodnevni život

Početkom 20. stoljeća ovo je mjesto imalo vrlo značajnu ulogu u životu Supetra, jer je opskrbljivalo vodom stanovnike Vrdolci, Varoša i Glavice. Kišnica se skupljala na obližnjem pjoveru, a akumulirala se u ovim bunarima. Na ovom su se mjestu okupljale supetarske žene, komentirale dnevna društvena događanja, razmjenjivale novosti, a s njega odnosile vodu u svoje domove, za piće, pranje odjeće i posuđa, napajanje stoke i ostale potrebe.

013-rendicev-andeo-na-grobljuRendićev anđeo na groblju

Ivan Rendić je bio poseban duh,jedna od onih osobnosti koja ostavljaju pečat ne samo svojim djelima, već i svojom posebnom kreativnom naravi. Bio je poznati hedonista, veseljak i šaljivac, prepun optimizma i ljubavi prema životu koja se ogledala u stalnoj spremnosti za šalu, zabavu i užitak.

GALERIJA “IVAN RENDIĆ”

07-galerija-rendic

Galerija „Ivan Rendić“ je zbirka sakupljenih umjetnina Ivana Rendića, njegovih skulptura, reljefa i nacrta. Meka je to supetarske kulture i umjetničkog stvaranja. Posjetitelj se u njoj upoznaje s počecima novijeg hrvatskog kiparstva, s djelima umjetnika koji mu je samopožrtovno gradio temelje. Otvorena 1999.g. galerija danas sadrži 18 skulptura i reljefa i 50 originalnih nacrta, crteža, fotografija i dokumenata Rendićeva života. U Galeriji se ugošćuju i postavljaju mnogobrojne izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti i književni susreti.

RADOVI IVANA RENDIĆA

016-detalj-sa-supetarskog-groblja

Na supetarskom groblju možete vidjeti neka od najboljih djela Ivana Rendića. Upoznavanje s dvanaest radova, upoznavanje je s čovjekom koji je čitav svoj život posvetio kamenu, u njemu i iz njega stvarao, čovjekom koji je beskrajno volio Supetar i njegove ljude, usprkos njihovom čestom neshvaćanju njegovog karaktera i nepriznavanju njegove umjetničke veličine i snage.

010-rendicev-grobGrob Ivana Rendića

Više informacija pronađite na www.supetar.hr i dobro došli!

Posjetite našu Facebook stranicu i ostanite u toku sa svim novostima koje spremamo za Božić i Novu godinu.

supetar logo hr