Aktivni odmor

Krenite u bike&hike avanturu, upoznajte marinsku Zagoru!

Općina Marina idealna je destinacija za ljetni odmor ali i opuštanje u jesenskim i zimskim mjesecima. Smještena između Splita i Šibenika te samo 12 kilometara udaljena od Trogira, pruža turistima mogućnost da u kratkom vremenu uživaju u ambijentima UNESCO-ovih gradova.  Mada sjajna lokacija pruža opcije atraktivnih izleta, ostanete li u samom mjestu – nećete požaliti.

DSC_1150-2

Ovdje vas očekuje tipičan mediteranski mir i relaksacija kakvi su, sudeći po svjetskim turističkim trendovima, već neko vrijeme itekako na cijeni!  Naselje Marina središte je Općine Marina koja u svom sastavu broji još 14 naselja. Veliki dio teritorija Općine čini marinska Zagora, prostor izuzetno bogat kulturnim bogatstvima, gastronomijom i prirodnim ljepotama.

 biciklisti-marina

ISTRAŽITE MARINSKU ZAGORU BICIKLOM ILI PJEŠAČENJEM

Ljubitelji prirode otiđite koji kilometar dalje u unutrašnjost teritorija općine i osjetite autohtonu atmosferu marinske Zagore. Ovaj izuzetno očuvan prostor bogat je mnogim arheološkim nalazištima. Predstavlja prostor u kojem je sačuvana izvorna dalmatinska tradicija i kultura sa svojim običajima, nošnjama i lokalnom gastronomijom.

IMG_1388_1

Ljubitelji rekreacije uživat će u vožnji ugodnim biciklističkim stazama okruženim raskošnim mediteranskim raslinjem.
Preporučamo izlet do sela Gustirne i razgled krških lokvi Bliznice, koje krasi iskonska prirodna ljepota koju zaista treba doživjeti, ili do nekog od seoskih domaćinstava gdje se može uživati u domaćim specijalitetima u autentičnom ambijentu!

Novo napravljene biciklističko – rekreativne staze dio su sportsko – turističke ponude općine Marina. Općina Marina sudjelovala je u programu Cycle – Croatia, kroz koji su obuhvaćene staze od općine Primošten i Rogoznice. Već je veliki broj stranih i domaćih biciklističkih klubova, turističkih agencija ili saveza koji svoje aktivnosti usmjeravaju ka ovom kraju. Bez obzira da li ste rekreativac ili profesionalac vožnju prirodnim stazama kroz šume, uz pogled na more pružit će vam neopisivo zadovoljstvo.

Zastanite u nekom od obiteljskih domaćinstava i  kupite domaće vino i maslinovo ulje.

MARINSKO ZALEĐE BOGATO JE KULTURNIM ZNAMENITOSTIMA

U marinskom zaleđu stiče se gotovo netaknuta priroda i brojna očuvana tradicionalna sela s izvornim kamenim kućama.  Selo Blizna  (Blysa), smještena između sela Bristivice i Mitla, podno planine Vilajena teritoriju srednjovjekovne Dridske županije prvi put se spominje 1251. Ovdje se nalazi crkva Sv. Marije, koja se spominje u trogirskim spisima 1300. godine. Potječe iz IX. stoljeća. Oko crkve je groblje u kojem ima stećaka i starih nadgrobnih ploča, a 2000. je otkrivena nekropola iz starohrvatskog doba. Groblje sela Blizna Gornja antički je arheološki lokalitet smješten u kraškom polju na samoj granici Trogira i Šibenika, na mjestu koje obiluje vodom iz izvora i lokve koja za ljetnih suša nikada ne presuši.

img_1557

Lokve su u prošlosti imale veliki značaj u stočarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji lokalnog stanovništva.

IMG_1547_1

U vrijeme najnižeg ljetnog vodostaja ljudi su u prošlosti čistili nakupljeni sediment i koristila ga kao plodnu zemlju za povrtlarstvo i vinogradarstvo. Na predjelu Zgona postoje dvije lokve zvane Bliznice. Pored njih su nađeni ulomci rimskodobne keramike.

POGAČA

Krenite s nama u bike&hike avanturu, upoznate povijest marinskog zaleđa, uživajte u domaćim proizvodima.
Šetajući i vozeći se ovim stazama uživat ćete u nedirnutoj prirodi i gostoprimstvu lokalnog stanovništva. Svaka staza je upotpunjena ugostiteljskom ponudom gdje možete probati lokanu kuhinju i prenoćiti u privatnom smještaju. Stvoreno baš za Vas!

Sevid stari trogir_1

www.tz-marina.hr
Foto: Arhiv TZO Marina

logotipi hr