Aktivni odmor

Održivi razvoj – očuvanje dragocjenih prirodnih i kulturnih resursa NP “Krka” u službi prirode

Prepoznatljivi trademark i amblem Šibensko kninske županije i jedan od simbola ovog područja, NP “Krka” iz godine u godinu pojačano radi na sve kvalitetnijem jačanju sadržaja, ponude i prezentaciji svojih turističkih atributa. 

biluiabuk2Prednost Nacionalnog parka „Krka“ je prostorna razgranatost i dobra umreženost cesta. Osim triju prijelaza preko Krke, brojna naselja uz Park povezuju prometnice, što, uz kvalitetnu signalizaciju, omogućuje širenje novih posjetiteljskih sadržaja uzvodno prema Visovcu, Roškome slapu, manastiru Krka, Burnumu i Eko kampusu Puljane.

rokislapogrliceRoški slap
Radi optimalnog protoka posjetitelja i kontrole njihova zadržavanja u Parku u tijeku je realizacija nekoliko projekata, od kojih bi prvi – uređenje pristaništa za brodove u Skradinu – trebao biti realiziran do ljeta 2017.

manojlovakislapovi1Sljedeći projekti odnose se na uređenje nekoliko ulaza u Park: Laškovice, Eko kampusa Puljane i Lozovca, glavnog kopnenog ulaza u Park, kako bi posjetitelji prilikom obilaska Parka optimalno mogli raspodijeliti svoje vrijeme i uživati u bogatoj ponudi lokalnih gospodarstvenika. Cilj upravljanja Parkom svakako je održivi razvoj gdje je uz zaštitu prirode lokalnoj zajednici omogućen rast i razvoj. Prosperiranje krajeva uz Krku zaustavit će depopulaciju područja i omogućiti učinkovito korištenje dobara.

biluiabuk

Razvoj lokalnog gospodarstva

Svaka kupljena ulaznica doprinos je trajnoj zaštiti, očuvanju i unapređenju NP „Krka“, a neizravno i njegova šireg područja. Porast posjećenosti rezultira i porastom sredstava, koji se zatim ulažu u projekte zaštite, inventarizacije i monitoringa, obnovu i razvoj infrastrukture, osmišljavanje novih sadržaja, projekte suradnje s lokalnom zajednicom, održavanje protupožarnih putova i slično.

lukoviburnumLukovi Burnum
Zajednički projekti doprinose prepoznatljivosti Nacionalnog parka „Krka“ kao brenda. Porast posjećenosti omogućuje intenzivniju promociju, prezentaciju i prodaju lokalnih proizvoda kroz izravnu prodaju ili u suvenirnicama JU „NP Krka“. Brend NP „Krka“, s prepoznatljivom očuvanom prirodom i bogatom baštinom i tradicijom, pospješuje prezentaciju i prodaju autohtonih, a posebno ekoloških, proizvoda izrađenih na tradicionalan način u samom Parku ili u njegovoj neposredoj blizini.

visovac1Visovac
Zaštićena priroda i ekološki uzgoj rezultiraju iznimnom kakvoćom proizvoda, koje posjetitelji prepoznaju i u kojima mogu uživati u brojnim seoskim domaćinstvima i lokalnim gospodarstvima uz NP „Krka“.

Sve informacije o posjetu NP “Krke” potražite na web stranici: www.np-krka.hr.   Posjetite  Šibensko – kninsku županiju, koja će vas začarati brojnim kulturno prirodnim bogatstvima od kojih je NP “Krka”, definitivno jedan od najljepših aduta.
Blizina starog mediteranskog šarmera
, grada Šibenika, nije naodmet i preporučamo ga obavezno posjetiti te skombinirati posjetu Nacionalnom parku i usput uživati u šibenskom eko – Adventu!

photo-3-3-777x437

Dobrodošli!

NP “Krka”

Facebook NP “Krka”

YouTube

Twitter

 

Fotografije preuzete uz dopuštenje NP “Krka” i TZ grada Šibenika

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

NP_krka_logo CRNI

logo-tz-sibenik

logo_-turisticka-zajednica-sibensko-kninske-zupanije