Aktivni odmor

Otkrijte park – šumu Jankovac – čaroliju nadohvat ruke

Jesen na Jankovcu – blagodat za duh i tijelo

Svojim položajem i svim značajkama park-šuma Jankovac je svakako središnje mjesto Parka prirode Papuk za kojeg odgovorno tvrdimo da je totalan propust – propustiti ga obići!  Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina Hrvatske, smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m.

_dsc8967fBogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom. Idealna kombinacija gustih stabala, bistrih izvora i neodoljivih slapova,odavno je omiljeno planinarsko odredište kao i odredište svih putnika željnih iskonskog mira i tišine.

_dsc8072k_tonemapped_snapseedIme izletišta Jankovac kao i Jankovačkih jezera veže se za ime grofa Josipa Jankovića, vlasnika tada brojnih posjeda od Voćina do Virovitice. Taj zaljubljenik u prirodu dolazi sredinom 19. stoljeća na svoj posjed odlučivši svoje zrele godine provesti uređujući jednu lijepu dolinu blizu vrha Papuka.

_dsc9698f
Ovdje je najprije sagradio lovačku kuću, a potom uredio dva protočna jezera, kako za uzgoj pastrva, tako i za opskrbu vodopada u najnepovoljnijim hidrološkim razdobljima. Da je grof potpuno uspio svjedoči tridesetmetarski vodopad koji se ruši u kanjon Kovačica. Grof Janković je sahranjen, po njegovoj želji, u špilji iznad jezera.

Ljubitelji prirode – upoznajte nestvarnu ljepotu Jankovačkih šuma

Jedno od bitnih obilježja Jankovca su njegove šume. Od posebne vrijednosti šumskog dijela su oaze sastojina prašumskog tipa, pojas stabala jasena i javora kod izvora, pojedina stara stabla bukve i javora promjera i preko 1 m. Jankovačka šuma opasana je sa zapada i istoka planinskim kosama, s juga zatvara strminu koja mjestimično prelazi u okomitu stijenu, a otvorena je prema sjeveru, gdje završava okomitom stijenom visokom 40 m, ispod koje protječe potok Kovačica. Savršen bijeg za sve one koji traže kratkotrajan spas od napučenih gradskih košnica, čarolija čistog zraka i nestvarne prirode ovdje je doista nadohvat ruke. 

_dsc8064a
U stijeni iznad jezera, u prirodnoj poluspilji, nalazio se mramorni sarkofag grofa pl. Josipa Jankovića, s natpisom na mađarskom i crkvenoslavenskom jeziku, a nešto više iznad groba smještena je uska i mračna, oko 20 m duga Maksimova spilja, nazvana po nekadašnjem hajduku Maksimu Bojaniću. O nekadašnjim stanovnicima Jankovca, njemačkim staklarima, svjedoče ostaci starih nadgrobnih spomenika. U središnjem dijelu  Park šume  nalazi se Planinarski dom koji je idealno mjesto za odmor i rekreaciju u svako doba godine. Napominjemo da je Planinarski dom otvoren tijekom cijele godine, a posjetiteljima, osim smještaja nudi i veliki izbor ukusnih jela._dsc9782cPlava, zelena, siva, bijela, ovisno kad se gleda, boje su Jankovca koje oduševljavaju. Drugim riječima, Jankovac vrijedi posjetiti u svako doba godine, a poseban je ugođaj u jesen, kad su, po mnogima, papučke šume najljepše._dsc9767c

O tome nam svjedoči i Glavna čuvarica Parka prirode Papuk Gordana Kukić:

” Kao Glavna čuvarica prirode Parka prirode Papuk i prvog hrvatskog UNESCO geoparka imam tu privilegiju da uživam u čarima papučkih šuma kroz cijelu godinu. I premda svako godišnje doba ima svoje posebnosti, ipak šuma je u jesen doslovno čarobna. Tople jesenske boje privlače brojne posjetitelje, od kojih neki upravo ciljano dolaze u vrijeme kada je šuma najšarenija. “

img_0603Dobrodošli u Virovitičko – podravsku županiju, županiju čudesne prirode i brojnih antistresnih sadržaja koji vas vraćaju u vrijeme istinskog odmora, spokoja i sklada.
Više informacija pronađite na www.tzvpz.hr.

Fotografije: Goran Pavić, Marijan Škripač

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-tzvpz-1024x1024