Gastro

Šoltansko maslinovo ulje – najvrijednije blago otoka Šolte!

Najdarežljiviji a najnezahtjevniji plod naše lijepe Dalmacije, svakako je maslina.
U vrijeme maslinarske groznice, kada se na našim otocima svi „iskopčaju“ iz svakodnevnice i uskoče u svoje maslinarske opremu i rekvizite te vrijedno beru, vrijeme da se prisjetimo  malo šoltanskih blagodati kroz zlatno maslinovo ulje koje je po strukturi i sastavu izvanredne kakvoće. Tepanje maslinovom ulju kao šoltanskom zlatu nije bezrazložno jer uistinu ima blagotvorna svojstva.
U prilog tome donosimo i dokaz crno na bijelo kako je Europska komisija u registar zaštićenih oznaka izvornosti uvrstila Šoltansko maslinovo ulje:

ZOI – ZAŠTIĆENA OZNAKA IZVORNOSTI ZA ŠOLTANSKO MASLINOVO ULJE
U Službenom listu Europske unije, L 286 od 21. listopada 2016. objavljena je:
PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/1865 od 10. listopada 2016. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Šoltansko maslinovo ulje (ZOI)).
Proces zaštite naziva „Šoltansko maslinovo ulje“ (ZOI) započeo je u listopadu 2013. godine, kada je Udruga maslinara otoka Šolte „Zlatna Šoltanka“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti naziva „Šoltansko maslinovo ulje“.
Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene uredbe Komisije, naziv „Šoltansko maslinovo ulje“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

photo-358_1

SVI BERU MASLINE
Čarobna Šolta odavna je poznata po vrhunskom, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i stoljetnoj  tradiciji proizvodnje ulja. Šoltansko ulje dobiva se iz dviju poznatih sorti maslina– levatinke i oblice. Levatinka je još poznata i pod nazivom šoltankaOblica je bila prihvaćena i raširena na Šolti do sredine 20-og stoljeća.  Ako vas je put doveo Šolte na kojoj ste poželjeli degustirati svježu pečenu ribu s gradela u nekom od otočkih restorana, zacijelo ste primjetili fantastičan okus. Okus je nevjerojatan, no jeste li se zapitali zašto je drugačiji i bolji baš tu? Tajna je u dalmatinskoj kuhinji i domaćem maslinovom ulju. I nije „tekuće zlato“ sa Šolte samo izraz, već iz godine u godinu, šoltansko ulje na nacionalnoj razini i šire, osvaja zlatne medalje kao najbolje i potvrđuje svoju izvrsnost!

04

100.000 stabala maslina – zeleno blago otoka i veliki turistički potencijal
Na Šolti  ima oko 100.000 stabala maslina, no samo polovina stabala je kultivirana i njihov prinos se koristi za proizvodnju ulja.   Zbog teško dostupnih krševitih terena na kojima su podignuti maslinici otoka Šolte, tim je veća kvaliteta iskusnih berača i proizvođača koji i danas te maslinike obrađuju ručno ili malim tradicionalnim oruđima, a ručnom berbom je omogućena selekcija plodova već u samom masliniku.

donje selo_1

Maslina kao turistički projekt
Na tragu brojnih svjetskih trendova koji upravo ekološke proizvode stavljaju u prvi plan i te promoviraju svoju destinaciju kroz poljoprivredne aktivnosti, tako je i Šolta dostupna posjetiteljima koji su od nekoć klasičnih turista sada postali prijatelji domaćina i samog otoka te su se zainteresirali baš za berbu maslina. Za posjetitelje i putnike koji vole aromatičnu Šoltu,  berba maslina predstavlja autentičan užitak i čistu anistresnu terapiju. Na  Šolti berba maslina se vrši ručno svake godine početkom studenog, u idiličnim malim obiteljskim maslinicima, razasutima na više lokacija.

Berba maslina je označenima u kalendarima uže i šire obitelji. Vrijeme je početkom studenog još uvijek sunčano i obitelji se okupljaju da bi zajedničkim snagama pobrali sav urod na stablima svojih maslinika. Rad je iscrpljujući, no sve je lakše uz zajedničko druženje, smijeh, ručak u prirodi i priču. I tako dok ne padne mrak. Uživajte!

IMG_8152

Hotspots preporuka – gdje kušati vrhunsko maslinovo ulje

Ako se ne stignete uključit u maslinarsku groznicu, nije naodmet da ovog ljeta makar posjetite  dvije uljare koje vas čekaju na Šolti. Prva je suvremena uljara u Gornjem Selu – Olynthia natura, u ljetno vrijeme otvorena i za turiste, koji mogu upoznati proces proizvodnje ulja kroz prezentaciju, posjetiti maslinik i kušati maslinovo ulje. Druga uljara nalazi se u Grohotama, čiji je vlasnik zadruga, a ulje se proizvodi na tradicionalan način. Obiteljska gospodarstva su otišla korak dalje u kreativnosti i preradi maslina – proizvode svoje paštete, slane i punjene masline u staklenkama koje se poslužuju uz jelo, prirodne sapune od domaćeg maslinova ulja. Cijela Šolta tako postaje ekološkim rajem za sva čula, a njena najbolje čuvana tajna leži u – savršenom maslinovom ulju kojim sva domaća hrana dobiva neodoljivi okus, miris i boju.

 

Foto: Tz Šolta, olynthia.hr

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr