Aktivni odmor

Vrijeme je za sport! Upoznajte Split kroz top 7 adrenalinskih atrakcija!

Najsportskiji grad na svitu kako mu tepaju lokalci kao i svi koji Split doživljavaju svojim gradom, grad je prepun pozitivnog kontrasta. Pobjede i porazi, navijanja, ponos, suze i ustrajnost brojnih splitskih šampiona, zauvijek su ostavili poseban biljeg  gradu pod Marjanom pod čijim su kamenim srcem stasali brojni vrhunski sportaši. A što se samog turizma tiče, nema bolje pozivnice za aktivan odmor doli posjetiti Split i iskorisitit neke od brojnih prednosti koje vam Dioklecijanov šarmer nudi. Od posjete poznatnim sportskim klubovima (možete tematski razgledati i čuveni klub Hajduk), sportskim centrima, do rekreacije na brojnim točkama, u Splitu možete isprobati sve. Trčanje, tenis i badminton, biciklizam, picigin, plivanje, slobodno penjanje, kuglanje, nogomet i cage ball (mali nogomet), wind surfing… samo su neke od aktivnosti koje nudi Split i dio su standardne turističke ponude.

U ovom tekstu donosimo 7 top aktivnosti za pravi adrenalinski doživljaj, odnosno što sve ne propustiti kad ste već tu.
Bilo da samo razgledate ili se aktivno rekreirate, sigurno je jedno – zabave neće nedostajati!

  1. Upoznajte Split biciklom – u Splitu se biciklira cijele godine
    Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i brojnim sunčanim satima, splićani i njihovi gosti ne moraju bicikle tokom zime spremati u podrume nadajući se boljem vremenu. U Splitu se može biciklirati cijele godine kroz sva godišnja doba,  a idealno mjesto za bicikliranje je park šuma Marjan. Kroz cijeli Marjan proteže se uređena biciklistička staza a svi zaljubljenici u brdski biciklizam, mogu voziti po njegovim padinama i uživati u pogledu na Split i otoke. Želite li se pak provozati na označenim i testiranim pravcima izvan Splita sa ili bez turističkog vodiča, brdski biciklizam neka bude vaš izbor. Možete razgledati doista impresivan krajolik u kojem se more pretapa sa surovom planinskom ljepotom i usput sagorjeti kalorije iz vrhunskih splitskih restorana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Wind surfing – jedrenje daskom ili zmajem – u Splitu uživajte u čistom adrenalinu!

Sve više poklonika ovog adrenalinskog sporta koji je donedavno bio rezerviran za posebne destinacije, bira Split. Surferima je bitna dobra plaža  i vjetar. Splitski Žnjan je idealan za windsurfere u slučaju juga, a plaža Kaštelet je idealna za uvjete maestrala. I kite surferi otkrili su čari splitske obale za uživanje u “zmajevom letu”, te je sve više poklonika Kite surfinga i na splitskom području. Surferi su vrlo aktivni posjetitelji, traže destinacije u kojima osim vjetra i plaže mogu navečer izići vani, zababiti se s društvom, obići restorane i kafiće te upoznati dobro okolna područja u potrazi za dobrom surferskom pozicijom.

3. Krenite STAZOM MARJAN – omiljenim šetalištem brojnih generacija, prošećite se prirodom i osjetite duh grada

Staza duga 17km provest će vas kroz bogatu kulturnu i prirodnu baštinu park šume Marjan. Staza kojom su se šetale brojne generacija splićana, gotovo da šapće priče o prošlosti slavnog grada i njegovih ponosnih stanovnika. Staza kreće iz centra Splita i prolazi kroz splitsku Rivu, ostavljajući iza sebe živući spomenik-Dioklecijanovu palaču. 1700 godina stara Dioklecijanova palača, uvrštena na popis UNESCO-ve materijalne baštine, simbol je slavne carske povijesti grada Splita. Staza nastavlja preko Matejuške okupljališta splitskih ribara, do luksuzne Zapadne obale, popločane imenima slavnih splitskih olimpijaca. Staza nastavlja cestom prema Marjanu i pruža pogled na park Zvončac,

Galerija Meštrović

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i impresivnu Galeriju Meštrović. Ulaskom u Park šumu Marjan, uživat ćete u jedinstvenim prizorima Jadranskog mora i otoka splitskog akvatorija, a  miris mora, mediteranskog bilja i guste borove šume pratit će vas cijelim putem.

Galerija Meštrović 2

Predlažemo da posjetite Marjanske crkvice i crkvu i ermitaž sv. Jere u neposrednoj blizini staze. Nastavite preko Marjanskog puta, a odmor potražite na Velikoj vidilici u blizini Telegrina-najvišeg vrha Marjana. Marjan je centra rekreacije Splićana, stoga neka vas ne iznenadi veliki broj sportaša i rekreativaca.
Nastavite Vatrogasnim putem do šetališta Bene i zastanite na trenutak na istoimenoj pješčanoj plaži. Staza nastavlja preko Šetališta Marina Tartaglije i Šetalištem Ivana Meštrovića se vraća prema centru grada.

5 . Zaigrajte “Picigin” – omiljeni sport splićana, koji se igra u sva godišnja doba

Ovaj osebujni sport, izumljen je navodno baš u Splitu.  Preporučljiv je za sve generacije i sve životne dobi, obzirom na svoju nezahtjevnost i jednostavna pravila igre. Radi se o amaterskom sportu koji se igra u plićaku na pješčanoj plaži (idealna podloga bi bio pijesak), a na Bačvicama se u svako godišnje doba mogu vidjeti zaljubljenici ovog sporta koji ga igraju doslovno i danju i noću. Splitski nesalomljivi duh najbolje se oslikava baš kroz igranje Picigina, te se već zbilježila tradicija igranje picigina prvog dana Nove godine, dok se od 2005. god odigrava “Prvenstvo svita u piciginu”. A koliko je splitski duh ustrajan i čvrst, najbolje svjedoči podatak kako su se  velikom snijegu  koji je zameo Split pred nekoliko godina, hrabro suprotstavili splićani upravo piciginom. I to na temperaturi -4!

4. Krenite na kajak vožnju i ronjenje blizu područja Marjanskog brda – idealno za rano jesenska, proljetno-ljetna osvježenja. Pogled koji vas navodi na planinske brežuljke, te upoznavanje kulturnih spomenika iz 13. stoljeća, dodatak su ovoj atraktivnoj turističkoj ponudi.

v559

5. Slobodno penjanje – izvrsna kombinacija suradnje uma i tijela

Zaljubljenici u sportsko penjanje vjerni su ovom izuzetnom sportu stoga jer isti podjednako zahtijeva od njih suradnju uma i mišića a uz to se odvija u posebnom ambijentu stijena i planina. Na južnim padinama Marjana nalaze se stijene koje su podesne za slobodno penjanje bilo da ste rekreativac ili profesionalac. Ukoliko bi se željeli  upoznati sa ovim sportom u kontroliranim uvjetima, postoji penjački centar Marulianus, koji se nalazi na Poljudu.

rock climbing_split_croatia_given2flyadventures

6. Prošetajte Poljudom i upoznajte slavnu prošlost HAJDUKA – simbola splitskog bića!

Ukoliko niste znali, ovaj splitski simbol i žila kucavica splitskog identiteta dostupna vam je i za turistički razgled. Zahvaljujući preuređenju trofejnih sala, ukazala se prilika za promocijom kluba i kroz turističke razglede. Osim strastvenih navijača, klub Hajduk žele posjetiti brojni turisti koji posjećuju Split kroz sva godišnja doba a za razgled kluba imate i pratnju profesionalnog turističkog vodiča.

IMG_1013_1

Razgled Hajduka i šetnja kroz njegovu povijest traju oko 40ak minuta i možete saznati brojne zanimljive anegdote, od toga kako je klub Hajduk dobio ime, kada je osvojio prvi trofej i gdje se nalazi klupska kapelica, kako ga je slavni nogometni klub Manchester okrstio trofejem  Crveni vražićak i brojne ostale zanimljivosti. Plan razgleda stadiona obično traje od 30 do 40 minuta i košta svega 35 kuna!

7. Najraskošnija destinacija za jedrenje
Split, nautički centar Dalmacije, nudi najraskošnije moguće rute za opušteno uživanje u jedriličarskom iskustvu, a za početnike tu su brojne škole jedrenja – www.ultra-sailing.hr, JK Labud,  JK Špinut i ostale. Split je nezaobilazna točka za polazak prema srednjo-jadranskim otocima – Brač,Šolta,Hvar,Vis itd., ujedno i najveća putnička luka u Hrvatskoj. ACI marina Split sa 350 vezova, smještena je u blizini centra starog dijela grada, samo desetak minuta pješice od Dioklecianove palače.

Više informacija pronađite na: www.visitsplit.com, ili Facebook  TZ Grada Splita.

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi-hr-1-1024x375