Aktualno

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljena kao službena članica najveće EU asocijacije održivog turizma- EDEN NETWORKA – European Destinations of Excellence

Naslovna fotografija: Damir Bakarić
Bjelovarsko – bilogorska županija, na nešto više od sata vožnje udaljena od glavne hrvatske metropole, bogata je brojnim i raznolikim sadržajima. Kulturno – povijesno naslijeđe, idilična priroda, autohtoni domaći proizvodi, brojne atraktivne manifestacije, samo su dio sve bogatije  turističke ponude.

naslovna-vila-bilogore-777x437
foto: Vila Bilogore

A navedeno bogatstvo ponude je odnedavna prepoznato i na europskoj razini.
Prošle godine je Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije prijavila svoju kandidaturu – destinaciju “Daruvar-Bjelovar-Garešnica”, na nacionalni izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu Turizam i lokalna gastronomija, koji su provodili Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, te je osvojila titulu nacionalnog finalista, što ju je daljnjim radom u 2016. dovelo i do uvrštenja u EDEN Network,  a o čemu  više možete doznati na slijedećem linku:
http://youredenexperience.com/destinations/daruvar-bjelovar-garesnica-bjelovar-bilogora-county/

U društvu najboljih destinacija  – Bjelovarsko-bilogorska jedna je od European destination of excellence

vinarija-coner-1-mediumvinarija i restoran Coner

Potpisivanjem Briselske deklaracije Turistička zajednica BBŽ formalno se pridružila europskoj mreži od 66 destinacije izvrsnosti i održivog turizma iz 23 zemlje, a nakon dodatnih uvjeta koje je valjalo ispuniti u upitnicima koje su im poslali, EDEN NETWORK ove jeseni i službeno ih je predstavio na svojim web stranicama- kao European destination of excellence, čime su dobili ne samo dodatno europsko priznanje, nego i znatno veću vidljivost za široko tržište i novu online promociju za milijune putnika koji se informiraju na toj stranici.

img-20151206-wa0011foto imanja Salaj: Croatia Hotspots

Isto tako, Turistička zajednica BBŽ s destinacijom “Daruvar-Bjelovar-Garešnica” postavši članicom Eden Networka, najaktivnije i najveće  profesionalne unije održivog turizma u Europi, dobiva mogućnost  ne samo predstavljanja kao primjera dobre prakse na europskoj razini, već i razmjenu iskustava, dodatnu edukaciju od strane EDEN Networka, mogućnosti suradnje s drugim destinacijama održivog turizma u Europi, ali i tehničku te profesionalnu potporu te ugledne institucije.

unnamed-mediumTema natjecanja za izbor Europske destinacije izvrsnosti 2015.,  bila je  “Turizam i lokalna gastronomija”, a nakon opsežne pisane kandidature, komisija je bila i u izravnom ocjenjivanju. Što se lokalne gastronomije tiče, Bjelovarsko -bilogorska županija ponudom svojih autohtonih domaćih proizvoda u kojima se isprepliće bogato specifično etnološko naslijeđe, može konkurirati ponajboljim gastro domaćinstvima na europskoj razini. Naime cijela županija je prebogata ponudom brojnih seoskih gospodarstava i tradicijskih objekata u kojima su se sretno ispreplele ljepota ruralne baštine  i etno naslijeđa sa bogatom ponudom autentične gastronomije.

 

opg-mihoci-1-foto-delimir-hrestak-medium
OPG Mihoci- Izletište Vrata Bilogore, foto: Delimir Hrestak

Osim autohtone gastro ponude u njihovim turističkim objektima – uporabe izvornih proizvoda domaćih ponuđača, eko-certificiranih proizvođača na tržnicama, razine edukacije njihovih subjekata, poznavanje stranih jezika i sl. u dva kruga natjecanja, i izravnog ocjenjivanja komisije na terenu, ocjenjivali su se i drugi važni uvjeti za turiste, kao što su smještajna ponuda, ponuda gastro i drugih manifestacija, atrakcija, izleta ili tematskih ruta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVinarija Čačija – vinogradi

Što je EDEN
Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), hvalevrijedan je projekt, koji promiče modele održivog razvoja turizma preko nacionalnih natjecanja koja se održavaju svake godine.
Cilj projekta je privući pažnju na vrijednosti, raznolikosti i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta, te na taj način povećati njihovu vidljivost i stvoriti podlogu za razmjenu dobre prakse diljem Europe.

foto: Restoran Terasa Daruvarskih toplica

Što vas očekuje na izletu u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji?

Kako domaći i strani posjetitelji od svakog iskustva zahtijevaju cjeloviti doživljaj, tako se u županiji konstatntno radi na kvalitetnom osmišljavanju ruralne ponude koja je jedan od najjačih aduta Bjelovarsko – bilogorske županije. Primjerice dođete li na izlet u neku od poznatih vinarija, dočekat će vas unaprijed spreman program.

SONY DSC

Očekuje vas mogućnost da se spustite Zip-line-om, zatim šetnje kroz polja i šumarke biciklima ili pješice. U eko vrtu možete ubrati povrće za ručak. Poslije ručka uz degustaciju vrhunskog vina, možete se uputiti do obiližnje Etno okućnice u Velikome Trojstvu ili jednine takve u Hrvatskoj, Romske etno-kuće, ili recimo posjetiti pitoreskni Bjelovar i jedan od najljepših park-trgova Hrvatske, idealan za uživanje u opuštenoj poslijepodnevnoj kavi. Ili raskošnoj večeri uz brojne domaće slastice i domaće vino.

etno-kulinarska-akademija-medium
Bisto Kod bake – Etno kulinarska akademija Garešnica

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije, zahvaljuje predstavnicima turističkih subjekata iz cijele županije, koji su na prijedlog i kandidaturu Turističke zajednice BBŽ sudjelovali u ovom izboru, na njihovom vrijednom profesionalnom radu i trudu koji svakodnevno ulažu u podizanje kvalitete svoje ponude, i koji su upravo kao takvi i prepoznati u ovom projektu Europske komisije, a mi im želimo još puno ovakvih priznanja koji će jednoj od najljepših kontinentalnih županija, dati još bolji vjetar u leđa.

roko-tulic-1-mediumKonoba Roko, Bjelovar, foto: Roko Tulić

Više informacija pronađite na linku: http://youredenexperience.com/daruvar-bjelovar-garesnica-bjelovar-bilogora-county-experience/

Više o čarobnim okusima Bjelovarsko – bilogorskog kraja saznajte u videu (izvor You Tube) i sami se uvjerite u ponudu koju su visokim ocjenama ocjenili korisnici na Booking comu ili Trip Advisoru.

 

htz-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

tzbbz_nova_11_

foto: Delimir Hrestak, Roko Tulić, Vinarija Coner, naslovna fotografija Damir Bakarić, restoran Terasa, i arhiv Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije

shares