Aktualno

Velika proslava blagdana Svetog Nikole u Baškoj Vodi!

Baškovođani slave dan svog zaštitnika!

Na blagdan svetog Nikole, mjesto se tradicionalno okiti tapetama, cvijećem i svijećama. Proslava svetog Nikole započinje ranom jutarnjom misom i procesijom kroz mjesto s kipom svoga zaštitnika svetog Nikole.

Kada: Utorak, 6.12.2016.

Iako je jedna od najomiljenijih domaćih destinacija za udarnih ljetnih mjeseci, Baška Voda krije čari u kojima je najbolje uživati kada minu gužve i stignu zimski mjeseci. Aktivni odmor ondje je najatraktivniji u jesen i proljeće, a zimska događanja, tako i čuvena baškovoška fjera Sv. Nikole, su svakako dobar način za one koji bi željeli uživati u specifičnom primorskom ugođaju, upoznati duh mjesta i tradicionalne užance. 

Na blagdan baškovoškog zaštitnika, nakon opsežno provedene rekonstrukcije,  svečano se otvara novo obnovljeni lifestyle – Grand Hotel Slavia**** uz nazočnost ministra turizma RH Garija Cappellija. Hotel podiže sveukupnu razinu smještaja u destinaciji, udobnost i doživljaj svojim gostima, čuvajući istovremeno tradiciju i baštinu izuzetne građevine, koja datira iz davnih 30-ih godina prošlog stoljeća. Hotel se sastoji od 72 suvremene dobe i apartmana, nudi zdravu mediteransku kuhinju i širok vinski asortiman. Fontana Spa centar prostire se na 800m2, odvest će vas u svijet potpunog opuštanja, dok najmodernija konferencijska dvorana i banket sala idealno su mjesto za poslovna okupljanja i sve vrste društvenih događanja.

 

SVEČEV KIP NOSILI SU KAPETANI.
Koliko Baška Voda brižljivo njeguje tradiciju proslave svog zaštitnika, pokazuje i činjenica da su u prošlosti mjestom, za vrijeme svečane procesije, njegov kip pronosili znameniti Baškovođani poput mjesnih kapetana, a u novija vremena, kako bi se ovaj interesantan običaj očuvao, smijenili su ih baškovoški momci i mještani odjeveni u mornarske uniforme!

Da bi cijelo mjesto odisalo slavljeničkom atmosferom, mještani urese svoje prozore svečanim tapetićima, a velika se tradiconalna procesija proteže od crkve Sv. Nikole pa sve do centra mjesta, gdje se obično održi i Sveta misa uveličana i nastupom crkvenog zbora. Budući da je Sveti Nikola zaštitnik pomoraca i putnika, blagoslov mora i brodov na Mulu je neizostavan dio svečanog kolorita, a dijele se i pokloni za djecu. Svečanost se obično završi uz druženje i dobru glazbu, koje je svakako još ugodnije uz besplatnu zakusku – domaće delicije i tradicionalno iće i piće poput ukusnog bakalara! Dođite i vi na ovu sjajnu fjeru, i uživajte u autentičnom zrncu tradicije u izvornom mediteranskom ambijentu!

LEGENDA O ZLATNICIMA I ČIZMICAMA. Pri ulasku u baškovošku luku, dopustite da vas blagoslovi uzdignuta ruka kipa jednog od najomiljenijih svetaca, koji osim pomoraca, djece i neudatih djevojaka, štiti upravo putnike!

carape

A zašto baš Svetom Nikoli, djeca večer pred njegov blagdan ostavljaju čizmice i čarape u nadi da će ih idućeg jutra pronaći napunjene slatkišima i poklonima, saznat ćete pročitate li slijedeće retke.

IMG_1297_1

Naime, legenda kaže da je u blizini svečeve roditeljske kuće živio jedan nesretan otac, bivši carski službenik, koji zbog iznenadna siromaštva nije mogao naći miraza za svoje tri kćeri te ih pripremiti za udaju.

_52A2023_1

U očaju, čovjek dođe na ideju da trguje njihovom mladošću i ljepotom, a djevojke se stanu moliti Bogu da spriječi očev naum i očuva njihovu čast i poštenje. Čuvši za nakane nesavjesnog oca, Sveti Nikola odluči dvije noći zaredom potajice ubaciti kroz prozor kuće djevojaka vreću zlatnika. Sretni otac opremio je ovime dvije djevojke za vjenčanje, a priča ima dva kraja – prema jednoj verziji, otac je treće noći čekao u zasjedi ne bi li otkrio tajanstvenog dobrotvora, a kada je nabasao upravo na Svetog Nikolu, koji se spremao ubaciti kroz prozor i treću vreću, unatoč njegovu zaklinjanju da šuti razglasio je sretne vijesti po cijelom mjestu.

IMG_9350

Druga verzija kaže da je Sveti Nikola naslutio očevu zasjedu, pa se dosjetio i spustio zlatnike kroz dimnjak, te su oni upali u čarape koje su se sušile na otvorenom ognjištu. Otud običaj da se pokloni za djecu stavljaju u čarape ili čizmice, te vjerovanje da se Djed Božičnjak spušta u kuću upravo kroz dimnjak! Koja god verzija priče je autentična, sigurni smo da će baškovoški mališani s posebnim žarom pripremiti svoje čizmice, a želite li i vi biti dijelom svečanog mjesnog šušura i ove lijepe tradicije, nipošto ne propustite ovu feštu!

IMG_2519_1
Sponzorirani članak

Turistička zajednica Baška Voda

www.baskavoda.hr
info@baskavoda.hr

Facebook

Foto: Tz Baška Voda[:]