Aktualno

Sinj: naš junački grad u osvajačkom pohodu na “Muzejski Oscar”!

U manje od godinu dana prenio je na sebe svjetsku pozornost, raritetan je i jedinstven po spoju tradicije i suvremenosti – naravno, riječ je o nedavno otvorenom Muzeju Sinjske alke! Muzej je zaintrigirao i europske znalce na području kulturne i povijesne baštine, pa će se tako uz 40-ak drugih muzeja na području Europe u travnju iduće godine natjecati i za prestižnu nagradu European Museum of the Year!

abf_4042_1

OSVAJANJE EUROPSKE MUZEJSKE JAVNOSTI. Muzej Sinjske alke nominiran je za Europski muzej godine – a sve koji su imali prilike kročiti u ovo impresivno zdanje, ova informacija ni najmanje ne iznenađuje! Naime, u svega prvih šest mjeseci od otvaranja u 8. mjesecu 2015, kroz muzej je kročilo 16 000 ljudi; dok ga je samo u Noći muzeja, održanoj krajem siječnja, od 18h do 1.00 posjetilo 3000 znatiželjnika! Kako je po mnogima riječ o trenutno najsuvremenijem muzeju u Hrvatskoj na uistinu vrhunskoj razini, ne začuđuje činjenica da se našao u konkurenciji sa 40-ak ponajboljih muzeja iz cijele Europe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema riječima ravnatelja Borisa Filipovića Grčića, za ovu nagradu prijavili su se još prije nekoliko mjeseci i ispunili sve potrebne aplikacije koje je Europski muzejski forum tražio. Nakon toga je uslijedila posjeta sudaca koji ocjenjuju muzej, a potom i poziv na završnu svečanost u Zagreb 29. travnja, na kojoj se Sinjani nadaju ovjenčati jednom od prestižnih EMYA nagrada – svojevrsnim “muzejskim Oscarom”!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ALKARSKA PRIČA ISPRIČANA NAJSUVREMENIJOM OPREMOM. No, što posjetitelje očekuje odluče li se za posjet ovom, kako kažu, najatraktivnijem izložbenom prostoru u Hrvatskoj? Na samom ulazu u muzej nalazi se projekcijska dvorana, gdje se upoznaju s počecima alke i alkarskom bitkom iz 1715., a potom ih očekuje fascinantan razgled dvorane gdje je prikazana alkarska povorka u prirodnoj veličini! Oružje alkara, alkarskih momaka i konjanička oprema ondje se mogu razgledati kao na dlanu, a može se poigrati i video igricom: gosti se rado okušaju u gađanju alke, ili pak “borbi” protiv Osmanlija! Vrijedi vidjeti i arhivsku građu koja je također digitalizirana – mogu se pogledati video i foto materijali svih dobitnika ovog natjecanja od 1784. do 2015.!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VRIJEDI SVAKE SEKUNDE. Želeći vidjeti kako se ovaj inovativan muzej dopao gostima, škicnuli smo malo i strogi Tripadvisor – i naišli na same riječi pohvale, kako za moderno prezentiran sadržaj muzeja, tako i za bogatu sinjsku baštinu. “Volite li konjičke sportove, ovaj muzej je neizostavan za razgled… ali ovo vrijedi pogledati čak i ako ste običan posjetitelj!” – piše strani gost, ljubitelj odmora u prirodi i relaksacije.

abf_4044_1

I domaći gosti, koji su za sada u većini, o muzeju govore u superlativima: vizualno najatraktivniji muzej u Hrvatskoj u kojem 3 sata proleti dok trepneš, a posebno su ih se dojmili i drveni alkarski konji u prirodnoj veličini! Domaći gosti svjedoče i o posebnoj atmosferi domoljublja i ponosa na slavnu povijest, koja, kako kažu, čini posjet ovom muzeju vrijednim svake sekunde.

 

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak