Aktivni odmor

Svjetski biciklistički kup u Sutivanu!

SUTIVANJANI PIŠU NOVE STRANICE SVOJE ŠTORIJE NA DVA KOTAČA!

Kada: 19. do 21. svibnja 2017.

KAKO JE ZABLISTAO BRAČKI CIKLOTURIZAM? Kada su čelni ljudi Splitsko-dalmatinske županije prije nekoliko godina odlučili da će cikloturizam postati jedna od udarnih turističkih grana regije, mnogi su ovu ambiciju dočekali s podignutim obrvama, tim više što je za uzor odabrana ni manje ni više nego u tom pogledu poprilično afirmirana – Istra!

No, tko god da je prepoznao ovaj potencijal, dobro je učinio, jer su zacrtani rezultati postignuti i prije planiranog vremena, a posebne pohvale pobrao je cikloturizam na našem najvećem otoku – Braču. I to kakve!

Kada lovorike dolaze od poslovično suzdržanog Britanca, koji se k tome i nagledao svijeta, te može biciklirati u bilo kojem kutku balote zemaljske, a pritom je i prvi čovjek jedne od najomiljenijih i najužurbanijih metropola na svijetu – Londona… tada znate da su one itekako na mjestu; a njima se ovjenčao – Sutivan! Fantastičan krajolik, mediteransko raslinje, ugodna klima, sigurne rute za vožnju u kombinaciji sa sjajnom domaćom trpezom (nemojte misliti da su cikloturističkoj atraktivnosti Sutivana, ali i čitavog otoka, odmogla domaća vina i mlada bračka janjetina!) pokazale su se dobitnom kombinacijom koja je u Sutivan, ali i na Brač općenito, privukla mnoge.

Mnogo je biciklističkih staza, ali one bračke, koje uz tehničku zahtjevnost i atraktivnost nude i pokoju fetu torte koja izgledom oponaša brački krš a okusom se svrstala na laskavi popis zaštićenih autohtonih jela, ili pak mogućnost da ‘sretnete’ postirske maciće i dolske vivere, zaista imaju nešto posebno! Neke od njih možete savladati upravo u sklopu omiljene sutivanske utrke!

13339481_1004526846269475_3794058854830845202_n

PONOSNI NA SVOJU UTRKU. Želeći i dalje razvijati svoje izvrsne potencijale, Sutivanjani s puno entuzijazma i truda pripremaju još jedno izdanje odlične biciklističke utrke “UVATI VITAR”. U organizaciju ovog za otok iznimno važnog turističkog i sportskog događaja uključile su se i turističke zajednice Supetra, Milne, Postira i općina Nerežišća, koje sada zajedničkim snagama jačaju cikloturizam otoka. Ove godine, kako kažu, malo su i “narasli” – nakon prošlogodišnje XCM & XCP utrke ˝Uvati vitar 2016.˝, Kup Hrvatske, od 2017. godine ona će imati i status utrke Svjetskog kupa, kategorije UCI C3.

Vanka regule-1-2_1

Svi biciklisti koji se odluče uhvatiti u koštac sa 100 km kružne staze čiji je start u Sutivanu, te prolazi područjem grada Supetra, općina Nerežišća, Postira i Milne sa ciljem u Sutivanu, osim užitka u vožnji kroz predivne krajolike otoka, imat će se priliku susresti sa specifičnim atrakcijama Brača, od kojih su mnoge, kako smo vidjeli u prvom dijelu teksta, prilično uzbudljive, a i ukusne! Stoga, ne preostaje Vam ništa drugo, nego ponijeti svog omiljenog dvotočkaša, i od 19. do 21. svibnja 2017. pomoći Sutivanjanima u lovu na levant, maestral, tramuntanu… a možda i na pokoje mitsko biće iz priča bračkih starosjedioca!

No, ono što ćete sigurno uloviti, svakako je sjajan smještaj i dobra usluga te ponuda autohtonih delicija u sklopu bike friendly objekata, a ako budete baš jako spretni, možda se ovom popisu – zašto ne? – pridruži i pokoje odličje!

Vanka regule-1-8_1

Foto: TZ Sutivan

Više: www.visitsutivan.com