Aktivni odmor

Bike objekti, agencije i usluge – brojne mogućnosti domaće ponude za cikloturiste

U hotelu Park u Splitu održana je jučer  prezentacija, odnosno edukacija na temu ‘Bike objekti, agencije i usluge – mogućnosti za razvoj Vaše ponude za cikloturiste’, koju je organizirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije.

2016-12-15-14-13-863

Prezentacija je trajala oko pola sata nakon koje su održani kratki radni sastanci na kojima su sudionici uspostavljali kontakte između zainteresiranih sudionika u ponudi cikloturizma  Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj TZ-a Splitsko – dalmatinske županije kao i Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije je da domaći iznajmljivači aktivnije uključe svoje resurse u ponudu ove sve brže rastuće turističke grane. Kako je istaknuo Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije, uloženi su maksimalni napori u promociju i izgradnju infrastrukture cikloturizma i zaista bi šteta bila da plodove tog zajedničkog  rada ubiru strane agencije, a ne domaći dionici. Naglasio je kako u tom slučaju sav posao koji su obavili ne bi imao smisla. Također, naveo je da se i u slijedećoj godini ide istim smjerom.

Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije iznio je zanimljiv podatak: U Europskoj uniji postoji više od 20 milijuna cikloturista koji godišnje ostvare promet u iznosu od 44 milijarde eura. Kada usporedimo to s iznosom od 40 milijardi kojeg ostvare kruzeri, onda je jasno koliko velik potencijal leži u ovoj vrsti turizma – kazao je Špadina istaknuvši kako je SDŽ u ovu priču krenula 2014. godine od nule.

biciklizam

Danas imamo oko milijun eura prihoda i preko 100 zaposlenih. Izgradili smo 3500 kilometara staza, 97 je označenih ruta, 50 ‘bike and bed’ objekata, 45 licenciranih vodiča. Imamo modernu web stranicu i aplikaciju na kojoj se mogu pronaći svi potrebni podaci – rekao je Špadina.

SD Županiji uspjelo ono u 3 godine, što je Istra postigla za 15 godina

Ono što je posebno značajno u cijeloj priči, podatak je da je Splitsko-dalmatinska županija u tri godine uspjela napraviti ono za što je Istri trebalo 15 godina, no prema riječima Denisa Špadine, još zaostaje u segmentu ostvarenih prihoda. No obzirom na brojke i potencijal, prema njegovim riječima, tek nam slijedi pozitivan boom u tom segmentu. Prema planu 2017. godina bi trebala biti ta u kojoj ćemo napraviti dodatni iskorak – kazao je Špadina. Naveo je također za primjer nekih splitskih Rent agencija, koje su zaradile u protekloj godini više na iznajmljivanju bicikla nego na najmu automobila. Inače, u Splitu je na raspolaganju oko 500 bicikala za najam i Špadina vjeruje  da će u sljedećoj godini taj broj itekako narasti, ali ne na način da to rade strane kompanije nego domaće, jer je potencijal golem i pravodobno prepoznat.

17236991222_629f05142e_z

Plan za 2017

Izgradnja dodatnih 1500 kilometara novih staza, otvoriti 200 ‘bike and bed’ objekata s certifikatom, koji bi cikloturistima trebali omogućiti smještaj za jednu noć, prostoriju za bicikle, stalak za bicikle, informacije o obližnjim stazama, trgovinama i servisima, te osnovni alat za popravak bicikala.

Jeste znali da u U Europskoj uniji postoji više od 20 milijuna cikloturista koji godišnje ostvare promet od 44 milijarde eura? Impresivne su to brojke, zahvaljući nastojanjima TZ Splitsko – dalmatinske županije i Biciklističkog savez Splitsko-dalmatinske županije, punim galopom se kreće naprijed u realizaciji tog dijela uspješnog turističke grane s pohvalnom tendencijom zarade i domaćih dionika cikloturističke ponude. A edukacije i informiranje turističkih djelatnika o toj atraktivnoj i unosnoj grani turizma, predstavlja još jedan golemi iskorak u vizionarskom smjeru kojeg promovira i više nego uspješno odrađuje Splitsko – dalmatinska županija u sinergiji s svim domaćim dionicima. 

ca-1

www.dalmatia.hr

fotografije: TZ SDŽ