Aktualno

golly&bossy su bili na Stupe

Dragi Klingoncy,

Iako smo već ozbiljno zakoračili u adventsko vrijeme, a bura izvlači iz ormara najtoplije zimske opravice, naše misli putuju po bespućima ljetnih itinerara i odvode nas na čaroban otočić Stupe smješten između Korčule i Pelješca, odmah nasuprot poviješću bremenitog otočića Majsana.
9sy0r8
Bura izoštruje misli, oštro konturira ljepote krajobraza, sistematizira sjećanja i uvodi red u ormare krcate odjećom. I dok ljeti ponekad žudimo za toplim šalovima, kaputićima i rukavicama, zimi, ponekad, nostalgično kontempliramo o kupaćim kostimima, lepršavim košuljama i pareima.
I dok smo sortirali odjeću u našem pretrpanom ormaru, naletili smo na šareni Desigual pareo koji miriše na ljeto i odmah mentalno otplovili na Stupe. Bio je prekrasan rujanski dan kada smo umotani u omiljeni španjolski pareić uskočili u plovilo i zaputili se na rajski komadić kopna usred velikog plavetnila, gastronomsku must destinaciju i točku s koje puca pogled na Pelješac i okolne otoke.

2ufd5z4

Na Stupama se nalazi odličan restoran gdje smo blagovali gambore u šugu od pamidori i miješano pečeno meso s povrćem.

11uf19j

rlwffn

Nakon toga jeli smo domaće kolače. Domaćini su ljubazni i simpatični, usluga je brza, a ambijent jednostavan i očaravajući.

zva2xu

Ovo čokoladno na slici su suhe smokve u čokoladnom preljevu. Bruštulane mindele, klašune i cukarine poznate.
Otok je toliko malen da možete jesti za stolom i skoro pa toćat noge u moru. Dok blagujete, puca pogled na Pelješac, a oko vas je samoniklo jestivo bilje.Ovo je motar.

73pi7k

I o ovoj deliciji već smo pisali na našem blogu klik. Nakon što se najedete i napojite, možete prošetat uokolo ili se okupat. Možete se zavalit na klupu optočenu žalom i gledat otok Majsan.

33u8hgx-1

Možete bacat kamenčiće ili radit selfije na hridima ispred otočića.
Možete se izvalit na mini plažicu ispod restorana i razmišljat o prostranstvu Svemira ili čitat knjigu npr. „I to će proći“ španjolske autorice Milene Busquet, a možete stavit slušalice i slušat npr. Muse ili krikove galeba i valove kako zapljuskuju hridi.
Uglavnom, na minimalno prostora, maksimalno doživljajaja.
Udišete najčišći morski zrak, jedete delicije i razmišljate o jedrenjacima koji su nekad plovili Pelješkim kanalom noseći svilu, maslinove ulje i mirodije, dok u neposrednoj blizini na dnu mora snivaju antička sidra, nijemi svjedoci burne prošlosti. Nakon što smo okrijepili duh i tijelo, zaputili smo se na Pelješac koji je prepun prelijepih skrivenih plaža i kupali smo se cilo popodne dok je pareo viorio na vjetru.

2ccns0n

xaqdmx

Odvest ćemo Vas na Stupe druge godine, a Vi nas odvedite na Pločicu klik.

Izvor i fotografije: blog.dnevnik.hr/gollynbossy