• hr

Iscidili iz “Stine”, pobjedničke kapljice vina!

FANTASTIČNA VINA ZA ŠAMPIONSKU DESTINACIJU!

Preciznije, iz fantastične bolske vinarije Stina i iz vinograda sa najveće nadmorske visine u Hrvatskoj! Cijenite li kvalitetnu vinsku kapljicu, pokušat ćemo Vam približiti okus onih iz naše šampionske destinacije – Bola. Koju su to vinsku magiju Boljani otkrili, pa rade vrhunska vina iz bračkog kamena, otkrit ćete ostanete li uz naše retke!

vinarija-jako-vino-bol-635348782149320157-2_570_320

MEŠTRI O’ VINA JOŠ OD 1909! U samom centru Bola, ponosno se smjestila vinarija Stina. Vinarija je izgrađena 1903. godine za potrebe članova Prve dalmatinske vinarske zadruge.
Zbog njena položaja, ali i impozantna izgleda, malo tko bi je mogao zaobići, a malo tko i zna, da je prva zlatna medalja za vino iz ovoga podruma osvojena još 1909. na Međunarodnoj izložbi vina u Parizu! Još i danas su u podrumu sačuvane dvije betonske bačve iz tog doba, a iako su u novije vrijeme bolski vinogradi obnovljeni tek 2009. godine, pravi potezi tamošnjih meštri o’ vina vrlo brzo su dali rezultate i vratili otok Brač na vinsku kartu svijeta, kamo je oduvijek i pripadao. Vrata podruma otvorena su svima koji se žele inspirirati aromama Brača. U podrumu možete uz enologe upoznati tradiciju proizvodnje bračkih vina, kušati i kupiti Stina vina. U dobitne faktore svakako bismo ubrojili studiozan pristup proizvodnji, fantastičnu lokaciju na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, tradicionalan uzgoj i ručno branje, uz, razumije se, vrhunske sorte. A koje su se od njih ovjenčale priznanjima, te postale prave ambasadorice Bola – ali i naše domovine – na svjetskoj gastro mapi, otkrit će Vam naredni ulomci!

11215718_618877558261369_3385159729829268999_n

PRVE POBJEDNIČKE KAPLJICE. Godina je 2011., održava se londonski „Wine Challenge“, a bolski Stina prošek, iako je od obnove vinograda prošlo tek dvije godine, osvaja laskavu brončanu medalju! Kako je riječ o bijeloj sorti, pomalo je i neobično da je uspjela na škrtoj zemlji gdje je utjecaj sunca na prvi pogled prevelik. No naprotiv, ovo su upravo idealni položaji za Prošek, jer omogućavaju veliko nakupljanje šećera i manji rizik od zaraze biljnim bolestima, što smanjuje potrebu za zaštitom. I ne samo da je uspjela – ponijela je broncu, i to od poslovično strogih i suzdržanih Britanaca! Ovo tradicionalno dalmatinsko desertno vino preporučamo svima koji vole naprosto uživati u svojoj čaši – slatkog je, kremastog i blagog okusa, dok na mirisu otkriva cijelo bogatstvo sušenog voća i slatkih bariknih nota.

vinarija-jako-vino-bol-635342971923419844-5_570_320

A OD FRANCUZA – ZLATO. Slijedeći veliki uspjeh polučio je Stina Plavac mali iz 2009., koji je od vinskih znalaca – Francuza, dobio ni više ni manje nego zlato! Nagrada je osvojena na najprestižnijem natjecanju – “Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013“, a studiozan pristup njegovoj izradi jedan je od razloga zašto su ga prepoznali upravo znalci. Naime, proizveden je od grožđa iz vinograda na najboljim pozicijama za ovu sortu – na južnim padinama otoka Brača oko mjesta Murvica, uz more gdje dobiva najviše sunca tijekom dozrijevanja, a zbog specifičnosti položaja i nagnutog terena, svi se poslovi u vinogradu obavljaju isključivo ručno, čime je bitno otežan rad. No, trud se svakako isplatio, i polučio sjajno vino sa obiljem crvenog i crnog voća, obilnim a opet uglađenim taninima, te raskošnim i odlično ukomponiranim utjecajem drva!

13012617_618879721594486_5059420149164481553_n

SREBRNI I ZLATNI POŠIP – BIJELA SORTA S NAJVEĆIM POTENCIJALOM. Višestruko nagrađivana sorta svakako je Pošip Stina – sorta na koju su u vinariji Stina naročito ponosni, te je smatraju istinskim draguljem. Na londonskom “Wine Challengeu“ berba iz 2012. okitila se srebrom, dok se berba iz 2015. na ovogodišnjem Challenge International du Vin, najstarijem i najuglednijem međunarodnom natjecanju vinara u Francuskoj, ovjenčala zlatom. Ovoj sjajnoj sorti izražene arome, mineralnosti, te okusa koji s dozrijevanjem u boci biva sve bolji, najbolji su opis podarile riječi vrhunskog vinskog stručnjaka Saše Špiraneca: „Krepko i puno vino zrelija okusa i bogata i slojevita mirisa. Mirisom dominiraju arome tropskog voća, prije svega ananasa, a u nešto manjim, ali jednako raspoređenim dozama još dolaze breskve, mediteransko bilje i vanilija. (…) Zbog mineralnosti i snage se s lakoćom nosi i sa masnijim ribama poput onih zapečenih u škrovadi, a zbog zrele voćnosti i punoće može pokriti čak i mesa poput teletine ispod peke ili marinirane peradi.“ – razradio je svoje dojmove g. Špiranec, i dodijelio mu visokih 88 bodova. Ima li netko da bi mu mogao odoljeti?!

12987122_618874888261636_4811447440409027805_n

PROŠETAJTE VIRTUALNIM PODRUMOM. Posjetite li web stranice ove sjajne vinarije , tek će Vas nekoliko klikova dijeliti od pogleda kako na njihove brižljivo skladištene zalihe dragocjenih vinskih sorti, tako i na prekrasne osunčane vinograde na kojima dozrijevaju.

logotipi-1024x375 hr

www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol, Vinarija Stina

 

Shares