Aktivni odmor

Kamo za blagdane?

[:HR]Kamo za blagdane? Lijepom našom gdje vas put odvede..

Jedinstveni miris zime zavladao je diljem kontinenta i obale. Gradovi i općine užurbano pripremaju božićno novogodišnje spektakle, kućice na rivama prepune su suvenira, autohtonih namirnica, ručnih radova, šarenih kuglica i ukrasa..A svaki grad i općina se dostojno trudi u ovom bajkovitom periodu godine prikazati svoju ljepotu na najbolji način. Biti domaćin, raširiti svoje tople vibracije gostima i svojim stanovnicima te raskriliti svoje dveri bogate povijesti i arhitekture i osvojiti prirodnim netaknutim ljepotama one koji im dođu u posjet.
Kako smo i koliko bogati ljepotom, vrijeme je da se podsjetimo ovim malim slikopisom. Ukoliko tražite mjesto na kojem ćete provesti blagdane i želite da to bude lijepa naša Hrvatska, izbor neće biti lagan.

Zagrebačka okolica

zima-mario-zilecfoto: Mario Žilec

Ako se želite zabaviti u Zagrebačkoj županiji, posjetite web stranicu gdje imate detaljan program svih prosinačkih zbivanja gdje će se za svakoga naći ponešto. Zašto Zagrebačka županija? Odvojite si par minuta za ovaj prekrasan video, jer slika govori više od 1000 riječi. A dodajte slici i magičnu glazbu, vjerujemo da nećete imati problema s pakiranjem prema nekom od njenih izletišta. Ljepota ionako govori najviše jezika.

Netaknuta priroda Zagrebačke županije – foto TZ Sveta Nedelja

Foto TZ Sv.nedjelja

Sveta Nedelja – foto TZ Sveta Nedelja, Zagrebačka županija

TZ Sveta Nedelja-webnaslovna_9633

Hrvatsko Zagorje

Kamin u nekoj veseloj kleti, toplina ljudi čije se gostoprimstvo stoljećima nije izgubilo i zapanjujuća priroda općina i malenih brežuljkastih hiža koje se otvaraju posjetitelju gdje mu oko seže jednom kad dođe na neko zagorsko brdašce. A uzmemo li u obzir da će svugdje naći okrepu u vidu fantastične hrane i vina, razlozi nabrajanja postaju suvišni. Brojne općine ove županije očarat će vas nedirnutim skladom i mirom prirode koja daleko iza sebe ostavlja užurbanost asfalta i stresa velikih gradova..ovo su mjesta istinskog spokoja u sva godišnja doba. Preferiramo proljeće jer nismo zimski tipovi ali probajte odoljeti ovoj idili?
Foto-Zrinka-1 ZagorjeFoto: Zrinka (TZ Krapinsko – zagorske županije)

Požega

Ovaj biser “Zlatne doline”, smješten je u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora. Gotovo osam stoljeća pisane povijesti ovog ljupkog i skladnog grada ispisali su arhitekturi neka od najljepših baroknih potpisa Hrvatske. Uđite u Požegu sa bilo koje od sve četiri strane svijeta i svaki ulazak otkrit će vam dio kulturne baštine prekrasne Slavonske Atene, a svi putevi vode do baroknog trga Svetog Trojstva. Topli i srdačni ljudi, suvremeni ritam življenja koji pulsira na ulicama grada koji broji gotovo 26.500 stanovnika  i sasvim pristojna ponuda ugostiteljskih objekata uz predobre restorane s vrhunskim vinima, ovaj grad svrstava u mapu poželjnijih kontinentalnih odredišta. Vjerujemo da je posebno čaroban u božićno vrijeme. Ne propustite posjetiti Lipik i Kutjevo, nisu daleko a također nude raznolike sadržaje posjetiteljima, od vrhunske gastronomije, vina do arhitekture.

1345711764kuzni_pil
Požega, Foto TZ Požeško-slavonske županije

1345706481dvorac_kutjevo
Kutjevo, dvorac Kutjevo, foto TZ Požeško slavonske županije

OSIJEK

osijek_panorama_ljublokot-medium-768x512

Do kraja Adventa posjetite Osijek jer vas očekuju vinski festival, veseli božićni tramvaj s vilenjacima, virtualna stvarnost (virtual reality) u tramvaju, bogati program božićnih koncerata, dašak bečkog Novogodišnjeg koncerta u osječkom HNK i omiljeni božićni sajmovi upravo stvoreni za druženje s prijateljima i obitelji u okruženju svjetlucavih ukrasa, mirisu božićnih drvaca, kuhanog vina ili… jednostavno Božić kakav ste davno poželjeli… Ostanite i koji dan dulje te na središnjem trgu u starom gradu uz čašu pjenušca uplešite u Novu godinu.

Dubrovnik

Grad s velikim D, Dubrovnik je bezvremenski ideal ljepote i sklada. Bili smo više puta, zaljubili se svaki puta kao da nam je prvi.
Zamislite grad kojeg obrubljuju beskrajne nijanse plavog koje udara u stoljetne stijene, a zidine jednako sjaje kroz stoljeća i odolijevaju zubu vremena bivajući sve to ljepše! Pa ga još u mašti okitite božićnim ukrasima, pustite da zamiriše dubrovačka rožata, kroštule, pogače i razna morska jela kroz kamene ulice, a beskrajni nebeski svod (koji je nadahnuo Gundulića da spjeva bezvremenu odu Gradu) upali brojne zvijezde pod Stradunom..zamislite li sve te prizore i dalje će stvaran biti ljepši nego u mašti. Dubrovnik je doista misterij ljepote.  Posve razumijemo horde raspomamljenih turista koji ga opsjedaju svako ljeto.

TZ Dubrovnik 1Panorama Dubrovnika, fotoTZ grad Dubrovnik

Split

Osim što je beskrajno lijep, Dioklecijanov grad je definitivno grad u kome se možete i provesti. Advent u Splitu je nadaleko poznat, hvaljen i posjećen,  a atomsfera splitske zime i njegovih okusa i mirisa osvaja sve veći broj stranih posjetitelja. Split očarava i dosta je da ga posjetite na 24 sata, pamtiti ćete svaki detalj o Splitu gotovo zauvijek. Šarm koji ovaj grad stoljećima čuva u sebi, ne dopušta da nitko ostaje imun na njega.

TZ Split
Split, foto TZ grada Splita

Foto Adventilacija TZ Split
Foto: Adventilacija NA RIVI, Darko Stipanicev, Tz Split

ŠIBENIK

Ovogodišnji moto Adventure – plastic free pratit će i radionički program Tvrđavice u Radionici Djeda božićnjaka. Program „Adventura 2016“ započinje 09. prosinca koncertom grupe Libar, nakon čega slijede: blues band Colors of blue, večer posvećena Azri sa splitskim Big BangomSongkillersiMiro Odak i GastarbajteriFreetulada, zagrebački pop pioniri Flyer50 godina šibenskog rock ‘n’ rolla na kojoj će se okupiti kultni šibenski sastavi, a za Badnjak će, prije puštanja lampiona uoči rođendana grada, božićnu atmosferu na Kraljev dvor donijeti gipsy swing sastav Repassage.
Na večeri šibenskih studenata 27. prosinca gostovat će Marijan Ban i Diktatori, a na silvestarsko jutro zabavu će prirediti grupa Fenix. I ove godine Šibenik će proslaviti i prvi dan nove godine s grupom Elemental, čime će se zatvoriti Adventura 2016. Osim živih svirki očekuju nas retro slušaonice dobro uhodanih DJ-eva, Kristića i Živkovića, odnosno Kraljeve straže.

barone-sunset-768x512
Barone tvrđava, Tz Šibenik foto

Naravno da ovo nije ni manji dio blaga koje Hrvatska nudi.
Otkrijte u zelenoplavim očima naše prekrasne zemlje tisuću razloga da budete sretni i da posjetite barem neku od naših destinacija.
Zimski blagdani su idealno vrijeme za to. A kroz istraživanje Lijepe naše, od srca vam želimo sretan Božić i uspješnu 2017!

Anita Žuvela Hitrec