Aktualno

Kaštela – zimska destinacija za hedoniste i rekreativce!

U kaštelanskim restoranima i konobama uživat ćete u tradicionalnim jelima i vrhunskom crljenku, a ljubitelji aktivnog odmora odabrat će jednu od pješačkih, planinarskih ili biciklističkih staza

Piše:  Alma Radoš

Ovisno o godišnjem dobu, kaštelanske ulice i danas znaju zamirisati najfinijim jelima poput bakalara na bilo ili na brujet, pašticadi s njokima, bobom u svim varijantama, šalšom, ribom pečenom na gradele, kaštelanskim kolačem, fritulama, kroštulama

img_7649_1-768x512_1

Tradicionalna kaštelanska kuhinja spajala je sezonske namirnice iz mora i plodnog kaštelanskog polja, pa je obiteljski ručak ovisio o ulovu i urodu.

kastelnovistafilicnoc3076psrssh_1

Ponekad se znalo naći oborite ribe poput zubaca, komarče i arbuna, obilato zalivenih kaštelanskim maslinovim uljem, a ponekad su bile ukusne i srdele ili girice frigane u tavi. U proljeće je bilo povrća i samoniklih trava, a djeca su se najviše veselila trešnjama za koje će vam Kaštelani reći da su upravo kod njih najveće i najljepše.

zin-2-marians-083111_1-777x437

I danas kaštelanski restorani ponudu baziraju na tradicionalnoj kuhinji pred kojom će posustati i najjači karakteri, a jela koja su nekada nastajala iz nužde ili neimaštine, danas su vrhunski specijaliteti među kojima se ističe bob sa sipom koji jednostavno ne smijete propustiti.

img_6297_1

Posljednje desetljeće Kaštela su i nezaobilazno odredište ljubitelja vina, prvenstveno zahvaljujući crljenku kaštelanskom, autohtonoj sorti koja u Dalmaciji i Hrvatskoj doživljava svojevrsnu renesansu. Prije 200 godina crljenak je krenuo na svoj put u Ameriku i tamo se udomaćio kao Zinfandel, i danas jedna od najomiljenijih sorti među Amerikancima. Unazad petnaestak godina, zahvaljujući uzorku iz starog vinograda u Kaštel Novom, dokazano je kako je zapravo riječ o crljenku kaštelanskom.

img_6299_1

Od tog trenutka crljenak kaštelanski ponovo se širi u vinogradima na padinama Kozjaka, a njegovu zavodljivu voćnu aromu možete osjetiti u nekoliko kaštelanskih konoba nagrađivanih proizvođača vina. Tu ćete uživati i u odličnim maraštinama, pošipima i plavcima, ali i vrhunskoj babici, još jednoj zaboravljenoj autohtonoj sorti, pa bi uz ležeran životni stil, Kaštela mogla postati vaš novi hedonistički raj.

img_6252_1

Za ljubitelje aktivnog odmora

Sportaši, ljubitelji aktivnog odmora i rekreacije uživat će na pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama, otkrivajući bogatu kulturnu baštinu i ljepotu ovog kraja. Nakon planinarenja ili pješačenja po Kozjaku, s kojeg se pruža spektakularan pogled na Kaštelanski zaljev, srednjodalmatinske otoke i UNESCO gradove Split i Trogir, dobro će doći predah u jednom od tri planinarska doma. Uz novu kartu Kaštela i Zagore s ucrtanim stazama, koja se tiska u suradnji s Gorskom službom spašavanja, istraživanje ovog kraja bit će jednostavnije i ugodnije.

_2a_0034

A u 2017. bicikliste koji posjete ovaj kraj očekuje novih 200 kilometara staza kroz Kaštela, koje su rezultat suradnje Turističke zajednice Kaštela s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Biciklističkim savezom Dalmacije, u sklopu projekta Splitska rivijera zapad.

dsc_6746

Prema ideji Biciklističkog kluba Oluja staze povezuju baštinu svih sedam Kaštela, pa će se rekreativci i obitelji opustiti u bicikliranju otkrivajući ljepotu renesansnih utvrda i kamenih crkvica uz neizostavne atrakcije poput Biblijskog vrta, 1500 godina stare masline ili parka Vitturi.

dsc_6837

Nešto zahtjevnije staze vijugaju padinama Kozjaka, a o njima vodi brigu Biciklistički klub Pedalin. Staza koja spaja Split sa Sv. Jurom, najvećim vrhom na Kozjaku, jedna je od najomiljenijih među naprednijim biciklistima.

Dobro je znati da su od ove godine ljubiteljima dva kotača na raspolaganju tri educirana bike vodiča koja će ih rado provesti ovim jedinstvenim gradom, koji se sastoji od sedam živopisnih mjesta.

 

Image result for kaštel kambelovac hotspots

728x90 hr

Foto: Tz grada Kaštela

www.kastela-info.hr

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!