Aktivni odmor

Krenite u “bike& gourmet” avanturu Marinskim zaleđem!

Rekreirajte se i kušajte jela kakva su pripremali marinski starosjedioci prije više od 8000 godina!

RAZUMIJEMO da uz Općinu Marina i njena naselja poput Marine, Poljica, Sevida, Vinišća prirodno vežete sve superlative na temu ljeta i morskih radosti – ondje Vas očekuju jedne od ponajljepših i najosunčanijih plaža, najopušteniji odmor, najčistije more…

img_1590_1

No, da li ste se ikada zapitali, kada je marinsko priobalje toliko lijepo, što li tek krije njeno zaleđe? Sjajan način da istražite Marinsku Zagoru – šire područje ove općine i usput se i rekreirate, upravo je vožnja biciklom! Otiđite koji kilometar dalje u unutrašnjost i osjetite njenu autohtonu atmosferu!

POVEZALE PRIOBALJE SA ZALEĐEM. Osim što su ponudile nov i atraktivan turistički proizvod, marinske biciklističke staze povezale su priobalje sa zaleđem i tako intrigantne, iskonskom tradicijom protkane predjele, učinile dostupnijima. Prirodne značajke Marine kao stvorene su za uživanjepa nije nikakvo čudo da je biciklisti obožavaju! Ondje ih očekuju sigurne i kvalitetne staze različite zahtjevnosti označene adekvatnom signalizacijom, koje slijede atraktivne rutete su izvrsno povezane sa stazama susjednih mjesta, poput Primoštena i Rogoznice.

img_1343_1

ISTRAŽIVAČI NA DVA KOTAČA. Unesite se u ulogu pravih istraživača i odvažite se na vožnju ovim uzbudljivim rutama. Uživajte u bojama i mirisima fascinantnog mediteranskog samoniklog bilja i raslinja te se okušajte u odgonetanju njegovih različitih vrsta i namjena (a kad „zapne“, uvijek možete baciti pogled na edukativne table!). Upoznajte sjajne marinske atrakcije – popnite se na vidikovac na brdu Drid kod crkve gospe od Sniga,posjetite špilju svetog Filipa i Jakova ili pak otiđite na mini-izlet do sela Gustirne!

dsc_0233-2_1

Ukoliko ste ljubitelj povijesnih dragocjenosti, imajte na umu da zaleđe Marine obiluje brojnim sadržajima koji će vas zaintrigirati – poput crkve Sv. Marije iz IX. stoljeća, koja se spominje u trogirskim spisima 1300. godine ili pak groblja sela Blizna Gornja, antičkog arheološkog lokaliteta smještenog u kraškom polju na samoj granici Trogira i Šibenika, na mjestu koje obiluje vodom iz izvora i lokve koja za ljetnih suša nikada ne presuši!O ovim, ali i drugim posebnostima ovog kraja, najbolje ćete čuti od lokalnog stanovništva – razmijenite pokoju toplu riječ sa ovim vrijednim težacima koji se stoljećima bave stočarstvom, vinogradarstvom i maslinarstvom, a dopustite im i da Vas upoznaju sa čarima bogate domaće tradicionalne trpeze!

img_0489_1

Odista su ove staze opremljene i ugostiteljskom ponudom gdje možete probati lokalnu kuhinju i prenoćiti u privatnom smještaju, a za pravog istraživača na dva kotača nema ništa bolje od okrjepe u autentičnom ambijentu! A želite li ponijeti sa sobom nešto za uspomenu, nećete pogriješiti odlučite li seza simboličan paketić suhih smokava i litru zlatnog marinskog maslinovog ulja!

105_1

SENZACIJE ZA NEPCA. No, ni oni koji nisu avanturistički nastrojeni i radije će se držati strogog centra mjesta, neće ostati prikraćeni za uzbudljive doživljaje – makar kada je riječ o senzacijama za nepca! Zaboravite ovdje na kave i sendviče – a to Vam ne bi smjelo teško pasti, budući da u marinskim konobama i restoranima na žaru, gradelama, ražnju ili pod pekom, na vatri „pucketaju“ i „krčkaju“se ribe, rakovi, školjke, svinjetina, janjetina, teletina, meso peradi, povrće… ista ona ukusna jela kakva su, pokazala su to arheološka istraživanja, pripremali marinski starosjedioci prije više od 8000 godina!

www.tz-marina.hr
Foto: Arhiv TZO Marina

logotipi hr