Aktualno

Sinj – još čarobniji u adventsko vrijeme!

Sinj, taj osobit grad u kojem nam u samom srcu ljeta nije teško podnijeti ni vrućinu ni gužvu da bismo dobili bolji pogled na alkarsko trkalište, ili pak uputili molitvu Gospi Sinjskoj – njegovoj čuvenoj zaštitnici, jednako je intrigantan i u predblagdansko vrijeme!

Advent u Sinju traje u vremenu od 6.12. do 7.1., a organizatori su Grad Sinj, Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, Turistička zajednica grada Sinja i brojne udruge. Da bi ponudio nove sadržaje svojim stanovnicima, ali i privukao nove goste, Sinj se oko ponude zbivanja sa blagdanskim predznakom veoma potrudio, a koja su se nama svidjela, saznat ćete nastavite li čitati naredne retke!

dsc_1944_1

DANI RADOSTI, IGRE I MIRA. Razumije se da su najmlađi Sinjani, ali i njihovi mali gosti, posebno uživali za blagdana Sv. Nikole, kada su u Sinju otvoreni Dani radosti, igre i mira! Bilo je tu pregršt sadržaja – od mađioničarske predstave, nastupa mažoretkinja te dječjeg gradskog zbora Sinjski slavuji, pa do podjele slatkiša! No, mališani koji su možda propustili ovu veselu prigodu, imat će još prilike u Sinju uživati u prigodnom adventskom programu – od različitih priredbi i igrokaza, pričaonice bajki i interaktivnih radionica, pa do promotivne prodaje maštovitih rukotvorina! Roditeljima preporučamo da ih uključe u dramsku igru Ribar i njegova žena (Dvorana Gospe Sinjske, 11.12. u 11.00), povedu da pogledaju lutkarsku predstavu Čudo Božića (12.12., 18:00, na istom mjestu) ili pak na fotografiranje s Djedom Božićnjakom i podjelu poklona (Šetalište Alojzija Stepinca, 23.12. u 19.00). Posebno nam se svidjela i Dječja ponoćka – 24.12. u 20.00, u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske!

dsc_1970_1

OSOBIT UGOĐAJ. Naravno, odlazak na ponoćku u prekrasnom ambijentu ovog svetišta preporučamo i odraslima – Sinj ima posebnu, specifičnu atmosferu mira i spokoja itekako prepoznatu od strane ljubitelja religijskog turizma, pa svi oni u potrazi za pravim božićnim ambijentom nipošto neće biti razočarani. Posebnost ove godine je Betlehemsko svjetlo koje se u Crkvi Gospe Sinjske pali 18. prosinca, te se potom odnosi u  lokalne institucije, a ova je inicijativa sjajno prihvaćena diljem republike Hrvatske! No, u gradu neće manjkati ni zabave – program je uistinu bogat. Za dobro raspoloženje u Sinju bit će zaduženi bendovi Ljuta kuća, Z – Bend, Display, Ozon, Pop art, Trio acoustic, Jessy bend (za sam doček Nove godine), Uzbuna… koji će nastupati uglavnom u predvečernjim i večernjim satima na Šetalištu Alojzija Stepinca.

dsc_1937_1

Bit će i organiziranih gastro, eno i pivskih večeri, te brojnih humanitarnih akcija kojima se poziva na smisao Božića – darivanje i humanost (nama se osobito sviđa humanitarna akcija motorista Sinja i Cetinskog kraja – 16.12. na Šetalištu Alojzija Stepinca, u 18.00 sati – tijekom koje će se uz nastup zabavnih bendova prodavati slatkiši i kolači te dijeliti pokloni djeci!). Tu su i prigodni programi pod pokroviteljstvom Grada Trilja i Općina Hrvace, Otok i Dicmo gdje će svi posjetitelji imati priliku uživati u nastupima lokanih KUD-ova. Stoga, želite li čuti sinjsku reru, ili pak poslušati nastup klapa (npr. Klapa Sinj i gosti, 21.12., Muzej Sinjske alke – projekcijska dvorana), sada je prava prilika!

dsc_1927_1

Razgledajte usput i izložbe brojnih rukotvorina, ali i proizvoda iz lokalnih OPG-ova i zadruga, a one gurmanski nastrojene goste posebno će veseliti činjenica da će se cijelo vrijeme imati priliku zagrijati i zasladiti uz ponudu bogato opremljenih kućica sa štandovima, slasticama i kuhanim vinom. Tu je, dakako, i nadaleko poznata, neodoljiva lokalna gastronomija, koja nudi bogat izbor tipičnih jela za ove prohladne zimske dane.

dsc_1799_1

SINJ NE MIRUJE NI ZIMI! Da zima nije baš nimalo uspavala ovaj junački grad, dokazuju i druga prosinačka zbivanja vezana za Sinj. Naime, 3. prosinca, na vrhu stubišta sinjskih Kvartira, uz Alkarske dvore otkriven je spomenik svećeniku, piscu i vitezu don Ivanu Filipoviću Grčiću – koji je, vjeruje se, bio jedan od utemeljitelja Sinjske alke! Kako je don Ivan bio i među najvećim junacima u borbama protiv osmanlijskih osvajača i jedan od predvodnika obrane Sinja 1715 godine., možemo reći da je ovaj spomenik obuhvatio samu srž junačkog mentaliteta koji ovaj grad izdvaja i čini prepoznatljivim među tisućama drugih mjesta!

dsc_1787_1

Najbolje se to vidi i iz riječi autora spomenika, Marka Gugića, koji vjeruje da je upravo u spomenik Don Ivana utkana energija koja izvire iz povijesnih sinjskih simbola. Oni, zahvaljujući svakodnevnom podsjećanju na slavnu i veliku povijest, nemaju rok trajanja, a kako Sinjani tu povijest brižljivo njeguju, imali su prilike vidjeti svi koji su se 4. prosinca okupili prepunoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu! Naime, ondje je premijerno izveden mjuzikl “Mirakul”, čija je tema upravo velika pobjeda branitelja Sinja nad Osmanlijskom vojskom uz Gospin zagovor! O uspjehu ovog komada, koji su maestralnim izvedbama uveličali Stijepo Gleđ Markos, Lidija Horvat Dunjko i Radojka Šverko, svjedoči gromoglasni pljesak stanovnika metropole koji su puna dva sata uživali u prikazu slavne sinjske povijesti.

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak