Aktualno

Srednja Dalmacija osvaja nova emitivna tržišta razvijenih zapadnih zemalja!

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije nastavlja u smjeru produljenja turističke sezone i praćenja svjetskih trendova zdravog življenja, s novim projektom razvoja pješačkih i ‘trekking’ staza.

U novootvorenom hotelu Cornaro u Splitu, 22.12.2016. održana je svečana skupština Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. Na skupštini su predstavljeni turistički rezultati 2016. godine i plan rada za 2017. godinu. Skupštinu su predvodili župan Splitsko – dalmatinski Zlatko Ževrnja i direktor turističke zajednice županije Joško Stella.

Brojke su najsigurniji i najčvršči pokazatelj svih uspjeha ili neuspjeha, a da se u SD županiji imaju razloga veselitii brojkama, pokazuju neki od recentnih rezultata vezanih na ovogodišnju više nego uspješnu turističku sezonu. Udio domaćih turista u 2016 bio je 213.525 što je 7% više u odnosu na 2015 godinu, a udio dolazaka stranih turista je 2.475,021 što je 11% u odnosu na prethodnu godinu. Domaći turisti ostvarili su 853.569 noćenja dok su strani ostvarili 13.924, 795 noćenja, dakle 13% više u odnosu na 2015 godinu. Nautički turizam također bilježi odlične rezultate te je tako evidentirano na području SD županije 195.028 dolazaka nautičara dok je samih nautičkih noćenja bilo 1.360,938.  Time se ostvarilo povećanje od 31% u odnosu na prethodnu godinu. Sa 19,2% udjela u domaćem turizmu SD županija nametnula se kao nezaobilazan igrač u raspodjeli turističkih brojki koje joj svake godine sve više i jače idu u prilog. Time se pozicinionirala na drugom mjestu u ostvarenju  turističkog prometa, odmah poslije Istre. Na kraju 2016 očekuje se prema svim relevantnim podacima, ukupno 2.900,000 turista sa ostvarenih 16.500,00 noćenja.

img_1432

U korak s svjetskim kretanjima

Osluškujući globalne trendove SD županija jednako kao i ostale turističke svjetske regije, ostvarila je željeni rast u svojim prihodima i dolascima turista. Priprema iduće sezone odvija se uz brojne analize i praćenja svjetskih kretanja (problemi sigurnosti nekadašnjih turističkih odredišta, jaćanje novih emitivnih tržišta u skladu s nestalnom globalnom slikom opterećenom sigurnosnim pitanjima), te uz snažnu marketinšku prisutnost na svim emitivnim tržištima koja su se pokazala zanimljivima u smislu odabira destinacije. Osnovni cilj zadržati sliku SD županije kao mirnog, sigurnog i atraktivnog turističkog odredišta, sa razvojem novih proizvoda i isticanjem brojnih komparativnih prednosti u pred i postsezoni. Efikasan marketing na brojnim europskim tržištima, ostvaruje se uz pomoć i zajedničku suradnju javnog i privatnog sektora destinacije zajedno s brojnim dionicima privatne turističke ponude. U tom smjeru potrebna su i dodatna ulaganja, no ista će se kao i svake godine, vratiti kroz povećanje dolazaka novih gostiju, jer je u turizmu kontinuiran, ciljan i sveobuhvatan marketing – ključ uspješne sezone.

img_1429

Promjene u strukturi gostiju – srednoj Dalmaciji smiješe se nova emitivna tržišta razvijenih zapadnih zemalja

Prema dostupnim podacima Zavoda za statistiku za 2016, ukupno ostvareno povećanje turističkog prometa u HR,bilježi gotovo 8% povećanje u odnosu na 2015. A sama SD županija bilježi povećanja od siječnja do listopada 2016, na gotovo svim inozemnim tržištima. Austrija, BiH, Slovenija, Poljska, Francuska, Njemačka,Skandinavija, UK, Mađarska..zemlje su s najvećim brojem povećanja dolazaka. Godina 2016 ostat će zapamćenja i po promjeni strukture gostiju. Nakon desetljetne dominacije čeških gostiju, sada prvo mjesto zauzimaju poljaci, s porastom od 14% zatim nijemci, skandinavci i britanci čije su stope dolazaka udvostručene.

Kontinuiran rad na jačanju i kreiranju brojnih novih sadržaja

SD županija nastavit će raditi na razvoju atraktivnosti i konkurentnosti Srednje Dalmacije kao snažne turističke destinacije. Svojom strategijom radi i dalje na unapređivanju novih turističkih proizvoda i uspostavi novih (cikloturizam, rimske ceste, razvoj ruralnih destinacija dalmatinske Zagore, kulturni turizam, vinske i maslinarske ceste..). Sve se to odvija uz ojačano unapređivanje online komunikacije kroz nastavak primjene novih informacijskih tehnologija i kroz destinacijsko upravljanje. Nastavit će se raditi na razvoju novih proizvoda, proširenju aktivnosti internet marketinga, provođenje brojnih edukacija, razvoj ponude pred i podsezone, implementaciji nove brand strategije Srednje Dalmacije sukladno promjenama u globalnom okruženju, praćenje marketing aktivnosti i ne zaostajanje za ponudom u kontekstu europske i svjetske konkurencije koja obilato koristi prednosti svoje promocije i na promociju troši značajna sredstva.

img_1431

Ciljevi i namjere – pozicionirati Srednju Dalmaciju kao jednu od najsigurnijih i najatraktivnijih eu destinacija

Glavni ciljevi su omogućenje produženja pred i podsezone, smanjenje sezonalnosti i ponovno povećanje turističkog prometa. Namjera je pozicionirati Srednju Dalmaciju kao jednu od najsigurnijih i najatraktivnijih europskih destinacija, prepune bogatih raznolikosti i brojnih sadržaja koji u svakom trenutnu slijede postulate održivog razvoja. SDŽ slijedi vodeće trendove u svijetu, a s brojnim prirodnim resursima, kulturnim znamenitostima, savršeno se uklapa u održivi turizam, koji je prema prirodi itekako koristan i osjetljiv, s tendencijom da se lokalno stanovništvo što više uključi u projekt, te sa smještajem i s vodičima svi izvuku maksimalnu korist. U projektima i najavama za 2017  godine Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije nastavlja u smjeru produljenja turističke sezone i praćenja svjetskih trendova zdravog življenja, s novim projektom razvoja pješačkih i ‘trekking’ staza. Ulaže se u brojne edukacije subjekata turističke ponude, koja se dosada pokazala više nego dobrom strategijom.

Povećanje investicija u turizmu, intenzivan rad na povećanju dolazaka novih gostiju s novih tržišta, jačanje pred i podsezone, povećanje atraktivnosti sadržaja i cjelokupnog turističkog prometa, rezultirao je uspješnim brojkama čije se povećanje dodatno očekuje kroz cijelu 2017! Brojke su rekle sve, a mi im želimo i dalje ovako uspješan vjetar u leđa i  znalačko kormilarenje turističkim morem, kako bi Dalmacija i dalje rasla i pričala sve bogatiju turističku priču.