Gastro

Supetarska “Dolčevita” u utrci za “Suncokret hrvatskog ruralnog turizma”

Pješačka & gourmet staza “DOLČEVITA”  nezaboravno je iskustvo i druženje zaokruženo izvrsnom hranom i vrhunskim vinima!

Pješačka & gourmet staza “DOLČEVITA”, zajednički projekt Turističke zajednice Grada Supetra i Općine Nerežišća koji povezuje agroturizam “Ranjak”, “Belvedere – Žiža”, konobu “Turanj”, galeriju “Jakšić”, konobu “Kopačina”, atelier “Pero Jakšić”, vinariju “Senjković” i restoran “Pod česminu” u nesvakidašnju priču o bračkoj gastronomiji i umjetnosti, jedan je od ovogodišnjih kandidata za “Suncokret hrvatskog ruralnog turizma” u kategoriji “Ruralni turistički projekt”.

Direktor turističke zajednice grada Supetra, Ivan Cvitanić održat će prezentaciju “Dolčevite” pred povjerenstvom za dodjelu nagrade 6.12. u hotelu “Park” u Splitu. Projekt je kandidiran od strane Centra za kulturu Brač, a preporuka je bazirana na pozitivnim iskustvima klijenata.

01a

 

USPJEŠNI PROJEKT TURISTIČKE ZAJEDNICE SUPETRA UPOZNAVANJA S GASTRONOMIJOM OTOKA BRAČA

Supetar je riznica kulture i aktivnog odmora. Od 25 biciklističkih staza na otoku Braču, čak njih sedam kreće iz Supetra.
Četiri Supetarske tematske staze
ispričat će vam autentičnu priču o otočnom životnom stilu i bogatom supetarskom naslijeđu. Volite li masline i maslinovo ulje prošećite Pješačkom stazom „Maslinovi puti“, koja započinje u pitoresknom mjestu Mirca i u duljini šest kilometara vodi kroz prekrasne otočne maslinike. Ljubitelji umjetnosti neće propustiti Kulturni đir „Dan s Rendićem“, u najljepšim  dijelovima povijesne jezgre Supetra i na mjestima na kojima je ovaj poznati kipar, inače rođeni Supetranin, ostavio neizbrisiv trag. Tematsku stazu „Herkules“ odabrat će svi oni koji uživaju u miru i prirodnom okruženju. Staza vas vodi povrh Splitske u napušteni rimski kamenolom Rasohe s reljefom Herkulesa u stijeni, u kamenolom iz kojeg se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Spliitu.

Brač1

Pravi hedonisti će se ipak odlučiti za Pješačku & Gourmet stazu „Dolčevita“ koja počinje iznad Supetra, i na kojoj se nalazi pet restorana, konoba i agro-domaćinstava te dvije umjetničke galerije i jedna vrhunska obiteljska vinarija.

Svaki korak ove gastro ture vodi vas na putovanje koje vaša osjetila teško mogu zaboraviti.

Želite li isprobati autentične okuse u kombinaciji sa prirodnim ljepotama i kulturnim nasljeđem? Na pravom ste mjestu. Nigdje nije lakše ogladniti i uživati u prirodi doli na pješačkim stazama otoka Brača koje nude jedinstveni gourmet doživljaj. Prvo stoga jer ste okruženi takvom ljepotom da ostanete bez daha, a drugo stoga jer sa svih strana nešto miriši. Bilo priroda, bilo more, bilo mirisi iz okolnih domaćinstava gdje se spravlja sve nešto fino i ukusno. Stoga se za šetnju pješačkom stazom Dolčevita treba posebno pripremiti.

09

Pješačka&gourmet staza Dolčevita počinje jako blizu agroturizma „RANJAK“ povrh Supetra. Na istoj toj stazi  nalazi se 5 restorana, konoba i agrodomaćinstava, 2 umjetničke galerije i obiteljska vinarija. Ovdje je sve domaće, iskreno i puno života.

Torta Hrapoćuša

Staza je ukupne dužine nešto više od 6 km, a šetajući njome vidjeti ćete Donji Humac i Dračevicu – još neotkrivene dragulje bračke arhitekture i otočkog načina življenja. Zanimljivost i posebnost ove staze je da svaki objekt na njoj nudi nešto autohtono, 100 % bračko i svoje (maslinovo ulje, sir, rakije i likere, kamene suvenire, janjetinu, vino, slatke delicije). Nema druge već pauzirati što češće i neplanirano odužiti šetnju.

08

Ovom stazom nije lako prošetati zbog obilja gastro iskušenja koji vas dekoncentriraju na proputovanju no svakako ćete biti nagrađeni iskustvom autentične ljepote jednom kada se odlučite posjetiti ovaj kraj.

Ponekad je dovoljno maknuti se i nekoliko kilometara od svakodnevice da biste shvatili koliko život može biti lijep. A za  iskušenja na supetarskoj pješačkoj&gourmet stazi, brinu se slijedeća seoska domaćinstva i galerije:

Agroturizam Ranjak (maslinovo ulje i proizvodi s maslinama)
Konoba Belvedere – Žiža (brački sir)
Konoba Turanj (domaći likeri i rakije)
Galerija Jakšić (obilazak obiteljske galerije i suveniri od bračkog kamena)
Konoba Kopačina (janjetina i vitalac)
Atelijer Pero Jakšić (obilazak galerije i radovi od bračkog kamena)
Vinarija Senjković (kušanje vina)
Konoba Pod česminu (tradiconalni brački deserti)

Krenite s nama u upoznavanje “Slatkog života” upoznajte ljubazne domaćine koji će vas pod svaku cijenu pokušati zadržati bar nekoliko sati u svom pravom gastro raju, a i vama se nakon dolaska neće žuriti.
Hrana i vina doista spajaju ljude!

Više informacija pronađite na www.supetar.hr i dobro došli!

Posjetite našu Facebook stranicu i ostanite u toku sa svim novostima koje spremamo za Božić i Novu godinu.

supetar logo hr