Aktualno

Svjetska atrakcija u Bolu na Braču: “Kuća u kući”

“Kuća u kući” zaštićeni je spomenik kulture koji privlači sve veći broj turista!

Otok Brač možda je najpoznatiji po rajskoj plaži – tirkiznoj oazi Zlatni rat smještenoj u Bolu, koju svake godine posjećuje stotine tisuća posjetitelja. Međutim Bol je destinacija koja vrvi od niza kulturnih znamenitosti i povijesnih lokaliteta. U samom mjestu Bol postoji jedna znamenitost, svjetska atrakcija o kojoj se malo zapravo zna.

U kući - kuća: Pogodite gdje se nalazi ova neobična građevina

Ponesite uspomenu s odmora na ovu rijetku i posebnu priču

Pregršt je toga na otoku Braču što bi preporučili, ali “Kuću u kući” nikako ne smijete zaobići. Nalazi se u Bolu, zaštićeni je spomenik kulture iz 19. stoljeća i meka je turista koji dolaze ovdje iz cijelog svijeta, dive joj se, fotografiraju je kroz rešetke – postavljene na ulazu u “vanjsku” kuću zbog opasnosti od urušavanja.

 

Legenda o ‘kući u kući’

Nekad davno živio je čovjek po imenu Marko, budući da je Marko često bio vrlo prgav i bezobziran, sumještani su  mu dali nadimak  “Marko Sila“. Veliki dio zemljišta iza  Markove kuće pripadao je bogatoj obitelji Vuković. Vukovići su bili velika  obitelji, koja je imala  šestericu sinova od kojih su trojica bili svećenici, a ostala trojica su bili pomorski kapetani koji su u svom vlasništvu imali veliki jedrenjak koji je plovili po cijelom mediteranu sve do Španjolske. Sva trojica braće su se čak i vjenčali u Španjolskoj, zatim su odlučili izgraditi veliku kuću (“Paloc”-palaču) u Bolu, za svoje obitelji.

Da bi  postigli svoj cilj, smetala im je Markova kuća, koja je bila izgrađena na jednom dijelu njihove zemlje. Ponudili su da otkupe Markovu kuću, ali “Marko Sila” nije htio prodati svoju kuću. Vukovići su bili u prijateljskim odnosima sa načelnikom Bola Vuziom, pa su se obratili njemu tražeći pomoć u rješavanju njihovih problema. Vuzio se trudio uvjeriti Marka da proda svoju kuću Vukovićima, ali on je uporno odbijao prihvatiti ponudu, te je načelnik Vuzio pokušao upotrijebiti svoje ovlasti da prisili “Marka Silu” na prodaju. Međutim to je toliko razljutio Marka”Silu” koji je ozbiljno zaprijetio da će ubiti načelnika, ako mu pokušaju oduzeti kuću. Stoga je načelnik  Vuzio odlučio staviti Marka u zatvor, ali je Marko  pobjegao u Dubrovačku republiku. Kada je Marko pobjegao iz Bola Vukovići  su započeli s izgradnjom svoje palače i podizanjem zidova oko Markove kuće, sa namjerom da je kasnije sruše.

Nedugo nakon što je Marko dočuo da su Vukovići  počeli sa zidanjem Paloca, kupio  je  par bačava baruta i vratio se u Bol, sa namjerom da uništi sve što su Vukovići  izgradili do tada. Pod okriljem noći Marko je otišao iskopati rupe ispod podignutih zidova i postaviti barut  u njih, prije nego je i uspio zapaliti barut pojavili su se žandari i spriječili ga u namjeri. Marko je ponovno morao otići iz  Bola i pronaći novo utočište za neko vrijeme.

Vukovići su nastavili sa izgradnjom svoje palače, sagradili su tri kata te još su samo trebali napraviti krov i podove.Zbog toga su se uputili  sa svojim brodom u Mletke po drvenu građu i materijal za krov. Na povratku iz Mletaka uhvatila ih je velika oluja, te potopila brod  i nitko od posade se nije uspio spasiti. Kako niti jedan od od braće Vuković nije imao djece, loza Vuković se ugasila. A Marko”Sila”!?…On se nakon nekog vremena vratio se u Bol, gdje je nastavio živjeti u svojoj kući, koja je bila okružena zidinama nedovršene palače. Marko”Sila” se nikad nije ženio pa nije ni imao djece, ali jedan od njegovih nećaka  je nastavio živjeti u kući nakon što je Marko umro.

I dan danas “kuća u kući” ili “Paloc” ponosno stoji tamo, i na taj način svjedoči o legendi davnih vremena.
Danas je Paloc-“kuća u kući” zaštićeni spomenik kulture. Općina Bol je osvjetlila kuću tako da turisti i uvečer mogu pogledati kuću.

bol-hv-1024x505

 

logotipi-1024x375 hr 

www.bol.hr

Sponzorirani članak

Foto: Tz Bol, Centar za kulturu Bol, Zaklada