Aktualno

Dalmatinska zagora – raj za bicikliste!

This post is also available in: English

Da je Dalmatinska zagora, žargonski rečeno, izmišljena destinacija za bicikliste, prepoznali su kako ljubitelji odmora na dva kotača koji ju s ovom svrhom posjećuju u sve većem broju, tako i iznajmljivači, koji gotovo svi imaju u ponudi Rent a bike ili bike ture!

25 staza na ukupno 550 kilometara koje su Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Biciklistički savez uredili, označili i mapirali, prolaze najljepšim predjelima Dalmatinske zagore. TZ SDŽ je za Dalmatinsku zagoru posebno senzibilizirana, pa je i kod provođenja projekta biciklističkih staza na kojem radi već tri godine, upravo ovom području posvetila posebnu pažnju. Ove staze prate rijeke i jezera, kupaju se u slapovima i izvorima, prelaze preko prekrasnih brda i planina, obilazeći usput povijesne znamenitosti i kušajući tradicionalne delicije u starim konobama i OPG-ovima.

Dinara_Biking_1

BIKE-FRIENDLY PROJEKTI I INCIJATIVE. 4 dugopoljske, 10 triljskih, 5 sinjskih i 3 vrličke staze nalaze se na karti Dalmatinska Zagora – zapad, prvoj od svih pet karata kojima raspolaže Splitsko-dalmatinska županija; dok će 3 vrgoračke staze zajedno sa stazama Imotskog koje se uređuju u prvoj polovici 2017., činiti novu kartu Dalmatinska Zagora – istok. Pored uređenja staza, čelni ljudi županijskog cikloturizma krenuli su i sa certificiranjem Bike&Bed objekata, a u Trilju su odrađene dvije edukacije za Bike vodiče te je županija uspješno certificirala 45 novih Bike vodiča. Intenzivno se organiziraju i biciklističke utrke, te su ove godine na području Dalmatinske Zagore održane dvije utrke u kategoriji hrvatskog kupa: VN Dugopolja i XCM Atrium spring u Klisu te još nekoliko rekreativnih utrka i biciklijada. Sve je ovo dalo vjetar u leđa novim mogućnostima za uspješno bavljenje turizmom u Dalmatinskoj Zagori!

pogled s tvrđave_1

BACIMO POGLED NA STAZE! Među čak 25 prekrasnih staza od kojih se svaka ističe vlastitim osobitostima, gotovo je nemoguće izdvojiti favorite, no sigurni smo da, kojom god krenuli, izniman doživljaj neće izostati.

DSC_7543_1

Špilju Vranjaču, koju bogatstvo sigastih ukrasa svrstava među najintrigantnije u Dalmaciji, možete razgledati u sklopu vožnje istoimenom dugopoljskom stazom (401 Vranjača). Ova kompletno asfaltna staza prema špilji Vranjači i naselju Kotlenice penje se županijskom cestom u zaseoku Kute, a savladate li uspon i nekoliko uzastopnih serpentina, očekuje vas novi izazov – skoro 10 kilometara staze koja vas vodi do ovog zaštićenog geomorfološkog spomenika prirode!

Druga strana sve.cdr

Ništa manje atraktivna nije ni kliška staza 404 Pometeno Brdo – osim što okružuje Pometeno brdo i prolazi kroz sedam naselja koja su smještena u netaknutoj prirodi, resi je sedam povijesnih crkava i mnogobrojne kulturno – povijesne znamenitosti, među kojima su barokni kaštel Tartaglia iz 17./18.st., antički lokaliteti sjeverno od crkve sv. Mihovila, te brojni stari bunari!

Uistinu idilična je i staza oznake 451-Cetina Sinj, koja dijelom prati tok rijeke Cetine kroz plodno Sinjsko polje i šarenilo raznolikih kultiviranih površina, sve do Trilja i konjičkog kluba Sv. Mihovil, a ima i privlačna odmarališta gdje se ljubitelji pitomog prirodnog krajolika mogu odmoriti i obnoviti snagu za nastavak.

Photo Dalmatia_explorer VRLIKA_1

Cikloturistima koji su ujedno i ljubitelji kulturnih znamenitosti, staza 452-Aequum oduzet će dah – osim vrijednog arheološkog nalazišta iz 1. stoljeća, antičke kolonije COLONIA CLAVDIA AEQVVM (današnji Čitluk), nezaobilazne su točke i neoromanička župna crkva sv. Nikole u Bajagiću, kao i impresivni mostovi preko Cetine, na Panju i Hanu. Vrijedi posjetiti i Miloševo jezero u Hrvacama, gdje je, po narodnoj legendi, Sv. Jure ubio zmaja!

U sklopu Orlove staze (453) valja obići crkvu sv. Kate u Lučanima gdje se nalazilo ranosrednjovjekovno groblje sa stećcima, kao i crkvu sv. Vida na Zelovu, a svakako i Sutinu, zaštićenu kao značajni krajobraz, koja obiluje raznolikim biljnim i životinjskim vrstama.

Uistinu nezaboravno iskustvo ponudit će i staza Pet izvora (454) – ondje vas očekuju bistri i hladni pritoci Cetine Ruda, Rumin i Grab zaštićeni kao značajni krajobrazi, a stare grapske mlinice i danas snagom vodenog toka melju pšenicu na tradicionalni način! Naredna staza 455 – Oko Visoke dovest će vas odjednom na strmi brežuljkast uspon, okružen zelenilom mnogobrojnih dragâ, gajeva, glavicâ i šumaraka.

Photo Dalmatia explorer VRLIKA_1

NEPREGLEDNA KOLIČINA SADRŽAJA. Navedene staze nisu ni trećina onog što vas očekuje upustite li se u avanturu na dva kotača Dalmatinskom zagorom. Među ostalim stazama ima i onih uz koje se vežu zanimljive štorije (507-Gaj Laberije (Trilj-Gardun-Tilurium-Trilj): 3,0 km – staza nazvana prema rimskom dječaku čiji je reljef prikazan na ondje pronađenoj steli, koji drži kuglu nalik na nogometnu loptu, te ukazuje na mogućnost da se najvažnija sporedna stvar na svijetu uz Cetinu igrala još prije 2000 godina, te da su je Rimljani pokupili od ilirskog plemena Delmata!), ili pak onih koje nose nazive svjetskih globtrottera (iznimno zahtjevna planinska biciklistička cestovna staza duga 51 km, 575 – Mate Svjetskog, nazvana po Vrgorčaninu koji je početkom 20. stoljeća u 19 godina neprekidnog putovanja samostalno otkrivao svijet prešavši preko 360.000 kilometara na pet kontinenata).

IMG_5253_1

Da vam ne bismo ispričali baš sve – ostavljamo vam staze na izbor – a vi, okrijepljeni fascinatnim krajolicima i dakako, slasnom domaćom trpezom krajeva kojima prolazite, poput pravih avanturista kreirajte vlastite putešesvije, i uspomene protkane neistraženom iskonskom ljepotom!

 

Foto: Arhiv Tz Splitsko – dalmatinske županije
www.dalmatia.hr

 

 

 

 

This post is also available in: English