Aktivni odmor

Daruvar 2017 – ne propustite spektakl doživljaja

Krećete li u potragu za doživljajima u kojima ćete se istovremeno zabaviti  i educirati, saznati brojne činjenice o svemiru i zvijezdama, degustirati najbolje mlado vino, nazočiti pravom aero pikniku, kulturnim manifestacijama..  te još štošta doživjeti i degustirati, usput se izrekreirati..najbolje da dođete u Daruvar. Ovih novih 12 mjeseci nemojte propustiti dobre izlete i putovanja. Zna se da su najbolje fešte zimi na kontinentu Lijepe Naše, stoga smo za vas pripremili vodič cjelogodišnjih događanja po Daruvaru.

Vincekov pohod u Daruvarske vinograde – najbolji zimski provod!

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/01/Vincekovo-2017-Daruvar.pdf” title=”vincekovo-2017-daruvar”]

Kad?
21.01.2017.
Gdje?
Badel 1862 d.d.,Vinarija Daruvar, Bjelovarska 66, Daruvar

Vincekovo je jedan od domaćih najpoznatijih vinskih blagdana u čiju čast se, bez obzira na vrijeme, u pratnji prijatelja i gostiju odlazi u vinograde te po pučkom i crkvenom običaju blagoslivlja mlado trsje i obavi ogledna rezidba. Riječ je o tradicionalnom obredu kojim se simbolično označava početak vinogradarske godine. Središnji obred posvećivanja trsja ne kojemu se okupe svi vinari, sugrađani i gosti, organizira se na imanju vinara, člana Daruvarske vinske ceste, a popraćen je svirkom tamburaša i obaveznim pripremanjem vinogradarskog doručka, vinskog gulaša i kuhanog vina.  Posjetite Vincekovo u Daruvaru jer vas uz degustacija vina očekuje i degustacija odlične hrane. Prelistajte PDF vodič, očekujemo vas slijedeći tjedan u Daruvaru!

Maškare u Končanici – odlične vibracije iz male Končanice
Kad?26.02.
Gdje?Končanica

Najpoznatije maškare među pripadnicima češke nacionalne manjine ovoga područja, gdje obitava najveći broj Čeha u RH, su one u Končanici. Vesele maškare prolaze selom  prolaze još od 1932. godine, a njihova specifičnost je stalan broj maski (samo se mijenjaju ljudi), njih 13 koje se kreću od početka do kraja sela. U nedjelju prije pokladnog Utorka, maskirana povorka kreće rano ujutro, a mještani već čekaju u svojim dvorištima sa spremnom okrjepom. Na ulicu ispred kuće jednog od domaćina, dolazi Laufer u bijelom, predvodnik povorke i zapuca bičem, a Turčin i plesači uz svirače započinju ples, dimnjačari rade nered po kući, Židovi prodaju zečeve i plaše djecu, a Ličanin vodi medvjeda. Medvjed ima glavnu ulogu, skriva se po selu i valja djevojke cijeli dan. Unatoč istoj scenografiji, maškare nikad nisu dosadne, već je događanje popraćeno obiljem smijeha zabave i dobrog provoda.

10 dana astronomije u Daruvaru
Kad: 30.03.-09.04.
Gdje?Trg Presvetog Trojstva 4, Daruvar

 10-dana-astronomije-autor-dunja-zupanic-5
foto: Dunja Županić

U mjesecu travnju svim Daruvarčanima su oči uperene ka zvijezdama zahvaljujući Astronomskom društvu Kumova slama i jedinstvenoj manifestaciji 10 DANA ASTRONOMIJE U DARUVARU. Želite li napokon saznati koliko je zvjezdano nebo iznad Daruvara, što je potrebno za ulazak u orbitu ili kako se leti do Mjeseca, promatrati zvijezde teleskopom, znate li od kuda dolazimo i kuda idemo? Zvjezdoljupci, zvjezdoznanci, djeco, roditelji, istraživači nebeskih daljina, iskoristite priliku upoznati i poslušati vrhunske znanstvenike, astronome, uživati u ljepoti svjetlosno nezagađenog neba i izložbama astrofotografije. Posjetite 10 dana astronomije i otkrijte zašto je tada Daruvar središte svemira!

Tjedan zdravlja
Kad: Travanj 2017
Gdje: Trg kralja Tomislava 14

Tjedan zdravlja je manifestacija usmjerena zdravlju i zdravom načinu života,  koja pruža mogućnost informiranja i upoznavanja načina podizanja kvalitete življenja kroz održavanje kampa za mlade, rekreativnih aktivnosti, prezentiranja zdrave prehrane, mjerenja razine šećera u krvi, indeksa tjelesne mase, degustacije kolača i sokova od ekološki uzgojenih namirnica i sl. Tjedan zdravlja popraćen je modnom revijom mladih, koncertima bendova, predstavljanja usluga i proizvoda na štandovima lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Daruvarska klapska večer
Kad: 06.05.2017
Gdje: Ivana Gundulića 1, Daruvar

daruvarska-klapska-vecer-autor-zenska-klapa-stentoria

Ženska klapa Stentoria iz Daruvara koja na svojim nastupima izvodi tradicionalne klapske napjeve, komponirane klapske pjesme i obrade popularnih skladbi, s ciljem promoviranja klapskog pjevanja u kontinentalnom području, njegovanja hrvatske  kulturne baštine i obogaćivanja kulturne ponude grada, svake godine u svibnju organizira Daruvarsku klapsku večer. Svoju ljubav prema glazbi, tradicionalnom, ali i modernom zvuku, te izvornom a capella pjevanju, na Daruvarskoj klapskoj večeri predstave i klape iz drugih gradova Hrvatske. Spoj mediteranske tradicije i zvuka kontinentalnih klapa odvija se u povijesnom zdanju, Dvorcu grofa Jankovića iz 18. stoljeća.

Daruvarski cvijetni sajam i Mađarska fišijada
Kad: 29.04. i listopad 2017
Gdje:Trg kralja Tomislava

U organizaciji Grada Daruvara i TZ Daruvar-Papuk, u mjesecu travnju održava se proljetni, a u listopadu jesenski Daruvarski cvjetni sajam. Na velikoj kvadraturi glavnog gradskog trga, brojni uzgajivači tijekom cijeloga dana izlažu i vrše prodaju ukrasnog, aromatičnog i začinskog bilja, cvjetnih sadnica, proizvoda i daju savjete vezane za hortikulturu. Na zadovoljstvo svih posjetitelja, istovremeno se na Trgu kralja Tomislava pod okriljem Zajednice Mađara Daruvar, održava prijateljsko kulinarsko sučeljavanje u spravljanju mađarskog fiš paprikaša, pikantne riblje juhe, jednog od najpoznatijih jela mađarske kuhinje, a najbolji majstori od kotlića bivaju nagrađeni.

Vinodar – najzabavniji festival vina
Kad: 04.- 11.06.2017
Gdje: Trg kralja Tomislava 14, Daruvar

Version 2
foto: Ratko Vuković

Najzabavniji festival vina – Vinodar predstavlja brojne aktivnosti i događanja kao što su: Stručno ocjenjivanje preko 150 uzoraka vina, zatim međunarodna izložba u dvorcu Janković iz osamnaestog stoljeća, VINO KLIK, VINO TOUR,VINODAR EXPRESS,WINE&ART likovna kolonija, zatim bogat i raznolik kulturno – umjetnički program i folklorni mozaik, kušaonice vina, bogata gastro ponuda, edukacije vinara i vinogradara, prikazi starih zanata i sajam tradicionalnih proizvoda.
Kroz bogatstvo tradicionalnih obrta, prodaju suvenira i rukotvorina, raskoš domaće gastronomije, degustacije vina,  kulturno-umjetničke programe i koncerte, najlakše ćete upoznati način života i srdačnost ljudi daruvarskog kraja.

vinodar-2016-sajam-tradicionalnih-proizvoda-autor-predrag-uskokovic-6
foto: Predrag Uskoković

Dani bramboraka
Kad: 16. i 17.06.2017
Gdje: Gornji Daruvar, Podborska 21, Daruvar

Daruvar je središte Čeha u Hrvatskoj, veliki dio lokalnog stanovništva u svom svakodnevnom govoru uz hrvatski koristi i češki jezik, njeguju svoju kulturu i narodne običaje. U organizaciji Češke besede Gornji Daruvar i Saveza Čeha RH, a pod pokroviteljstvom Saveza za nacionalne manjine RH, održavaju se Dani bramboraka, tradicionalnih čeških krumpirovih placki.  Prvoga dana održavanja ove kulturno-zabavne i gastronomske manifestacije organizirano je predavanje na temu uzgoja krumpira, a drugoga dana, održava se natjecanje u pečenju bramboraka, kulturno-umjetnički program i majales u večernjim satima.

Moto Alka i Moto susreti
Kad: 16. i 17.lipnja 2017 godine
Gdje:Hipodrom Daruvar

Moto klub Daruvar tradicionalno organizira Moto alku i Moto susrete. Održavanje natjecanja u gađanju alke standardnog tipa, dvosjed-vozač i kopljanik, održava se na zatvorenoj cesti u Ulici Tomaša Garika Masaryka koja ujedno vodi i do Hrvatskog doma gdje se održavaju Moto susreti. Za sve ljubitelje motocikala i čistog rock’n rolla u večernjim satima nastupaju domaći bendovi, osigurano je hladno piće i svježe pripremljena hrana po pristupačnim cijenama.

Aero piknik Zemlja – Zrak
Kad: 1.-2.7.2017
Gdje: Hipodrom Daruvar

Aero klub „Ždral“ Daruvar, koji je osnovan davne 1946.  svake godine, za sve ljubitelje aviona, zmajeva, žirokoptera, paraglajdera i drugih letjelica, organizira Aero piknik “ZEMLJA-ZRAK”. U sklopu aero piknika, na daruvarskom aerodromu, održava se izložba zrakoplova, vatrogasna vježba simulacije zrakoplovne nesreće, pokazni letovi različitih letjelica i RC modela, odbojka na pijesku i u večernjim satima Open-Air Rock koncert uz eno i gastro ponudu.

Dan češke kulture
Kad: Srpanj
Gdje: Trg Kralja Tomislava, Daruvar

Manifestacija u kojoj češka manjina u Daruvaru prikazuje svoju tradicionalnu i suvremenu  kulturu kroz kino projekcije, izložbe, stare obrte, sajma na kojem su izložene knjige, ručni radovi, češka peciva i ostali proizvodi čeških beseda i škola. Održava se tradicionalni promenadni koncert i bogat folklorni program, a u večernjim satima vrtna zabava na igralištu Češke osnovne škole J. A. Komensky.

FLIG međunarodni festival limenih glazbi
Kad: 07.- 09.07.2017.
Gdje:Trg kralja Tomislava, Daruvar

flig-daruvar-medunarodni-festival-limenih-glazbi
Tradicija limene glazbe veže se uz razvoj termalnih izvora u Daruvaru. U starim zapisima nalazimo da začeci muziciranja započinju doseljavanjem Čeha na ove prostore. Salonski orkestri zabavljali su posjetitelje tijekom njihova boravka u toplicama sviranjem u muzičkom paviljonu Julijevog parka, koji su bili dobro posjećeni.„Gradska limena glazba Daruvar 1922“ nastavlja i obogaćuje tradiciju muziciranja limenih glazbi na daruvarskim prostorima organiziranjem  međunarodnog festivala limene glazbe na kojemu na središnjem gradskom trgu nastupaju orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja uz plesnu pratnju svojih mažoret sastava.

Daruvarsko kulturno ljeto
Kad:09.-16.07. 2017
Gdje:Trg kralja Tomislava

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, zajedno s Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk organizira manifestaciju koja obilježava daruvarsko ljeto kulture. Pod geslom Reci DA kulturi, reci DA sebi! posjetitelji ove manifestacije imaju priliku uživati u kazališnim predstavama, kino projekcijama na otvorenom, književnim večerima, čitanju poezije, glazbenim nastupima, različitim vrstama kreativnih i edukativnih radionica, namijenjenih kako djeci tako i odraslima te ostalim zabavnim sadržajima.
Svi programi održavaju se na otvorenom prostoru, na nekoliko lokacija u gradu, kako bi bili dostupni što većem broju posjetitelja svih dobnih skupina.

Međunarodni tjedan mladih -Veliko ljetno osvježenje
Kad: Kolovoz 2017
Gdje: Daruvar

Povodom Međunarodnog dana mladih Udruga Impress Daruvar organizira Veliko ljetno osvježenje, višednevni program koji okuplja mlade naraštaje koji su ujedno inicijatori, organizatori i učesnici programa. Održavaju se psihološke radionice, okrugli stol na temu prevencije nasilja među mladima, društvene igre poput „čovječe ne ljuti se“, te igre u vodi, prezentacije borilačkih vještina , a samo događanje kulminira modnom revijom te koncertima mladih bendova.

Dan češke kulture /KONČENICKÉ HODY
Kad:15.08.2017.
Gdje: Končanica

Češka beseda Končanica i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske organiziraju Dan češke kulture i gastronomije na kojemu češka nacionalna manjina prikazuje svoju tradiciju i običaje kroz nastupe domaćih i gostujućih čeških beseda, spravljena domaća češka jela, slastice i staročeško pivo.

Dani piva u Daruvaru
Kad:18.-19. 08.2017.
Gdje: Trg kralja Tomislava i Reljkovićeva 2, Daruvar

dani-piva-autor-fotografija-pivovara-daruvar-2
foto: Pivovara Daruvar

Pivovara Daruvar ima tradiciju dugu 176 godina i najstarija je hrvatska pivovara, koja od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Ima i respektabilan brand – Staročeško pivo. U danima posvećenim pivu, jedinstvenom po načinu proizvodnje prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji, održava se craft beer fest iliti Sajam nezavisnih pivara gdje štovatelji ovog pjenušavog napitka mogu uživati u raznim vrstama piva proizišlih iz obiteljskih receptura, ali i iz mašte proizvođača. U večernjim satima se održavaju koncerti lokalnih i gostujućih bendova.

Dani šljiva i rakija u Siraču
Kad:01.-02.09.2017
Gdje:Stjepana Radića 120, Sirač

dani-sljiva-i-rakija-u-siracu-autor-antonio-demeter-44
foto: Antonio Demeter

Okosnicu manifestacije Dani šljiva i rakija u Siraču čini ocjenjivanje domaćih rakija i tematska predavanja, a u tzv. “siračkom seoskom dvorištu” urede se štandovi kako bi posjetitelji tijekom cijeloga dana mogli razgledati i kupiti domaće proizvode i rukotvorine, degustirati rakiju, domaće kolače i jela sa šljivama i šljivovim pekmezom. Prikazuje se tradicionalni način pečenja rakije i kuhanja pekmeza. Zabavu upotpunjuju prodajne izložbe radova siračkih umjetnika, natjecanje u “šljivarskim igrama”, smotra folklornih društava i koncerti domaćih i gostujućih glazbenika u poslijepodnevnim i večernjim satima.

MASKA – Mali sajam kazališta
Kad: 3 tjedan u rujnu
Gdje: Trg Kralja Tomislava 14a, Daruvar

Mali sajam kazališta – MASKA, namijenjen je djeci svih uzrasta. Na kazališnom festivalu za najmlađe prikazuje se više izuzetno kvalitetnih predstava kazališnih družina, dramskih studija i profesionalnih kazališnih kuća. Vrijeme između predstava upotpunjeno je veselim uličnim programom žonglera, dobošara, zabavljača i plesača.

Ždral trail
Kad:30.09.2017.
Gdje: Petrov vrh

zdral-trail-daruvar-autor-ivana-djedovic-6
foto: Ivana Djedović

Planinarskim stazama zapadnog dijela Papuka, od Petrovog vrha (953 m), održava se Ždral trail, running natjecanje i svojevrsno putovanje kroz krajolik koji vam pruža mogućnost da doživite prirodne ljepote najveće slavonske gore sa svojim razvedenim grebenima i uvalama, bujnom vegetacijom, karakterističnom florom i faunom uz obilje izvorske vode i predivnih pogleda. Klub „Skok“ Daruvar, organizator Ždrail traila, svim sudionicima osigurava svu potrebnu logistiku tijekom i nakon utrke. Za ozbiljnije trkače pripremljena je staza duga 24 km, a svoju najvišu točku doseže na Crnom vrhu na 865 m nadmorske visine. Za sve ostale trkače, rekreativce i ljubitelje prirode osmišljena je staza duga 12 km. Staze su zanimljive trkački, hodački i panoramski.

 zdral-trail-daruvar-autor-ivana-djedovic-7
foto: Ivana Djedović

Dan mađarske kulture
Kad:Listopad 2017.
Gdje:Julijev park 1, Daruvar

zdral-julijev-park-daruvar-635616642259831328_950_530
Tradicionalna manifestacija daruvarskih Mađara u sklopu koje se predstavlja dio mađarskog kulturnog stvaralaštva kroz jezik, narodnu baštinu, folklor i jedinstvenu gastronomiju. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu predstavljaju se i pripadnici drugih nacionalnih manjina koje uspješno djeluju na području Daruvara.

Martinje
Kad:11.11.2017.
Gdje:Trg kralja Tomislava 12

bade-634897030626120156_950_530
foto: Badel 1862 DD Vinarija Daruvar

Vinari i vinogradari daruvarskog kraja svojega zaštitnika, svetog Martina, osim u svojim vinarijama i podrumima, slave i na tzv. središnjoj ceremoniji upriličenoj za puk na glavnom gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina i domaćih proizvoda i prema pučkom običaju, uz obaveznu nazočnost svetog Martina, održava se šaljivi ceremonijal krštenja mladog vina i kulturno-umjetnički program.

Posjetite Daruvar

centralno-blatno-kupaliste-daruvar-autor-ratko-vukovic
Centralno blatno kupalište, foto: Ratko Vuković

Na nepuna 2 sata  sata vožnje od Zagreba na cca 130 km, smjestio se ljupko uređen kontinentalni gradić Daruvar. Okružen mirisnim zelenim vinogorjem, te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i maštovito uređenim parkovima, Daruvar se opravdano ovjenčao  sa četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim priznanjem od strane Hrvatske turističke zajednice. Navedena priznanja potvrdila su da je Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad u kojem se sklad arhitekture, prirodno nadopunjava sa ljepotom okoliša. Maštovite turističke izlete upotpunjene zanimljivim gastro eno iskustvima, potražite na webu TZ Daruvar – Papuk i priuštite si zanimljiv izlet za sva čula. Onoliko koliko Daruvar voli život, vi zavolite Daruvar!

daruvar-logo_crveni_tisak

 

Sve informacije potražite na visitdaruvar.hr i posjetite  Facebook stranicu te ostanite u toku sa svim novostima koje spremamo ove godine. Dobro došli u Daruvar!

 

Promo