Aktivni odmor

Podstrana – pet atraktivnih staza za ljubitelje biciklizma!

This post is also available in: English

Stara sela, Zmijski kamen, Artur, Poljički krug i Perun, pet je biciklističkih staza u Podstrani na kojima legende postaju stvarnost!

Autor:  Alma Radoš

DSC_7162_1

Nezaboravan dan u Podstrani započnite uz toplu kavu u lučici Strožanac. U Dalmaciji ste, tu vrijeme ima drugačiju dimenziju, a druženje u kafićima uz omiljeni napitak dio je dnevnog rituala. No, to ne znači da trebate odustati od aktivnog odmora.

_AAA9050 PODSTRANA AVIO B_1

S dinamičnim sadržajima za pješački, biciklistički i planinarski obilazak te atraktivnim penjalištima za ovisnike o adrenalinu, upravo je Podstrana odličan izbor za rekreativce i sportaše, a Strožanac polazišna točka svih pet biciklističkih staza maštovitih naziva Stara sela, Zmijski kamen, Artur, Poljički krug i Perun.

Image result for gornja podstrana hotspots

Na svakoj od njih dočekat će vas neobičan spoj povijesti i sadašnjosti, legenda i stvarnosti. U Strožancu ćete otkriti vrijedan arheološki lokalitet, a malo dalje prema Žrnovnici, na Zmijskom kamenu – zaštićenom kulturno-povijesnom dobru, doznat ćete sve o praslavenskim božanstvima.

DSC_9148_1

Ako ste zaljubljenik popularne „Igre prijestolja“ ne propustite vožnju oko napuštenog kamenoloma Peta Peruna i izletišta Antoničin mlin, lokaliteta na kojima se snimala četvrta sezona ove spektakularne serije.

Image result for gornja podstrana hotspots

Na padinama Primorske kose doživjet ćete neobičnu ambijentalnu ljepotu eko-etno sela Gornje Podstrane, Starog sela Jesenice i Duća, a sve o bogatoj povijesti poljičke kneževine doznat ćete podno brda Podgradac. Tu ćete, s vidikovca pored crkve sv. Jure zaštitnika Poljica, uživati u veličanstvenom pogledu na ušće Cetine.

DSC_7314_1

Bogatu antičku i srednjovjekovnu  baštinu otkrit ćete na  povijesnom lokalitetu u Svetom Martinu, mjestu u kojem je nekada uz crkvu stajao dvorac hrvatskog kneza Mislava. U toj crkvi pokopan je rimski vojskovođa Lucije Artorije Kasto, o čemu svjedoči nadgrobna stela. Ništa neobično da prema nekim istraživanjima nije riječ o pravom pravcatom kralju Arturu!

_DSC8806_1

Čini se da ovakve priče i bogata turistička tradicija Podstrane sve više intrigiraju i privlače goste pa će ova godina završiti rekordnim brojevima dolazaka i noćenja.

7CB_8555_PODSTRANA_IZLET_1

U prvih deset mjeseci registrirano je više od 500.000 noćenja i preko 102.000 dolazaka, što je indeks rasta od 16 posto u noćenjima i 12 posto u dolascima.

Image result for gornja podstrana hotspots

Ovim odličnim brojkama pridonose brojne manifestacije među kojima je i Rekreativni MTB maraton „Perun 2017.“ koji se u duljini 12 kilometara održao početkom siječnja. Dođite i budite dio ove lijepe priče.

Foto: Tz Podstrana

www.tz-podstrana.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: English