Aktualno

Ukusno, vrhunsko, pristupačno… Street food trend osvojio hrvate!

Dok smo istovremeno isprobavali steet food specijalitete u brojnim svjetskim prijestolnicama, ovaj je koncept na našim prostorima donedavno bio nezamisliv. Što se promijenilo?

Piše: Alma Radoš i Anita Žuvela Hitrec

Ham steak, tuna sendvič u umaku od hrena s klicama i rotkvicama, razne varijante sushija, izvrsna jela s roštilja, rolice s povrćem ili mesom, ćevapi u novom ruhu s kreativnim umacima, hamburgeri od vrhunske govedine i slanine s neobičnim travama, odlični steak u džemu od crvenog luka…, najfiniji su specijaliteti street fooda, trenda koji se proširio ulicama hrvatskih gradova, pa u njemu uživaju i domaći i gosti. Tako su se Split, Zagreb, Rijeka, Varaždin, Zadar, priključili svjetskim gradovima poput Pariza, Londona, Berlina, New Yorka, Madrida, Stockholma, Amsterdama, koji odavno njeguju ovakvu gastronomsku ponudu.

dsc8558

Fast food, nekadašnji sinonim za „hranu s nogu“, ustupio je mjesto vrhunskoj ponudi malih ljupkih prostora, pred kojom će pokleknuti i najzahtjevnija nepca, a najveći kritičari među gurmanima odat će joj dužno priznanje.

_dsc8515_1

Friško, fino, sezonsko…

Kako i dolikuje jednoj metropoli Zagreb je postao središte hrvatskog street food koncepta. Atraktivni prostori po užem i širem središtu grada, privlače svojim mirisima i okusima. Zagrepčani i njihovi posjetitelji višesatno sjedenje u restoranima sve češće zamjenjuju brzim odličnim obrocima u jednom od takvih mjesta, koja posljednjih godina rastu kao gljive poslije kiše. U Teslinoj je Pizza cut Dack, na Trešnjevki je Šalša, u Petrinjskoj je izvrstan Mundoaka Streetfood, ali i Lari i Penati, u Vlaškoj, Ilici i Jablanskoj  je popularni Wok by Matija, u Gajevoj je ChevapRolls …

fuliranje-580a17b87f562

Posjetite li glavni hrvatski grad ovih dana,  Advent u Zagrebu savršena je prigoda da uživate u eksploziji okusa street fooda. Roast beef sendviči u džemu od luka, mirisne fritule, sashimi i sushi, chevap rolls jela, najfinije slastice, ali i sve moguće vrste rakija, odlična craft piva te miris kuhanog vina, zavode na svakom koraku. Tu se nađe za svakoga ponešto, pa će uživati i ljubitelji domaće hrane, ali i pobornici neobičnih fuzija i kombinacija. Brzo, domaće, autentično, svjetsko, moderno, europsko, azijsko…, čitava lepeza jela.

dsc8535

Zahvaljujući Adventu u Splitu i popularnim kućicama na Rivi steet food ponuda postala je dostupnija Splićanima i njihovim gostima, koji tako po pristupačnim cijenama mogu doći do ukusnih zalogaja. I ovaj je grad posljednjih nekoliko godina doživio street food revoluciju. Jednostavna jela, pripremljena od svježih i zdravih namirnica, temeljena na mediteranskoj kuhinji, lajtmotiv su splitskog koncepta street fooda. Za razliku od azijske kuhinje koja se uglavnom odvija na ulici, dalmatinska kuhinja vezana je uz intimno obiteljsko okruženje u ugodnoj atmosferi doma. Takvi su i prostori u kojima se nudi street food. Niz je malih, simpatičnih prostora u središtu grada, a živopisna tržnica i peškarija dodatno mame turiste. Friško, sezonsko, lagano, ukusno, zdravo, par kapi maslinovog ulja, zrno soli i čaša vrhunskog vina, koncept je kojem je teško odoljeti.

wokbymatija7

Street food festival

Split već par godina ima svoj Street food festival koji se prošle godine preselio na Bačvice, a u Zagrebu se pet godina održava najveći hrvatski festival „ulične hrane“ – Croatia Food Festival. Ovakvi festivali promoviraju kulinarske majstore i njihove inovativne ideje i vrhunske su kulinarske atrakcije domaćim i stranim posjetiteljima. Od 2016. Croatia Food Festival proširio se na Varaždin, Zadar i Rijeku, a organizatori ga najavljuju i u ostalim gradovima. Tako će se svi oni koji nisu do sada imali prigode, upoznati s trendom „ulične hrane“, koji je, čini se, pokorio i Hrvatsku.

 

Foto: Hot Spots, Tz grada Zagreba, WOK by Matija