• hr

Vinkovo u Iloku – zlatna škrinjica vukovarsko srijemske baštine

„Vinkovo u Iloku 2017.“, 20.-22.01.2017. – zašto ne propustiti najbolju feštu početkom 2017!

Doći u Ilok za Vinkovo pravi je potez, jer širom vinogorja u vinogradima, a isto tako i u podrumima i u naselju, možete očekivati dobru vinsku kapljicu, domaću hranu, pjesmu  i gostoljubivost.
Vinkovo je pučko-vjerski obred blagoslova vinograda  i početka vinogradarske godine, uz druženje, zvuke tamburice, pečene kobasice, slaninu i vino u vinogradima i podrumima vinara. Blagdan je uvijek 22.siječnja, ali se manifestacija u Iloku zbog brojnih gostiju zadnje četiri godine proširila i na najbliži vikend.

vinkovo (3)
Blagdan sv.Vinka ili pučki „VINKOVO“ dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični i važan vinogradarski blagdan kada vinogradari  trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve zalije sa malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj  kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. No to je i prigoda da se osim obreda zajedno sa svojim prijateljima, partnerima i gostima  druži i veseli uz jelo, odlično iločko vino i pjesmu bez obzira na vremenske uvjete, jer  toplija je i zima uz iločka vina!
Osim  doživljaja u vinogradima i vinarijama/podrumima dvije večeri  do kasnih sati u zajedničkom središnjem ugrijanom) vinskom  šatoru Vinskog klastera Srijem u iločkoj tvrđavi u ponudi  će biti puno dobrog vina i  glazbe kako bi se svi što bolje na jednom mjestu ugrijali i zabavili.

Pokladno jahanje vinkovo (6)
Za petak 20.01. predviđen je tamburaški maraton (sviraju i natječu se tamburaški sastavi:Sokak, Endemi, Berdaševa priča i Allegro), a u subotu 21.01. pored uvijek atraktivnog  „Pokladnog jahanja ulicama Iloka“ , bit će tu i „pokladni sajam“,  sa ponudom srijemskih delicija, od fiša i ribe do mesnih zalogaja, čvaraka, priprava rakije, kuhano vino, razne sorte vina na degustaciji te izbor najboljeg traminca i drugo.
U subotnjem večernjem dijelu u šatoru će se uz ponudu brojnih iločkih vinarija po pristupačnim cijenama  moći proveseliti uz Klapu Fjabula i TS Ringišpil.

Pokladno jahanje vinkovo (8)
Po četvrti put priprema se i posebno, zajedničko vino: „Graševinu Vinkovo“, koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

Prva rezidba vinkovo (10)
Središnja proslava
u vinogradima  kao i inače predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma  – „Vukovo“, u subotu 21.01. od 14 sati. U nedjelju na sam dan sv. Vinka ujutro je sv. misa i blagoslov, a tijekom dana tradicijsko obilježavanje blagdana u vinogradima i vinarijama širom i okolo Iloka.

vinogorje-Ilok_Srijem_

Sva ponuda tijekom manifestacije je uz kupljene bonove ili degustacijske čaše, odnosno u večernjem dijelu po cjeniku.

vinski sator_zabava vinkovo (2)

Organizatori i pokrovitelji : Vinski klaster Srijem, TZ Ilok, Grad Ilok     

Pokladno jahanje u Iloku , 21.01.2017. – doživite vjetar u kosi uz iločku zimsku bajku!

Pokladno jahanje vinkovo (7)

I ove godine običaji konjogojaca  u pokladnom godišnjem dobu obilježit će se tradicijskim pokladnim jahanjem  iločkim ulicama. Od domaćina do domaćina,  od dvorišta do ajnfora, uz ljepotu konja, kočija, nošnje, pjesme i uz dobro vino i rakiju te domaće zalogaje prodefilirat će članovi više konjogojskih udruga iz  Vukovarsko-srijemske i okolnih županija..

pikladno jahanje vinkovo (5)

Organizator i domaćin u Iloku je Konjogojska Udruga „Kadij“, podrška Grad Ilok i Turistička zajednica Ilok.

Dođite, jer  toplija je i zima uz iločka vina! 

vinkovo_u_Iloku_2017

FB event Vinkovo u Iloku

facebook.com/VisitIlok

www.turizamilok.hr

Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Ivan Ripić,Vesna Štajner,Ivica Miličević, arhiv TZ Vukovarsko – srijemske županije

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

LOGO-VSŽ

 

Shares