• hr

6 najboljih recepata za krafne i fritule

Pročitajte vodič za vrijeme karnevala, maškaranja i preoblačenja. Iako se karnevali bliže svome kraju, nema razloga ne isprobati neke od preukusnih recepata s kolega iz Okusi.eu koji vam svojim slikopisom donose recepte za šest najboljih poslastica.

Krafne, krofne, uštipci, pokladnice i fritule, tipične su poslastice za vrijeme karnevala, preoblačenja i maškaranja. Pokladni utorak (fašnik) je posljednji dan prije Pepelnice odnosno Čiste srijede, koja označava početak korizme. Od Korizme pa do Uskršnje nedjelje je točno 47 dana i svake je godine različitog datuma. Vrijeme prije Korizme je bio period uživanja u hrani i piću, te zabavi pod maskama. U Beču je to bilo i vrijeme balova pod maskama, s kojih su vremenom nestale maske a balovi preživjeli. U Hrvatskoj se karnevalsko doba naziva i pokladama, što dolazi od “klasti”, starohrvatskog glagola  koji znači prerušavati se.

Osim krafni i fritula, za vrijeme karnevala se pripremaju  kroštule i fanjki ili poderane gaće. Rođak krafne je i  doughnut ili donut, koji je krafna s rupom u sredini. Danas se doughnuts preljevaju čokoladom i raznim preljevima i jedu tijekom cijele godine, baš kao i krafne.

Pretpostavlja se da su krafne nastale u Njemačkoj, prvi put se spominju 1485 u kuharici Majstorstvo kuhinje, objavljene u Nürnbergu.

Evo naših najboljih recepata za krafne i fritule: (napomena – kliknite na označene linkove i doći ćete direktno do recepta u slikama)

1. Domaće mamine krafne  

Karnevalsko doba ne smije proći bez krafni (krofne, pokladnice). Ovo je mamin recept, najbolji.

2. Istarske fritule none (bake) Antonije

Ne treba čekati na karneval kako bi se pripremilo ove ukusne fritule. Priprema im je vrlo jednostavna i laka, poput palačinki.

3. Fritule s bundevom

Fritule od bundeve su poslastica kuhinje Portugala

4. Uštipci na LCHF način

Kreacija autorice prve hrvatske LCHF kuharice: uštipci, krafne, pokladnice bez glutena!

5. Domaće krafne: (Željkine krafne)

Ove su krafne vjerojatno među najukusnijima koje ćete ikada kušati

6. Mini krafne proslavljene slastičarke Tee Mamut

Pogledajte video recept za mini krafne Tee Mamut

Ostalo bogatstvo, carstvo i kraljevstvo svih mogućih recepata istražite na webu naših kolega sa portala Okusi.eu
Dobar tek!

Izvor: www.okusi.eu

Fotografije  recepti:

Milica Šumaković
Tamara Ivančić
Marina Feuer De Castro
Ariana Meleš Miljević
(Koautorica prve hrvatske LCHF kuharice)
Helena Varendorff
Tea Mamut
shares