Aktualno

Sisak – istražite bogatu glazbenu ponudu destinacije

SISAK – GRAD KULTURE I GRAD DOBRE GLAZBE

Siscia open jazz & blues festival pokrenut je 2005. Kako se radilo o festivalu internacionalnog značaja, isti je vrlo brzo naišao na potporu Ministarstva kulture RH, Grada Siska te Sisačko-moslavačke županije. Veliki broj gledatelja, ljubitelja ovakvog glazbenog izričaja, koji nerijetko dolaze i izvan gradskih ili županijskih, pa i državnih granica, razlog su njegovu kontinuitetu koji nije izgubio na kvalitetnoj ponudi sve do danas.

Tijekom festivalskih večeri, koje se održavaju u srpnju na obalama Kupe, koncerte  prati  nekoliko stotina gledatelja pa su  mediji grad Sisak još prije nekoliko godina svrstali među top destinacije kad je riječ o glazbenoj ponudi.

Teško je nabrojati sve glazbenike koji su dali doprinos Open&jazz festivalu  proteklih godina i nastupali u Jazz clubu Siska, ali svakako treba spomenuti: Angela Debarrea, romskog kralja gitare iz Pariza, Ludovica Beiera, najtraženijeg jazz harmonikaša današnjice, Sugar Bluea, usnog harmonikaša Rolling Stonesa, Schermana Irbya saksofoniste iz New Yorka, Steve Turrea, sedam godina za redom proglašavanog najboljim jazz instrumentalistom svijeta, Mississippi Heat, blues atrakcija iz Chicaga , Adriana Byrona Burnsa, pjevača Billa Whimana, Boba Brozmana, Gendricksona Mena Diaza,Yorgui Loefflera, Peaches Staten, Gianni Cazolle, Zorana Predina, a od hrvatskih glazbenika ovdje su gostovali  gotovo svi, poput Tedija Spalata, Maje Vučić, Boška Petrovića, Matije Dedića, Zdenke Kovačiček, Tamare Obrovac, Plave trave zaborava, Telefon blues benda, Jelene Radan, Mire Ungara….

Sisak – hrvatska meka elektroničke scene

Sisak je poznat i kao hrvatski Sheffield, zbog aktivne elektroničke scene koja je u ovom gradu također ostavila neizbrisiv pečat. Ovo ljeto su siščani imali priliku uživati u tech-house gostovanju londonskog DJ-a Terryja Francisa, koji se održao na uistinu magičnom mjestu – sisačkoj tvrđavi iz 16. st., Starom gradu. Predivan spoj renesansne utvrde i besprijekornih basova osigurali su vrhunsku zabavu pod zvijezdama. Ovaj koncept će se održati i ove godine u isto vrijeme.

Najpoznatiji elektronički projekti su Disco Panonia i Florence Foster Fan club, Popsimonova, Le Chocolat Noir, Zarkoff te najznačajniji Pulse. Pulse je najdugovječniji projekt večeri plesne elektroničke glazbe u Sisku (zadnjih 15 godina u kontinuitetu).

Kada govorimo o glazbenoj sceni grada Siska svakako moramo spomenuti The Bambi Molesters koji su odavno svojim djelovanjem prešli okvire domaće glazbene scene i vinuli se do međunarodnih priznanja.

foto: sisakportal.hr

Mladi Rolin Humes polako utiru put ka sve većoj domaćoj i stranoj publici. U 2016. godini Rolin Humes organizirali su spektakularni koncert na otvorenom u Luci Sisak. Koncert koji se održao u objektu industrijske baštine uz osvijetljene lučke dizalice i vlakove koji su prolazili uz sam prostor, pružio je nezaboravan glazbeni doživljaj.
Radujemo se novim glazbenim avanturama Rolin Humesa i njihovih gostiju i ove godine.
Photo by Vedran Tomac (Rolin Humes)

Turistička zajednica grada Siska zove vas da istražite bogatu kulturnu, povijesnu i glazbenu baštinu Siska. Neka ovo proljeće bude u znaku dobre glazbe, glazbe koja živi u Sisku!
Dobrodošli!

Jeste li znali?

Tijekom 18. i 19. stoljeća Sisak je bio najveća  riječna  luka, a na Kupi je bilo i do tisuću brodova.
Prvi riječni parobrod u hrvatskoj povijesti bila je sisačka Sloga.
Prvi rimski car August, koji je osvojio Segestu, izdao je proglas o popisu sveg stanovništva, zbog čega su Marija i Josip krenuli iz Nazareta u Betlehem.
Najstariji nogometni klub u Hrvatskoj osnovan je 1906. godine u Sisku i zove se Segesta.
Na ušću Kupe u Savu ponosno stoji svjedok najvažnije hrvatske  pobjede  nad turskim osvajačima u 16. stoljeću, utvrda Stari grad.
Prva željeznička pruga u Hrvatskoj izgrađena je na relaciji  Zidani Most,  preko Zagreba do Siska
.

fotografije: Siscia jazz club, TZG Siska, Kult.com, Sisakportal.hr