• hr

10 dana astronomije – Star party, radionice, izložbe, stručna predavanja pod okriljem tamnog neba iznad Daruvara

Vrijeme održavanja 31.03.- 09.04. 2017.


Kako je sve počelo i kako bi moglo završiti? Možemo li o svemiru naučiti još više, saznati gdje su ti vanzemaljci, naučiti sve o tajnama života i preseliti na druge planete? Znamo li kako je nastao dinosaur, što je Firmijev paradoks i da nam zvijezde mogu biti lijek?

Odgovore na mnoga pitanja koja su stoljećima bila obavijena velom misterije donose nam jedinstvenih 10 dana astronomije u Daruvaru od 31.03. – 09.04. 2017.

Pozivamo vas u Daruvar na 10 dana astronomije od 31.03. – 09.04. 2017., događaj koji se tijekom proteklih sedam godina održavanja razvio u značajno okupljalište astro eksperata i stručnjaka, te brojnih simpatizera i posjetitelja koji o svemiru žele naučiti više. Ove godine predavanja su fokusirana na mogućnosti života u Svemiru, od života prvih putnika u Svemir, životinja kao što je pas Laika, čimpanze, pa sve do ljudskih posada.

Niz predavanja o geologiji, antropologiji, biologiji, medicini i, naravno, astronomiji, okupit će tih dana u Daruvaru vrsne stručnjake, znanstvenike kao što su jedan od vodećih hrvatskih astronoma, prof. Korado Korlević, voditelj planetarija s odjelom astronautike u Tehničkom muzeju u Zagrebu Anto Radonić, prof.dr.sc. Marija Heffer, prof.dr.sc. Ivica Puljak, dr.sc. Nenad Raos, dr.sc.Davorka Radovčić, student filmske montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Sandrino Požežanac, članica AD Kumova slama Daruvar mag.oec. Dunja Županić i ostali stručnjaci za nebeska pitanja.

Trud i rad koji članovi Astronomskog društva Kumova slama od početka ulažu u ovaj festival astronomije, izniman je i teži ka tome da postane nacionalni jedinstveni projekt znanja, obrazovanja, ali i odlična prilika za promociju tamnog neba iznad Daruvara!

Mnoge štovatelje svemirskih prostranstava zasigurno će obradovati i vijest da će se u sklopu 10 dana astronomije obilježiti 20 godina postojanja kultne radio emisije „Andromeda“ emitiranjem uživo upravo iz Daruvara s uvijek zanimljivim Antom Radonićem.


O dobroj povezanosti znanosti i astronomije s turističkom ponudom i ljepotama Daruvara svjedoči sve veća posjećenost iz svih dijelova Hrvatske, ali i šire. Stoga cijenjeni ljubitelji astronomije, zvjezdoznanci, astronomi i astro amateri, toplo preporučamo da od ponuđenih predavanja izaberete nešto za sebe i uživate u druženjima pod kristalno jasnim zvjezdanim nebom grada Daruvara. Više o svim predavanjima i predavačima, doznajte i na ovom linku.

Napomene: Izložba predavanja i  astro vrtić se održavaju u Hrvatskom domu, Daruvar – osim ako nije drugačije navedeno.

Donosimo program i raspored događanja:

Sve informacije potražite na stranicama Turističke zajednice Daruvar – Papuk kao i na stranici
AD Kumova Slama. Lajkajte ih na njihovoj Facebook stranici i budite u toku s svim novostima koje su pripremili za ovogodišnjih 10 dana astronomije.
Dobro došli na najveći astro party ove sezone!

autor video zapisa: Sandrino Požežanac

Autor fotografija: Dunja Županić

Shares