Aktivni odmor

Čarolija šibenskog Uskrsa – ne propustite Uskršnji doručak

Šibenik, grad koji u turističkom smislu postaje sve uzbudljiviji, grad je prepun pozitivnog kontrasta. Stari mediteranski štih sretno se isprepliće s novim tehnologijama i atraktivnim sadržajima, a u svemu tome ne zaboravlja njegovati i tradiciju. Kako je Uskrs pred vratima, u Šibeniku se sprema već poznati Uskršnji doručak.

Što vas čeka u Šibeniku ovog Uskrsa?

I ove godine Šibenik će tradicionalno organizirati Uskršnji doručak koji u svom programu prati u potpunosti dalmatinsku tradiciju. Uskrsna jaja, dalmatinski pršut, razni sirevi, pogače..samo su neka od gastro menija koje organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika, Udruženje obrtnika grada Šibenika i grad Šibenik. Ako ste već tamo, nemojte propustiti fritaju – šibenski specijalitet koji se pravi vjerovali ili ne od 5.000 jaja i jako puno pancete i šparoga.

Svojim nastupima razveselit će vas Dječji zbor Cvrčak, Etno igraonica Balarin, Šibenska narodna glazba i Šibenska gradska straža, Kulturna udruga Dubrava. Tradicionalno Šibensko kolo izvesti će Kulturna udruga Šibenske šuštine, a program se zatvara nastupom poznatog ansambla Bonaca. Povedite i najmlađe, jer je program skrojen po mjeri svih generacija. Pjesme, plesa, dobre spize i još boljih vibracija neće vam nedostajati – upravo je Šibenik poznat po svojoj neodoljivoj morskoj vibri koja treperi u svakoj pori njegova starog kamenog bića.

Šibenske atrakcije

Teško je na jednom mjestu pobrojati sve atrakcije ovog drevnog dalmatinskog ljepotana.

Dovoljan doživljaj je već i kava u gradskoj jezgri ili šetnja ka nekoj od šibenskih tvrđava. Proljeće je idealno vrijeme za obići neke gradske znamenitosti.

Donosimo popis onih koje ne bi trebale propustiti, no cijeli Šibenik je svojevrsna priča za sebe i jednako iskustvo imate šetnjom kroz njegove kamene uličice, kao i razgledom bogatih kulturno – sakralnih objekata.

Uživanje na šibenskim plažama ne mora biti rezervirano samo za period ljetnih vrućina. U proljeće će vas blizina mora okrijepiti i osnažiti za lakši povratak u gradsku stresnu košnicu a šibenska gradska plaža Banj, osim ljepotom i čistoćom mora, diči se i prekrasnim pogledom pri laganoj šetnji, te dodatnim sadržajima.

Šetnica u Kanalu Sv. Ante

Kanal sv. Ante, poznat i pod nazivom Šibenski kanal, smješten je oko 1 km jugozapadno od šibenske rive i gradskog središta. Dostupan je morskim putem iz Šibenika te iz smjera otvorenog mora. Do šetnice u kanalu može se doći automobilom, cestom prema Zablaću i Solarisu. Glavni ulaz na šetnicu je u uvali Škar, gdje se nalaze parkiralište, plaža, dječje igralište i most prema Tvrđavi sv. Nikole. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i Tvrđavu sv. Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne blagodati, te je idealno mjesto vaše šetnje i istraživanja.

Katedrala svetog Jakova (UNESCO)  sa starom gradskom jezgrom

Najveća, ali i najpoznatija atrakcija grada Šibenika svakako je Katedrala svetog Jakova, a koja se sa samom gradskom jezgrom nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Izgrađena je u 15. i 16. stoljeću te je svojevrsni simbol grada. Radi se o jednoj od najljepših hrvatskih katedrala i svakako spada u obavezno mjesto vašeg razgleda.

Tvrđava sv. Nikole
Tvrđava sv. Nikole jedna je od najznačajnijih venecijanskih fortifikacija i jedna od najljepših tvrđava na Jadranu.

Morski tunel | Morski tunel atraktivan je napušteni vojni objekt. Riječ je o nekoliko stotina metara dugačkom tunelu koji je služio kao sklonište za ratne brodove.

Pješačka, trim i biciklistička staza | Duga je oko 4,4 km i povezuje područje od uvale Panikovac do otoka Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. S postojećim putovima omogućuje osmišljavanje kružnih ruta

Muzej grada Šibenika

Muzej je smješten u predivnoj palači poznatoj pod nazivom “Kneževa palača”, tik do Katedrale svetog Jakova. Posjetite službene stranice Muzeja grada Šibenika ovdje.

Tvrđava svetog Mihovila

Ne propustite posjetiti ovu srednjovjekovnu ljepoticu s koje možete na dlanu vidjeti cijeli šibenski arhipelag. Popnite se i na jednu od naljepših pozornica na Jadranu na kojoj se odvijaju brojna događanja tokom cijele godine.

Tvrđava Barone

Tvrđava koja je nedavno doživjela potpunu obnovu i rekonstrukciju, još od 1646 godine blista kao monumentalni spomenik šibenske arhitektonske i kulturne baštine. Razgledajte Proširenu stvarnost, jednu veliku tehnološku atrakciju ove tvrđave u kojoj možete detaljno upoznati Šibenik iz 17og stoljeća, te doživjeti adrenalinsko iskustvo opsade 1646/47.
Posjetite i Gastro kulturni centar, na Tvrđavi Barone, uz jedinstveni pogled na srednjovjekovni grad i njegov arhipelag. Možete razgledati i Barone shop, u kojem se nalaze brojni autohtoni eno/gastro proizvodi lokalnih malih i srednjih poduzetnika.

I ne zaboravite:  Uskrsni doručak: 17.04.  – Na Uskrsni ponedjeljak, u 10:30 sati na Trgu Pavla Šubića 1, čekat će vas  raskošan tradicionalni uskrsni doručak s fritajom od 5000 jaja i brojnim drugim uskrsnim slasticama.
Uz Šibensku narodnu glazbu i povijesnu  Šibensku gradsku stražu posjetitelji će imati prilike uživati u a capella klapskoj pjesmi i nastupima brojnih kulturnih udruga. Proslavimo Uskrs u jednom od najljepših mediteranskih gradova – magičnom Šibeniku! Dobro došli!

Turistička zajednica grada Šibenika
Facebook 
Twitter
Instagram

Fotografije ustupila Turistička zajednica grada Šibenika