Aktualno

Čudesna vibra splitske park šume Marjan!

Ovo mjesto je raj, prekrasan je tijekom čitave godine, ostavlja nas bez daha, nudi najljepši pogled… tek je dio komentara o Marjanu koje su oduševljeni turisti podijelili na TripAdvisoru

Image result for visit split marjan

Ima nečeg jedinstvenog u toj splitskoj atmosferi i ležernom mediteranskom stilu što zavodi i opušta. Upravo je takav i Marjan, slika grada iznad kojeg se uzdiže. Vole ga i fetivi i furešti. Gotovo da nema Splićanina koji neće znati koliko skala ima do prve vidilice. Još kao djeca trčali su po tim skalama ili su ih u šetnji s roditeljima u čudu brojili pitajući se ima li im kraja. Oni malo stariji krali su prve poljupce u skrivenim valama, dok se ljeti činilo da je čitav Split na marjanskim plažama. Vikendom se promenada s Rive selila na marjansku šetnicu, a njegove stine privlačile su najhrabrije… Mijenjali su se sustavi, moda i tehnologije, no jedno je ostalo isto. Marjan privlači gotovo jednakom ljepotom.

Image result for visit split marjan

Otkrijte i vi što je to toliko magično u ovoj splitskoj park šumi da mu se turisti dive, obitelji ga vole, a sportaši i rekreativci ne propuštaju

CAMERA

Bez obzira za koju se aktivnost odlučili, vodite računa da ste u Dalmaciji. Tu je uglavnom toplo tijekom čitave godine, a već od proljeća počinju vrućine. Na Marjan krenite rano ujutro, obujte udobnu obuću i ponesite vodu. Ovisno o tome kakav ste tip, odaberite jednu od deset ponuđenih aktivnosti – pješačenje, slobodno penjanje, biciklizam, tenis, vožnju kajakom, jedrenje, kupanje i jedinstveni zalazak sunca. Ove posljednje dvije aktivnosti spadaju u obaveznu kategoriju.

rock climbing_split_croatia_given2flyadventures

Volite li pješačenje, krenite rutom od splitske Rive, kroz živopisni Varoš do prve vidilice, pa južnom stranom prema starim „Marijanskim crkvicama“ isklesanim u stijenama. Među najatraktivnijima je sv. Jere, u čijoj su blizini pustinjačke eremitaže redovnika. Da je Marjan nekada bio duhovno utočište Splićana, svjedoči još deset crkvica skrivenih po čitavom brdu. Na istočnim padinama Marjana poviše vidilice otkrit ćete staro židovsko groblje koje datira još od 1573.  Upotpunite kulturnu rutu po Marjanu posjetom Galeriji Ivana Meštrovića ili Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika.

Za adrenalinske tipove

Odlučite li se za šetnju ili trčanje sjevernom stranom na kojoj je promet zabranjen, uživat ćete u potpunom miru i pogledu na Kaštelanski zaljev, a ako ste adrenalinski tip u potrazi za avanturom, marjansko penjalište nešto je po vašem ukusu. Reljefne stijene s južne strane savršene su za penjače. Na mjestima jedva dosežu 40 metara, a treća vidilica na vrhu Telegrinu sa 178 metara najviša je točka Marjana.

Given2flyadventuresdws

Iako je omiljeno odredište rekreativnih biciklista svih dobnih skupina, koje ni najveće nevrijeme ne može spriječiti da prođu svoju uobičajenu rutu, na padinama Marjana posljednje vrijeme uživaju i ljubitelji brdskog biciklizma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljeto na Marjanu je poseban doživljaj

Bene, Ježinac, Kašjuni, Kaštelet, Zvončac, Prva voda…, marjanske su plaže na kojima se ljeti okupljaju Splićani i njihovi gosti. Ako niste ljubitelj cjelodnevnog izležavanja na suncu i treba vam aktivnost, otkrijte Marjan iz posve nove perspektive uživajući u laganom veslanju u kajaku. Volite li tenis, u predvečerje se uputite na terene na Benama, a jedrite li na dasci, odaberite Kaštelet popodne, kad zapuše maestral. Marjan je u to doba godine jednostavno neodoljiv. Bilo da ste Splićani ili turista, nećete propustiti kavu na vidilici, uživajući u pogledu, osobito kad je zalazak sunca. Sigurni smo da će pasti najmanje jedan selfie.

Više informacija pronađite na: www.visitsplit.com, ili Facebook  TZ Grada Splita.

Foto: arhiva TZG Splita, Hot Spots, Split Adventure, Cro Active Holidays, Givent2fly

logotipi-hr-1-1024x375