• hr
  • en

Degustacija kamenica i peljeških vina na Danima malostonske kamenice 2017.

Jedna od najatraktivnijih proljetnih manifestacija „Dani malostonske kamenice“ posvećena je toj školjki koju je cijenila i dubrovačka vlastela sladeći se njome na svojim renesansnim gozbama

Displaying DANI MALOSTONSKE KAMENICE ENG.jpg

Vrijeme i mjesto održavanja: Mali Ston, 18.03.2017.

Degustacija kamenica i peljeških vina održava se na rivi u Malom Stonu 18.3.2017. od 11 sati, kada će te moći uživati u najpriznatijem morskom afrodizijaku te čaši vrhunskog pelješkog vina po promotivnim cijenama.
Manifestacija se održava tradicionalno obilježavajući blagdan sv. Josipa u Stonu i Malom Stonu, u organizaciji Turističke zajednice, Peljeških vinara te malostonskih školjkara.

kamenice

Jeste li znali da je malostonski zaljev jedino mjesto u svijetu u kojem se uspješno uzgaja europska kamenica Ostrea edulis, kamenica koja je kvalitetom i ukusom najtraženija i najcjenjenija kamenica u Europi a raskoš njena okusa je bila prepoznata još u rimskom dobu?

ston.hr

U toku cijelog dana biti će organizirana cjelodnevna prezentacija hrvatskih otočnih proizvoda sa ponudom tradicionalnih proizvoda vrhunske kvalitete. Organizatori će se ujedno pobrinuti da festa dobro prođe i uz zvuke dalmatinske glazbe, nastup folklora i tombole .

Kamenica – najpriznatiji morski afrodizijak

Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali . Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima. Gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku, kada se slavi blagdan Sv. Josipa.

ston_2

Osim ‘Ostree edulis’, u zaljevu se uzgaja i mediteranska kamenica (Mytilus galloprovinicialis). Ljubitelji ovog afrodizijačkog jela, stonskim i mediteranskim kamenicama teško mogu odoljeti. Jedinstvena putena aroma i neodoljiv okus čistog mora koji se osjeti u ovim morskim zalogajima, napravili su od malostonskog zaljeva prepoznatljivu destinaciju i mjesto vrsne gastronomije kojoj su upravo kamenice zaštitni znak.

PROGRAM DOGAĐANJA:

11:00 – 16:00 degustacija  kamenica na maunama uz prezentaciju vinara Pelješca i HOP-a na rivi u Malom Stonu. Humanitarna prodaja slastica Udruge „Liga protiv raaaka Pelješac, Mljet, Korčula, Lastovo“
11:15 – 16:00 Zabavni program uz Glazbeni sastav „Gusari“ i klape „Versi“
11:30 – Nastup pučke glazbe Ston
12:30  – Nastup KUD-a Ponikovska poskočica
14:00 – Tombola
16:00 – Fešta se seli u restorane

Displaying Dan malostonske kamenice s logovima.jpg

Više: www.ston.hr

Foto: Tz Ston

Shares