Blog

Hello World! Posjetili smo Rio de Jainero – uistinu čudesan grad!

This post is also available in: English

PUTUJEMO PO SVIJETU

Rio de Jainero – La Cidade Maravilhosa!

 

Piše: Maja Zlokić

Pomisliti na Rio de Janeiro, znači pomisliti na spektakularni karneval, nevjerovatno prirodno okruženje, ritmove sambe, sunčevu svjetlost, toplu dobrodošlicu, žive boje i pravu atmosferu za zabavu i odmor!

GRAD KOJI ISIJAVA RADOST. Za mnoge je Rio najljepši grad na svijetu.. i ja s njima djelim isto mišljenje. Jedan put kad ga posjetite, Rio nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Karnevalsko ludilo, predivne kilometarske plaže, zlatni pijesak Ipaneme, živost gradskih ulica, zvuci salse i sambe, tek su samo neki od razloga koji u Rio svake godine privlače milijune turista.

Koncerti, predstave i zabave na plaži se organiziraju na dnevnoj bazi, a vrijeme je gotovo uvijek toplo i sunčano. Ljude iz Rio de Janeira zovu Carioce, a neslužbena himna grada je Cidade Maravilhosa – Čudesan Grad.

Mnoštvo mladih i onih koji se tako osjećaju, različitih kultura i nacija, svake godine posjete Rio, a ukoliko se planirate pridružiti ovim putnicima namjernicima, donosimo popis 10 atrakcija koji će vas zasigurno zaintrigirati!

  1. NARAVNO – KARNEVAL. Glavna atrakcija karnevala u Riju je spektakularan show gdje 14 specijaliziranih škola sambe prolazi sambadromom – karnevalskom pistom dugom 700 metara – i natječe se za najbolju grupu! Parada obično počinje oko 20.00 i traje do ranih jutarnjih sati, a privlači oko 100.000 ljudi iz cijeloga svijeta koji uživaju u ritmovima najbolje sambe i prekrasnim šarolikim kostimima. Ulaznice se kreću od cca 50 USD.
  2. PLAŽA SA ZLATNIM PIJESKOM. Posjetite Ipanemu, najljepšu plažu na svijetu! Uživajte u bogatoj ponudi zabavnih i sportskih sadržaja, osvježavajućih pića i koktela. Uživajte u plesu i glazbi koji traju doslovno od 0-24h! Plaže su čiste i izuzetno dobro održavane.
  3. RAZGLEDAJTE SIMBOL RIJA. Zadivljujući kip Krista Otkupitelja – Cristo Redentor, koji s brda Corcovado bdije nad gradom, upravo je zbog svoje ljepote, dimenzija i dominantnog položaja nad jednim od najljepših zaljeva na svijetu, najprepoznatljiviji simbol Rio de Janeira i Brazila.Ovaj gotovo 40 metara visok i 30 metara širok te 635 tona težak spomenik najveći je kip na svijetu izgrađen u art deco stilu.
  4. BRDO GLAVA ŠEĆERA uzvisina je bez koje Rio zasigurno ne bi bio tako fascinantan! Do vrha se dolazi velikom žičarom – gondolom poznatom iz filma “Moonraker”. Prva stanica je Urca Mountain, na 220 m visine, gdje se nalaze prekrasni vrtovi i odakle se pruža pogled na zaljev Botafogo.Druga, zadnja stanica na 395 m visine, Sugar Loaf Hill, pruža prekrasan pogled na plažu Copacabana s jedne te na zaljev Guanabara s druge strane.
  5. RIO I NOGOMET. Nevjerojatna je ljubav Brazilaca prema nogometu – u Riu su svi nogometaši!Ako ste ljubitelj nogometa, opredijelite se za veliki obilazak Rio de Janeira – neovisno o tome koji tim podržavate, izlet na Maracanu, najveći nogometni stadion na svijetu,
    ne smijete propustiti.
  6. LAPA CENTAR – ZABAVNO I POSLOVNO SRCE GRADA. Jedna od poznatih turističkih atrakcija grada je i kružni tramvaj Bondinho, koji prometuje od centra preko akvadukta Arcos da Lapai obližnje četvrti Santa Teresa, te potom vodi nazad u centar.Ukoliko ste ljubitelj noćnog života preporučamo posjet brojnim restoranima i barovima na Ipanemi i Le Blonu, te posjet jednoj od najautentičnijih svjetskih diskoteka –  Rio Scenarium! Na 4 flora možete uživati u ritmu salse, kubanskoj glazbi, dance hitovima, zaplesati uz nastupe najpopularnijih brazilskih uživo bendova.Image result for rio scenarium
  7. NAJPOZNATIJE STEPENICE NA SVIJETU. Ne propustite fotografiranje na „Escadaria Selarón“, najpoznatijim stepenicama na svijetu, koje se nalaze u Lapi.Stepenice su djelo čileanskog umjetnika Jorge Selaróna i savršeno oslikavaju duh Brazila i njegovih stanovnika!Image result for favelas rio
    Foto: Urban adventures
  8. FAVELE – MJESTA GDJE SU ODRASLE SVJETSKE NOGOMETNE ZVIJEZDE. Upravo iz ovih divljih naselja u Brazilu, i pored teških uvjeta života i siromaštva, potječu najpoznatije škole sambe u Riju, a u favelama su odrasla i svjetski poznata nogometna imena poput Pelea, Ronalda, Rivalda...Image result for iguazu brasil
    Foto: Pinterest
  9. SPEKTAKULARNE PRIRODNE LJEPOTE. Zaželite li se mira i odmora, dovoljno je se zaputiti u najveću prašumu na svijetu – Amazonu. Amazonska prašuma i rijeka Amazona su zaista posebna mjesta. Najljepše atrakcije uz Amazonsku prašumu su Iguazu slapovi. Svakako ih posjetite. Ljubitelje prirode oborit će s nogu ljepota gradske šume Tijuca, koja je, s 32 kvadratna kilometra, najveća gradska šuma na planeti.Image result for tijuca rio
  10. NE ZABORAVITE POPITI BRAZILSKU KAVU! Brazil je najveći izvoznik kave na svijetu – uživajte u okusu prave brazilske kave!

Nekoliko važnih savjeta:

  1. Kupite kartu nekoliko mjeseci ranije – ukoliko putujete u vrijeme glavne sezone, povratna karta će vas stajati cca 5-6000 kn
  2. Čuvajte torbe, nosite samo nužno u torbici
  3. Izbjegavajte noćne šetnje po po centru grada
  4. Noću vozite se isključivo taxijem
  5. Osigurajte si gotovinu, nakon 22h h praktički ni jedan bankomat ne radi
  6. Koristite sredstvo sa visokim zaštitnim faktorom protiv opasnih uv zračenja i zaštitna sredstva protiv komaraca
  7. I nipošto nemojte propustiti bar jednom u životu posjetiti Rio!

 

 

This post is also available in: English