• hr

Limfna drenaža – uspješna rehabilitacijska tehnika

U Specijalnoj bolnici Kalos na prekrasnoj Korčuli u Veloj Luci, fizioterapeuti i stručno osoblje dodatno su se educirali za rad s onkološkim bolesnicima

 

damira bojic
Piše: Damira Bojić, specijalistica fizijatar, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju“Kalos”

Ako je nakon operacije dojke došlo do promjene lokomotornog sustava – poput limfedema ruke na operiranoj strani, ograničenja pokretljivosti vratne kralježnice i ramena operirane strane, bolova radikularnog tipa ili promjene posture, primjenjuje se kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema. Osim limfne drenaže, ova iznimno uspješna rehabilitacijska tehnika uključuje i kompresivne višeslojne kratkoelastične bandaže, vježbe za bolesnike s limfedemom i vrlo važnu njegu kože.

Manualna limfna drenaža od iznimne je pomoći takvim bolesnicima. Jeste li znali da limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stranice, no isto tako na povratku sakuplja štetne tvari i vraća se u krvotok?. Stoga je zadatak drenaže da ukloni limfu kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari i putem mokraće izbaciti ih iz organizma. To je tretman koji osim laganih pritisaka ruku koristi i aparat za presoterapiju  – limfomatom.

Neizostavne vježbe i edukacija pacijenata

Nakon limfne drenaže primjenjuje se kompresivno bandažiranje. Tretirani dijelovi tijela povijaju se spužvastim podlogama s posebnim višeslojnim kratkoelastičnim zavojima. Oni stvaraju pritisak na limfne žile te one kreću prema otvorenim limfnim čvorovima. Tako se sprječava ponovno nakupljanje limfe, omekšavaju otvrdnunća i poboljšava njezin protok.

Za povećanje aktivnosti limfnih žila od iznimne su važnosti vježbe koje se rade uvijek s bandažiranim ekstremitetom ili obučenim kompresivnim rukavom ili čarapom. Vježba se polako, bez opterećenja uz obavezne vježbe disanja.

Uz navedene tretmane vrlo je važno educirati bolesnike na koji način njegovati kožu i nokte, kako prevenirati infekciju, kako se samobandažirati, obući kompresivnu odjeću, na koji način vježbati, uz napomenu da se redovne kontrole kod liječnika ne smiju propustiti.

Image result for limfna drenaža kalos

Osim spomenutih tretmana u Specijalnoj bolnici Kalos koristi se i elektroterapija TENS-om koja ima analgetski učinak, ručna masaža, a u nekim slučajevima i hidroterapija.

U ovoj se bolnici godinama uspješno radi s pacijentima koji su prošli složen operativan zahvat tumorskih tvorevina, a fizioterapeuti i stručno osoblje dodatno su se educirali za rad s onkološkim bolesnicima.

Posjetite liječilište Kalos, nazovite nas, ili rezervirajte svoj termin a usput uživajte u čarima otoka Korčule koja će vam se razotkriti u punom sjaju proljetne raskoši, bez ljetne vreve i gužvi.

Vela LUks - kopija
www.kalos.hr,

Fotografije: Željko Budimir, arhiv HS

 

 

Shares