Gastro

Podstrana oduševljava gurmane!

Prilikom posjete Podstrani ne propustite uživati u gastro ponudi destinacije, ručajte u nekom od podstranskih ugostiteljskih objekata i nikako ne napustite Podstranu ne pojevši makar krišku poljičkoga soparnika (ili podstranskoga ujenka)!

Ova privlačna turistička destinacija vrhunskog smještaja, ponosi se svojim breskvama, prepoznatljivim znakom ove pitoreskne općine. A osim što je dom ovog ukusnog voća, Podstrana je spoj raznolikosti i bogate prošlosti, koja je i dan danas predmet brojnih rasprava među znalcima.

Zaljubljenicima u prirodu koji su u Podstrani u prolazu ili su u Podstranu svratili kao izletnici iz neke od susjednih destinacija svakako bismo preporučili da nakon obveznog obilaska Sv. Martina i Gornje Podstrane, te po mogućnosti i uspona do Sv. Jure na Vršini, ne zaboravite uživati u prepoznatljivom brendu ovog kraja – gastronomiji Podstrane.

Image result for gornja podstrana hotspots

GASTRO PONUDA

Osim zaljubljenika u povijest i kulturu, te ljubitelja aktivnog odmora na vodi ili kopnu, ovo će mjesto oduševiti i gurmane! Među brojnim atraktivnim ugostiteljskim objektima, čak 6 je smješteno tik uz more, a delicije poput dalmatinske peke, poljičkog soparnika i domaćeg kruha mogu se probati i u sklopu brojnih uzbudljivih manifestacija.

_2AB0631_PODSTRANA_HRANA_PREHRANA_x B_1

Neka se na podstranskim tanjurima na vašoj trpezi svakako nađu i zalogaji karakteristični za ovo podneblje. Podstransku gastronomsku ponudu čine jela s mediteranskog menija te autohtoni podstranski i poljički specijaliteti među kojima je glasoviti poljički soparnik ili podstranski ujenak. Namirnice iz lokalnog ekološkog uzgoja: povrće, voće (s breskvom kao zaštitnim znakom općine) i vinova loza, svježi morski plodovi te izvrsna domaća vina i maslinovo ulje aduti su svake dobre podstranske kuhinje.

Stara Podstrana – skriveni gurmanski raj

Na padinama Primorske kose doživjet ćete neobičnu ambijentalnu ljepotu eko-etno sela Gornje Podstrane, Starog sela Jesenice i Duća, a sve o bogatoj povijesti poljičke kneževine doznat ćete podno brda Podgradac. Tu ćete, s vidikovca pored crkve sv. Jure zaštitnika Poljica, uživati u veličanstvenom pogledu na ušće Cetine.

Mnogobrojni restorani, konobe, picerije te kafići i objekti brze prehrane smješteni su pretežito uz glavnu podstransku prometnicu i u Gornjoj Podstrani. Rastući trend ruralnog turizma ucijepio je novu energiju ovom području, pa je ovdje utemeljeno i etno-eko selo Stara Podstrana. Ono ima poseban ugođaj, a gosti uživaju u saživljavanju sa tradicijom i običajima!

Image result for gornja podstrana hotspots

Još jedno posjete vrijedno izletište je Antoničin mlin, smješteno na obali rijeke Žrnovnice u središtu sela. Razgledajte antički Gračić s crkvom sv. Mihovila. Pošljunčena šetnica duljine 2 km prati riječnu obalu od ušća do Pete Peruna (kamenoloma). Čitavom je duljinom zasjenjena krošnjama drveća te je idealna za predah, osvježenje tijekom ljeta, rekreativnu šetnju ili jogging te laganu vožnju biciklom. Životinje i biljke koje žive u rijeci i na njenim obalama te usnuli Zmijski kamen, mitološki prežitak iz pretprošloga tisućljeća smješten između šetnice i ceste, zaslužuju sav naš obzir i puno poštovanje.

Za nezaboravni gastro doživljaj pobrinut će se restorani: L’Aroma, Arkada, Amigos, Conlemani, Leonis, Spalatum, Sedam palmi, Champagne bar, Pivnica restoran, Laguna bar, Pizzeria Fabio, Restaurant Kužina, Luda Braća, Mario, Jure, Konoba Argola, Restaurant Perun.

Foto: Tz Podstrana

www.visitpodstrana.hr