Aktualno

Posjetite 12. Sajam pršuta u Sinju i kušajte najukusnije primjerke ove najtraženije dalmatinske delicije!

This post is also available in: English

Ova najpoznatija mesna gastronomska delicija, neizostavna je na svakom svečanom jelovniku. Proizveden na tradicionalni, autohtoni način, pažljivo biran i s pozornošću čuvan – pršut je neodoljiv u svim varijantama!

I ove godine je Sinj domaćin  12. Nacionalnog sajma pršuta. Izvorni dalmatinski pršut zaštićena je delicija, a gdje je bolje predstaviti, nego u Sinju, gradu s dugom tradicijom proizvodnje pršuta i suhomesnatih proizvoda, s recepturama i tajnama zanata koje sežu duboko u prošlost i prenose se generacijama.

Važnost manifestacije za hrvatski gospodarski razvoj

Punim nazivom 12. «Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, s međunarodnim sudjelovanjem», održava se 08.-09.travnja, 2017.godine, u prostoru hotela Alkar.  Ova manifestacija je tradiconalno osnovni pokretač promocije pršuta kao izvornog proizvoda i pršutarske proizvodnje u RH kao perspektivne grane gospodarskog razvoja. Svake godine okuplja sve čimbenike u pršutarskoj industriji na zajedničkim aktivnostima razvoja proizvodnje i promocije pršuta kao izvornog, potencijalno značajnog izvoznog proizvoda. Organizator sajma je Poduzetnički centar Sinj i Grad Sinj.

pršut

Sajam se održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva+ poduzetništva i obrta, HGK- Županijska komora Split, Hamag Bicro-a, HBOR-a, LAG-Cetinska krajina, TZ Grada Sinja, TZ Splitsko- dalmatinske županije, TZ grada Splita.

Degustacije, bogat zabavni program i odabir najboljih

Proizvođači će kao i do sada imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstaviti sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Dan prije same sajamske manifestacije,  7.04.2017. godine održava se ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača, za čiju potrebu se oformljuje  komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka i znanstvenika. Ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada biti će obavljeno temeljem «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, a ocjenjivati će se proizvodi sudionika Sajma.

Sajam prsuta u Sinju_10

U bogatom kulturno zabavnom programu očekuje se nastup kulturno umjetničkih društava sa područja Dalmacije i Like, predstavljanje tradicijskih običaja i rukotvorina.

Predstavljanje proizvođača vina, maslinovog ulja, te ostalih autohtonih proizvoda sa područja RH.U sklopu izlagačkog dijela Sajma svojim proizvodima predstavit će se i 1.Klaster žena poduzetnica RH. Planiramo i niz radionica sa aktualnim temama iz područja poljoprivrede i gospodarstva sa eminentnim stručnjacima koji ih provode.

unnamed (3)

Na ovogodišnjem Sajmu se očekuje sudjelovanje  vodećih proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva- proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače «Istarskog pršuta i Drniškog pršuta», goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna  obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

                                                      

PROGRAM SAJMA

07.04.2017. – program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje
08:00  PROGRAM STRUČNOG OCJENJIVANJA KVALITETE PRŠUTA
08:00  DOSTAVA I ŠIFRIRANJE UZORAKA
08:30-13:30 OCJENJIVANJE KVALITETE PRŠUTA

IZLAGAČKI PROGRAM  /  EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI                                                                                             

1.dan- 08.04.2017.  SUBOTA-
09:00  DOLAZAK IZLAGAČA
10:30  KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
11:30  SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA

08.04.2017.

  • Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
  • Prezentacija sira, Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
  • Prezentacija tradicijskih proizvoda, Kulturno umjetnički program

U sklopu  Sajma biti će  organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana  s temama:

  • Predstavljanje programa: Vladine i druge institucije, udruženja i komore, banke i fondovi, Razvojni programi Splitsko- dalmatinske županije i grada Sinja
  • Mogućnosti prijave  na natječeja Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.Poboljšanje gospodarske konkurentnosti regije
  • HBOR – potpora ujednačenom i održivom gospodarskom i društvenom razvitku RH i pouzdan partner hrvatskim gospodarstvenicima.” Kako koristiti kredit za financiranje poslovanja ?
  • Sastanak i prezentacija Poduzetničkih potpornih institucija sa područja Splitsko- dalmatinske županije i Lokalnih akcijski grupa

ESIF Jamstva, ESIF Zajmovi- HAMAG- Bicro

  • Klasteri kao model udruživanja- primjeri dobre prakse
  • Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta
  • Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta
  • Predstavljane kooperantskih mogućnosti uzgajivača svinja i proizvođača pršuta
  • Gastronomija (tradicionalni proizvodi)
  • Promocija najbolje ocijenjenih pršuta
  • Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače

2.dan- 09.04.2017. NEDJELJA

10:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE
11:30  KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
13:30  DEGUSTACIJA  PRŠUTA
15:30  PROGRAM  ZATVARANJA SAJMA
–   Kulturno umjetnički program
–   Proglašenje rezultata natjecanja
–   Proglašenje pobjednika

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

 

This post is also available in: English