Gastro

Safijina noć za voljenog grofa u splitskom hotelu Park

Večer bosanskohercegovačke kuhinje u Splitu

“Ljubav spaja. Hrana također”

Ljubav spaja, ali i hrana. Upravo jedna takva ljubav rodila se između čuvenog sarajevskog restorana “4 sobe gospođe Safije” i nadaleko poznatog splitskog Hotela “Park”.

U okviru projekta “Ljubav spaja. Hrana takođe”, u subotu 01. 04. 2017, u Hotelu Park održat će se Dani bosanskohercegovačke kuhinje.  Poznati bh kuhar Nihad Mameledžija će tog dana u periodu od 11.30 do 13.30 sati voditi radionicu u kojoj će ljubitelji bh. kuhinje učiti kako se priprema tradicionalna baklava.

Istoga dana u 20 sati bit će organizirana večera za goste, ljubitelje dobrog i ukusnog zalogaja kakav pruža bh. kuhinja.  Glavni će kuhar restorana “4 sobe gospođe Safije”, Emir Parovac, gostima prezentirati pažljivo osmišljen jelovnik, uz koji će se služiti probrana bh. vina iz vinarija Podrumi Grge Vasilja – Carska vina, Vinogradi Nuić i Vinarija Čitluk.

Strast Bosanaca i Hercegovaca prema hrani, koja osvaja svakoga ko je proba, bit će te večeri upotpunjena i ljubavlju prema dobroj muzici, koju će izvoditi mostarski duo Barimatango.

Posjetite u subotu 01. 04. splitski Hotel „Park“ i budite dio jedne od najljepših ljubavnih priča sarajevske begovice Safije i austrijskog grofa Johana, koja je svoje trenutke imala i u ovom čuvenom hotelu.

Image result for hotel park split

Safijina noć za voljenog grofa u splitskom hotelu Park

Postoje razne vrste ljubavi. Na prvi pogled, na prvi poljubac, one koje su svaki put iznova prve, ma koliko da ih se doživi. Postoje i platonske ljubavi. Ali postoje i ljubavi koje su vječne. Zabranjene ljubavi, kakva je bila austrijskog grofa Johana Von Herbersteina i sarajevske begovice Safije s početka prošlog stoljeća besmrtne su. Dolazili su iz dva različita svijeta, ali njihova je ljubav bila toliko čista, jaka da je ni kletve oca Ahmet-bega zaustaviti nisu mogle.

I tako, unatoč svim različitostima svjetova iz kojih dolaziše, begovica postade grofica Von Herberstein. Dijelili su njih dvoje mnoge strasti…za putovanjima, hranom i muzikom. Odlazila je Safija iz svoje prelijepe kuće smještene u ulici Čekaluša u mirnom dijelu grada Sarajeva često u Beč, u zagrljaj svom voljenom Johanu. I vraćala se, i odlazila.

Image result for hotel park split

Voljela je svratiti u grad Split, koji je baš kao i njen Johan uzeo joj srce. Omiljena i najdraža destinacija zaljubljenom paru bio je hotel Park. Nekada je dolazila sama, kada je grof bio na jednom od čestih službenih putovanja, te iznova proživljavala svaki trenutak proveden sa svojim voljenim.

Od Beča do Sarajeva dug je put, te su grof i grofica imali običaja svratiti i odmoriti se u omiljenom hotelu. Safija, koja je činila sve da svom voljenom uljepša svaki dan i da svaki dan bude drugačiji, odlučila je pripremiti iznenađenje.

Spajali su njih dvoje i ljubav jednog prema drugome, spajala ih je ljubav prema avanturama, spajala ih je ljubav prema Splitu, spajala ih je ljubav prema ukusnim morskim specijalitetima ovog krasnog hotela.

Znala je Safija da je njen voljeni zaljubljujući se u nju -sarajevsku begovicu, zavolio i sofru koju su pripremali u njenoj kući smještenoj u ulici Čekaluša.

 

Foto: hotel Park, 4 sobe gospođe Safije