Aktualno

Supetar brendira autentičnu bračku kužinu!

PROJEKT „SUPETARSKA OTOČKA KUHINJA“ – POTRAGA ZA GASTRO AMBASADORIMA ZA ČISTU DESETKU!

POVRATAK TRADICIJI. Supetar je osmislio inovativan projekt kojim će dodatno brendirati istinsku raskoš kojom raspolaže otok – autentičnu bračku kužinu!

Kad kažemo autentičnu, to zaista i mislimo – dovoljno je baciti pogled na popis jela koja Supetrani žele vratiti na prve stranice jelovnika svojih restorana: panada, artičoke s bobom, jetrica dolče garbo, manistra u suho sa šalšon o domaćih pomidori, juha na frigadinu, jota, mišanca od divjega zelja, pandolete, prženice, kotonjada…a ove tradicionalne delicije idealno bi bile sparene sa čašom bračke sorte plavca malog, i dakako, kojom zlatnom kapljicom domaćeg maslinova ulja!

01a

Naime, bračka kuhinja jednako privlači pozornost, kako gastronomada, tako i pravih kulinarskih znalaca. Da je tome tako, dokazuju i prave zvijezde otočkog menija, poput veličanstvene dolske torte hrapoćuše koja uživa status zaštićenog nematerijalnog dobra, baš kao i priprema vitalca – jela od janjećih ili kozlećih iznutrica jedinstvenog na svijetu. Ovom se dvojcu zahvaljujući trudu Supetrana kroz promociju i prigodne manifestacije, približio i brački varenik, koji je u postupku zaštite pri nadležnim ministarstvima, a osjetna je i njegova povećana proizvodnja.

Brač1

Sjajan gastro image otoka zbilja zaslužuje posebnu pozornost, a Supetar ga kani prezentirati u njegovom zdravom, iskonskom i jednostavnom – riječju, najboljem obliku. Upravo je to cilj projekta OTOČKA KUHINJA, u sklopu kojeg će restoranima, konobama, OPG-ima i kušaonicama biti dodijeljen poseban standard. Na popisu nositelja ove prestižne oznake za sada su se našli „Muzej uja“ u Škripu, konoba „Kod Tonča“ u Splitskoj, agroturizam „Ranjak“ povrh Supetra, konoba „Luš“ u Supetru te seosko domaćinstvo „Kamen“ u Škripu.

Image result for supetar otočka kuhinja

POČELO JE S BOBOM I BLITVOM. Dugogodišnje ulaganje Turističke zajednice Grada Supetra na čelu s direktorom Ivanom Cvitanićem u promociju gastronomske ponude otoka Brača nije novost. Sve je započelo prije 10-ak godina sa Danima boba i blitve, Danima varenika i Kužinom o’štajuna. Kroz te su manifestacije Supetrani promovirali zdrave, sezonske i autohtone namirnice, a da se trud itekako isplatio, pokazuje primjer već spomenutog bračkog varenika, koji je na putu da postane zaštićeno nematerijalno dobro. Naime, radi se o reduciranom vinskom moštu koji je pri spravljanju prošeka služio za porast gradacije vina, a u kuhinji kao zaslađivač i začin. Napori čelnih ljudi supetarskog turizma u smjeru promocije tradicionalnih jela i sadržaja nisu prošli nezamijećeno ni od strane struke – o tome govori i nagrada Srebrni suncokret kojom se ovjenčala pješačka & gourmet staza „Dolčevita“. Kao što joj samo ime govori, ova staza spaja ono najbolje i najslađe od gastro ponude otoka, a tu se svakako ubrajaju nadaleko poznate namirnice koje, kad su brački gosti u pitanju, govore svim jezicima, kao što su (ipak dominantna) janjetina i brački sir!

Image result for supetar otočka kuhinja

I MASLINOVO ULJE KAO DIO TURISTIČKOG IMAGEA. Zdravo i krepko maslinovo ulje uvijek je na cijeni i bez obzira na gastro-trendove u stalnoj je postavi kad su u pitanju kvalitetna jela, a kako je Supetar veliki proizvođač djevičanskog maslinovog ulja vrhunske kvalitete, došlo se na ideju da se maslinovo ulje koristi u stvaranju i promociji turističke ponude. Ono sugerira tradiciju, čistoću i ekološku vrijednost te kao takvo, smatraju Supetrani, mora biti dio turističkog imidža grada. Zamisao je da putnik namjernik može kupiti bočicu ovog visokovrijednog proizvoda na kućnom pragu supetarskih stanovnika, te da ga se tako učini jakim izvoznim adutom i samim time odličnim besplatnim marketinškim alatom.

Uzevši u obzir koliko toga iskonskog i autentičnog Supetar želi oživjeti ovim projektom – pregršt jednostavnih jela koja su im u naslijeđe ostavili njihovi preci – cilj bračke metropole nam je i više nego jasan i mi ga od srca podržavamo: da budu što više svoji i da gostima ponude sve ono autohtono i najbolje! Poželimo im stoga što više gastro ambasadora – što autohtonih jela, što sjajnih gastro punktova! – sa laskavom „SUPETARSKA OTOČKA KUHINJA“ oznakom!

Više informacija pronađite na www.supetar.hr i dobro došli!

Posjetite Facebook stranicu Tz Supetra