Aktualno

Život se vraća u stara baranjska dvorišta!

Zbog velikog broja napuštenih ili zaboravljenih seoskih dvorišta u Baranji, tvrtka Privilegium d.o.o. iz Kopačeva u suradnji sa udrugom Ekotur prošle godine u jesen odlučili su pokrenuti projekt pod nazivom „Dvorišta“ i to s ciljem oživljavanja dvorišta starih baranjskih kuća. Glavni cilj projekta je popularizacija ruralnog turizma, posebice baranjskih sela i to kroz kulturne i tradicijske programe.

Ideja za projekt „Dvorišta“ proizašla je s jedne strane iz činjenice da na području Baranje postoji veliki broj starih autentičnih seoskih kuća i njima pripadajućih dvorišta koja su napuštena ili u kojima najčešće živi starije pučanstvo  koje je samo i usamljeno, a s druge strane, činjenice da ljudi iz grada imaju potrebu svoje slobodno vrijeme provesti van njega te žude za sadržajima vezanim za prirodu i selo. Ovim projektom tvrtka Privilegium i udruga Ekotur žele ponovno oživjeti stara seoska dvorišta, vratiti život u njih na način da u njima organiziraju kulturni program, posebice onaj usmjeren na obitelji s djecom.

Na taj način žele u izravan doticaj dovesti ljude iz gradova s onima koji žive na selu. Posjetom dvorištu gosti imaju prilike upoznati život na selu te saznati od domaćina kako se nekada živjelo, dok domaćin na taj dan dobiva društvo što je zapravo socijalni aspekt ovoga projekta.

Osim toga domaćin može gostima nuditi svoje proizvode za čiju konzumaciju gosti mogu dati donacije i na taj način i financijski pomoći domaćinu. Naime, u projekt „Dvorišta“ kao domaćine uključuju se starije osobe s malim mirovinama ili u potpunosti bez nje te im i na taj način pomažu.

Prvi puta projekt „Dvorišta“ realiziran je u rujnu 2016. godine i to u sklopu dodatnog programa 18. Ribarskih dana u Kopačevu pod nazivom „Omasti brk u Ribarskoj“ kada su za posjetitelje bila otvorena dva stara baranjska dvorišta gdje su mogli uživati u brojnim kulturnim programima, radionicama te gastronomskoj ponudi.

Ideju o oživljavanju starih dvorišta prepoznala je i Općina Bilje te Turistička zajednica Općine Bilje koji su se u  listopadu 2016. priključili idejnim začetnicima te poduprli realizaciju još dvije manifestacije koje su se održale u Dvorištu bake Katice u Kopačevu.

Nakon uspješno ostvarene suradnje na projektima „Dvorišta“ ( „Omasti brk u Ribarskoj“ i „ Dvorište bake Katice“) Općina Bilje i tvrtka Privilegium d.o.o. početkom 2017. godine sklopili su strateško partnerstvo za realizaciju cjelogodišnjeg projekta pod nazivom„Razvoj i popularizacija ruralnog turizma u Općini Bilje kroz događaje i manifestacije“ .

Cilj ove suradnje prvenstveno je brojnim kulturno-zabavnim programima unaprijediti i promovirati ruralni turizam Općine Bilje te cijelokupne Baranje. Događajima i manifestacijama organiziranim u selima Općine Bilje prvenstveno se žele privući turisti iz urbanih sredina i posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske te susjedne nam Mađarske.


Ovakav vid suradnje jedne tvrtke i lokalne samouprave prvi je takve vrste na području Baranje.

Rascvjetano dvorište u Vardarcu

Prvi ovogodišnji događaj u sklopu projekta „Dvorišta“ planira se održati 25. ožujka u Vardarcu, u dvorištu stare autohtone baranjske kuće u ulici Šandora Petefija 128. Naime, radi se o pravoj proljetnoj manifestaciji pod nazivom „ Rascvjetano dvorište“. Kao i u dosadašnjim „Dvorištima“ tako i u ovom vardaračkom cilj organizatora je zanimljivim tematskim programima vratiti život u stara seoska dvorišta. Tako će posjetitelje očekivati šarolike radionice za djecu, dječje predstave, brojni sadržaji te lokalna gastronomska ponuda.

Privilegium i Općina Bilje osim na projektu „Dvorišta“ surađuju i u organizaciji dvije nove velike manifestacije; „Piknik kod Savojskog“ i „Spirit of Imperium Romanum“ , a planira se i otvaranje stalnog izletišta u Kopačevu na adresi Šandora Petefija 48. koje će posjetiteljeima pružati brojne turističke sadržaje od svibnja pa sve do mjeseca listopada.

Tvrtka Privilegium i Općina Bilje također su najavili da će sva događanja i manifestacije u zajedničkoj organizaciji biti i humanitarnog karaktera. Naime, sudjelovat će u akciji udruge Ekotur pod nazivom „Djeca za djecu“ u sklopu koje će se prilikom spomenutih manifestacija od posjetitelja prikupljati dječje igračke i odjeća koja će se kasnije dijeliti baranjskim  obiteljima s malom djecom  kojima je takva pomoć dobrodošla.

VREMENIK DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA (2017.) :

25. ožujak

Rascvjetano dvorište (Vardarac)

-radionice, igraonice, koncert, predstava, gastro ponuda

6.svibanj

Piknik kod Savojskog (Bilje, park dvorca E.Savojskog)

-velika manifestacija, radionice, izložbe, koncerti, predstave za djecu, velika gastro ponuda

27.-28. svibanj

Spirit of Imperium Romanum(Kopačevo)

-višednevna manifestacija, postavljenje rimskog tabora, borba rimskih gladijatora, gastro i eno ponuda na bazi starih rimskih recepata, radionice starih zanata, glazbeni program

lipanj

Dvorište u Lugu (Lug)

-radionice, igraonice, koncert, predstava, gastro ponuda

rujan

Ribarski dani u Kopačevu – Dodatni program u organizaciji Privilegium d.o.o. (Kopačevo)

(3 dvorišta- kod bake Katice,  i razna druga dvorišta, koncerti, predstave, plesni performansi, izložbe, radionice, igraonice, sajam)

 listopad

Dvorište (Vardarac)

-radionice, igraonice, koncert, predstava, gastro ponuda

listopad

 Dvorište (Kopačevo)

-radionice, igraonice, koncert, predstava, gastro ponuda

svibanj- listopad

Ljeto u dvorištu bake Katice( Kopačevo)

koncertni programi, radionice, igraonice, izložbe, predstave, plesni performansi, gastro ponuda

Detaljni sadržaj i opis pojedinih događaja i manifestacija te  sudionika biti će objavljen pravovremeno, nekoliko tjedana prije svake pojedine manifestacije.

2.prosinac

Zima u Baranji- Bilje

– stara zimska jela, izrada tradicionalnih dekoracija za kićenje borova, „tajna“ radionica za djecu poklona za roditelje, dječja predstava, gastronomska ponuda.

Napomena:

Detaljni sadržaj i opis pojedinih događaja i manifestacija te  sudionika biti će objavljen pravovremeno, nekoliko tjedana prije svake pojedine manifestacije. Pratite vijesti i novosti na webu Turističke zajednice općine Bilje i ostanite u toku s novostima na našem Facebooku. 

Čekamo vas u Dvorištima, dobro došli!

Fotografije: Privilegium d.o.o.