Aktualno

Sisak – Uzbudljivi grad kreativnog street arta

Pokret street arta već je desetljećima prisutan u prijestolnicama većih svjetskih gradova, kao efikasan uzbudljiv i zabavan način kako doprijeti do što većeg broja posjetitelja te im pokazati bogatstvo urbane kulture.
Uvidjevši veliki turistički potencijal umjetničkog performansa koji se dešava doslovno na ulicama i funkcionira kao živi konceptualni projekt koji privlači sve veći broj gostiju, brojni gradovi su se uključili u organizaciju street art festivala te kroz svoju potporu razvijaju koncept kulturne interakcije zajedno s brojnim dionicima street art scene. Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta te je tako lani organiziran bio prvi sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak. Tako je i Sisak našao svoje mjesto na mapi sve poželjnijih street art svjetskih gradova.

Prva godina festivala ulične umjetnosti: ReThinkSisak
Njegova prva godina  okupila je tako neka od najvećih imena ulične umjetnosti iz Hrvatske i bliže regije, kao što su Jana Danilović, Tifani Rubi, Lonac, Lunar, Ninja Tiger, Auks, Azram, Ljubomir Todorović, Mane Mei i Robin Abramović, te sisački grafiter Neman.

Rezultat projekta

Rezultat ovog projekta je 11 vizualno i konceptualno snažnih djela ostavljenih u nasljeđe Siščanima. Grad se oslikao sa čak 11 murala, uz bogat program zabave, glazbe, oslikavanja grafita, izložbe fotografija a romantična ljetna kulisa grada na tri rijeke poslužila je kao idealna platforma ovakvog događanja. Sisak se tako svrstao uz bok urbanim turističkim destinacijama koje pomiču granice kulture i umjetnosti  a cilj festivala je bio maknuti umjetnost iz nedostupnih elitnih sfera, i  izložiti je u svakodnevnu platformu javnog  prostora.

Prije novog RE:THINK SISak (radit će se gotovo čitav lipanj, uz udarni posljednji tjedan lipnja, kad će se održavati i radionice, i prikazivanje dokumentaraca o uličnoj umjetnosti)m, sada donosimo neke od top lokacija u gradu Sisku temeljene na street art konceptu koje možete svakodnevno razgledati.
PARK SKULPTURA SISAK – zbirka skulptura nastalih u 20 st

Image result for park skulptura sisak

Zbirku skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na otvorenom, javnom prostoru sisačkog naselja Caprag, koja svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska.

biocic
Sve skulpture su nastale tijekom trajanja Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u vremenu od 1971. do 1990. godine., a autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora s prostora bivše Jugoslavije, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, te nekolicine umjetnika koji su primarno po svom akademski završenom usmjerenju slikari, ali su ostvarili raritetna kiparska rješenja. Više o ovim fascinantim skulpturama na otvorenom potražite na web stranici: galerija-striegl.hr
Da se lakše snađete, tu je i  karta lokacije:

MURALI NASTALI U SKLOPU RE:THINK FESTIVALA 2016
Na Facebook stranici facebook.com/ReThinkSisak , možete vidjeti sve murale koji su nastali u sklopu Re:think festivala 2016

Pogledajte i video o nastanku najvećeg murala prvog izdanja Re:Thinka, Lončevog murala pod nazivom “Off you go” 

Lajkajte Facebook stranicu ReThinkSisak, a sve informacije o razgledu grada i njegovih urbanih znamenitosti, potražite u  Turističkoj zajednici grada Siska.  Sisak je grad bogat poviješću, prošlošću, naslijeđem kako raskošnih rimskih artefakta tako i suvremene post- industrijske baštine.


Grad u kojem se konstantno isprepliće povijest i urbana žilava budućnost, riječni grad opkoljen zdravom zelenom ogrlicom seoskih domaćinstava, Lonje, rijeke Kupe i brojnim biciklističkim stazama. Posjetite Sisak  koji se nalazi na sat vremena vožnje od Zagreba,  i dopustite mu da vas očara svojom sve bogatijom gastronomskom ponudom, brojnim opcijama aktivnog odmora ili mogućnostima smještaja u prirodnom okruženju.  A za sve željne kulture i edukacije, tu su i stalni razgledi grada koje za vas organizira Turistički ured.
Dobro došli u Sisak!

Fotografije: Turistička zajednica grada Siska, Facebook stranica Re:ThinkSisak