Aktualno

Svjetsko zlato i srebro za plešivičke portugisce

Plešivički vinari, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke VinOliva, predstavili su se na 5. svjetskom ocjenjivanju portugizaca Portugieser Du Monde održanom 21. i 22. travnja u Pečuhu i Palkonyiji (Mađarska).

Na ocjenjivanje su se zaprimali portugisci iz najnovije berbe 2016., zatim portugisci berbe 2015. i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25% te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac, ukupno 101 uzorak iz devet zemalja. Iz Hrvatske je pristiglo 16 uzoraka, od čega 13 s Plešivice.

Članovi međunarodnog žirija bili su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Plešivički vinari bili su uspješni i ove godine, osvojili su jedno zlatno te devet srebrnih odličja.

Zlato je osvojio Krešimir Ivančić u kategoriji pjenušavih vina za pjenušac Griffin Rose Plešivica. Uz zlato, Ivančić je osvojio i srebro za pjenušac Griffin Dark Side. Dva srebra osvojio je Franjo Gregorić (za Purtugizec Plešivica 2015. i Purtugizec Plešivica 2016.), a po jedno Branko Pušćak, Dominik Jagunić, Josip Braje, Željko Gregorić, Danijel Golubić i PZ Plešivica (Branka Franjević) za Purtugizec Plešivica 2016.

Specijalno priznanje za sudjelovanje, organizaciju i doprinos Portugieser Du Monde dobila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

– Sudjelovanje naših vinara na ocjenjivanju Portugieser Du Monde organizirali smo i ove godine u sklopu promocije županijskih vinskih cesta i robne marke vina Purtugizec Plešivica. Nadamo se da će ovaj uspjeh vinara dovesti do još većeg interesa za naše portugisce.  – rekla je Ružica Rašperić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Prilikom sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu, delegacija vinara iz Hrvatske posjetila je tvornicu Trust Hungary u Szigetvaru u kojoj se proizvode poznate barrique bačve, te Park mađarsko-turskog prijateljstva sa spomenikom Nikoli Šubiću Zrinskom i Sulejmanu I. na mjestu čuvene bitke kod Sigeta.