Aktualno

4. Mediteranski Turistički Forum (MTF) s 1000 sudionika – respekt i svečanost turizma!

Piše: Tina Eterović Čubrilo

4. po redu Forum organiziran je pod motom  „mediteranska gostoljubivost u budućnosti“.
Svečanost otvorenja   pamtit će se po originalnosti .
Nakon himne koju je dojmljivo otpjevala operna prvakinja Malte Veronika Rotin i nastupa slavnog talijanskog kompozitora i pijaniste maestra  Brune Santoria, prezenterica  programa, njihova popularna TV voditeljica Clare Agius pozvala je tisuću sudionika na razgibavanje . To je izazvalo veliko odobravanje .
Zanimljiv je bio i prigodni nastup stjuardesa Air Malte (jednog od sponzora ).

Nakon prigodne svečanosti  otvorenja ,predsjednica Malte  i pokroviteljica , Marie-Louise Coleiro Preca otvorila je 4.Forum i uputila važne  poruke:

„Prijateljstvo i gostoljubivost idu zajedno , to su pretpostavke za mir, jer donose razumijevanje, osjećaj empatije, priznanje, prihvaćanje i dijeljenje, na našem putu ka održivom miru“.

Predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca bila je i prve večeri osobno domaćin uzvanicima u svojoj privatnoj rezidenciji, a bila je nazočna i na gala večeri.

U organizaciji 4.Foruma, sudjelovale su  najvažnije osobe političkog života  i turističkog sektora: uz Predsjednicu,  Premijer Josef Muscat, ministar turizma Edward Zammit Lewis, direktor nacionalnog turističkog ureda  Paul Bugeja.
Malta je i na taj način poslala poruku o važnosti turizma kao“ promicatelja mediteranskog gospodarskog razvoja ,mira i stabilnosti.

„Mediteran je  brend ,mi smo područje neograničene povijesno–kulturne  baštine, i  naš fokus mora biti na boljem životu u budućnosti.To je dar koji dugujemo našim budućim gneracijama našim narodima i svijetu. Mir, u svoj svojoj kompleksnosti, mora biti naš posao“-kazala je predsjednica Malte.

Forum je održan u luksuzmom hotelu Hilton, u najvećem turističkom središtu Malte St.Julianu, vrlo omiljenom turistima (10,5 tis.stanovnika i 30 hotela).
Forum je okupio turističke profesionalce , predstavnike vodećih hoteljerskih i ugostiteljskih  brendova ,svjetske znanstvenike i turističke  stručnjake  kako bi zajednički razvili ideje o pitanjima koja bi mogla utjecati na budućnost turističke  industrije.
Moto izabran za ovogodišnji Forum mediteranska gostoljubivost sutra, u skladu je novih trendova koji redefiniranju današnje gostoprimstvo  i značajne strateške pomake .

„BUDUĆNOST JE SADA!“

Forum se bavio budućnošću turizma ,ali s naglaskom na stabilnosti i miru u mediteranskoj regiji, ali i propitivanjem novih tehnologija u turizmu, prilagodbe tehničke podrške suvremenom gostu,  kadrovima i razvojem novih komunikacija. Tehnikama izazivanja dobrog raspoloženja gostiju , stvaranjem virtualne realnosti koje vode goste kroz povijest kraja, pretvaranje eureka u eure i novim trendovima u turizmu.

Najveće zanimanje pobudio je robot,nazvan Zed od 200 kg čelika koji komunicira s gostom.

„Mala“ Malta podučila nas turizmu!

Država  mala površinom ,ali po mnogo čemu  VELIKA : turističkom ponudom, smještajnim kapacitetima ,kulturno-povijesnom baštinom, tradicijom, gostoljubljivošću, kreativnošću ,profesionalnošću!

U to se moglo uvjeriti 1000 sudionika 4. Mediteranskog turističkog Foruma održanog u organizaciji Mediteranske Turističke Zaklade (Fondacije). Iz inozemstva došlo je 800 profesionalaca iz 32 zemlje.

Inicijativa za utemeljenje Mediteranske Turističke Fondacije (Zaklade)  došla  je 2013. od  Udruženja  hoteljera i restoratera Malte (MHRA) , nekolicine profesionalaca .
Tu prije svega ističemo generalnog tajnika Andrew  Agiusa Muscata, i predsjednika Zaklade i MHRA Tonya Zahre.
Među partnerima  je i Tunižanin Tijani Haddad , potpredsjednik Zaklade (inače predsjednik FIJETa (Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu i 1989.osnivač OMJET-a,  udruženje turističkih novinara mediterana).
Osnivanje mediteranske Turističke Zaklade podržale mediteranske zemlje s 3 kontinenta(Europa, Afrika, Azija).

Inicijativu su podržali i svekoliko pomogli (organizacijski, financijski) sve političke i profesionalne razine Malte.
U protekle 4 godine, od tristotinjak sudionika 2014. Forum je „narastao“  ove 2017. na 1000 sudionika.
Na tu su činjenicu vrlo ponosni,  kako je istakla i Predsjednica, ali i organizatori .

Hrvatskoj dvostruko priznanje:

članica izvršnog odbora  Mediteranske Turističke  Zaklade, od osnivanja ,  je Iva Bahunek ,direktorica   Udruge Poslodavaca u  Hoteljerstvu Hrvatske (UPUHH), a ove 2017.među troje nagrađenih za doprinos turizmu , Mediteranska Turistička Zaklada je uručila priznanje nutricionistici Dijani Gluhak (31 god.).Na gala svečanosti nagradu joj je osobno uručila predsjednica Malte.

ČESTITKE: Dijanu Gluhak ,u izboru za godišnju  nagradu Mediteranske Turističke Fondacije,  predložio je FIJET Hrvatska,čiji je Dijana  član  (udruženje turističkih novinarai pisaca oturizmu) s naglaskom na promicanje turizma.

Njezin projekt  Healthy Meal Standard je sada, kao hrvatski projekt i inovacija, prepoznat i podržan od svih mediteranskih zemalja, što je posebna čast i ponos za Dijanu, sve kolege koji su u projektu od samog početka, te naravno i za  Hrvatsku.

Dijana Gluhak sudjelovala je vrlo zapaženo  i u panel raspravi na temu gastronomije .

Tema skupa bila je „HOT – Hospitality of Tomorrow“,a cilj je bio prezentacija i promocija projekata koji će donijeti nove vrijednosti za ugostiteljski sektor. Healthy Meal Standard   je među njima prepoznat kao vrijedan čimbenik za razvoj zdravstvenog turizma, s obzirom na to da prehrana za posebne potrebe postaje ključna točka upita gostiju. Uz Dijanu Gluhak, nagradu je primio i Murat Ersoy, direktor Atlas Global, te Maestro Bruno Santori, poznati talijanski skladatelj.

Malti veliko priznanje -u prvoj polovici 2017. predsjeda EU

(o Malti ): Potražite li Maltu u moru  Mediterana ,teško će te uočiti tu otočnu zemlju , tek točkicu veličine  vrha špenadle , između Sicilije i afričke obale, (300 km od Tunisa). Površine od 316 četvornih km ( veličine Brača,Hvara)sastoji se od nekoliko otoka i otočića ,od kojih su 3 naseljena Malta ,Gozo i Comino. No ,bolje reći dva jer  Comino je gotovo nenaseljen. Najveći  otok je Malta, po kojem je i naziv države ,na kojoj živi oko 430 tisuća stanovnika. S obzirom na površinu, jedna je od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Glavni grad Valletta ima samo 5,5 tisuća stanovnika ,jedan od najljepših europskih metropola . Na pročeljima Vallette ispisana je bogata povijest raznih osvajača koja su se tu kroz stoljeća izmjenjivala . Valletta je od 1980. pod zaštitom UNESCO baštine. ,a 2018. je europska metropola kulture.  Od 21. rujna 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. svibnja 2004. članica Europske unije.U Malta trenutno predsjedava EU.

Malta je turistički vrlo popularna i posjećena tijekom cijele godine i zbog tople klime, ali i mnogih atraktivnosti ,brojnih sadržaja, izvrsne gastronomije i povoljnih cijena  .Ljeti kad je najposječenija temp.dosežu i do 40 st.uz veliku vlagu . Popularna je među mladima ,a osobito i zbog škola učenja jezika.

Turistički promet  godinama  je u porastu. 2016. zabilježeno oko 2 milijuna milijun turista i 15,5milijuna noćenja dok je potrošnja 1 milijardu i 71 milijun  eura.

Malti nedostaje radne snage ,osobito u turizmu i građevinarstvu . Na Malti  možete lako komunicirati, jer ovdje u turizmu rade mnogi iz Srbije i BiH .S obzirom da ih nedostaje ,jednostavno se dobiva posao . Oni prolaze specijalne treninge ,a posebno i tečajeve engleskog jezika.

 Puno još toga ima zanimljivog ,autentičnog na Malti, ali ne može stati u jedan tekst. Ako ikada tamo odletite, doživjet ćete bajkovitu zemlju, koja ipak nije vodila dovoljno računa o održivom razvoju pa se  pojedini dijelovi doimaju ,blago rečeno, preizgrađeni.

 Pripremila: Tina Eterović Čubrilo

Fotografije: Kadir Toprakkaya(fijet Turska)

Karin Mimica i Tina Čubrilo