Aktualno

Izložba ”Andautonija” – drevno blago Zagrebačke županije

Zagreb, 27.04.2017
U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Preradovićevoj 42 u Zagrebu, otvorena je danas izložba ”20 arheoloških top destinacija u Hrvatskoj – Arheološki park Andautonija“.
Andautonija je starorimsko naselje i municipij u blizini rijeke Save na mjestu današnjega sela Ščitarjevo. Ovu rimsku naseobinu osnovali su Rimljani u 1. stoljeću poslije Krista na tadašnjem toku rijeke Save, te je do kraja 4. stoljeća bila glavno upravno, političko i kulturno središte tog dijela Panonije. Arheološki park Andautonija, s ostacima zgrada i ulica, otvoren je za javnost 1994. godine.

Na izložbi je predstavljen jedinstven pristup interpretaciji arheološkog lokaliteta kroz lik Marka Juvencija Primigenija, ribara iz Andautonije, koji je živio krajem 2. stoljeća, a reanimirao ga je Likovni studio početkom 21. stoljeća. Izložba je ujedno i najava Proljeća u Andautoniji, događanja na kojemu se raznim radionicama i izložbama na otvorenom predstavlja život u rimskom gradu, te Festivala eksperimentalne arheologije.

Na otvorenju izložbe o Andautoniji, liku Marka Juvencija Primigenija i hrvatskim arheološkim top destinacijama govorile su Vlasta Klarić i Dora Kušan Špalj, autorice knjige „20 arheoloških top destinacija Hrvatske“, a otvorio ju je ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb Sanjin Mihelić.

Više informacija pronađite na web stranici: www.tzzz.hr