• hr

Posjetite Sinjsku oazu molitve, meditacije i mira – obiđite postaje križnog puta prema Gospinom gradu!

Izvrsna destinacija za ljubitelje sakralne umjetnosti i pobornike vjerskog turizma, te divan ambijent za molitvu i meditaciju u ovo preduskrsno vrijeme!

NOVA DIMENZIJA NERASKIDIVE VEZE. Prijatelji grada Sinja, pa i oni koji su ga makar jednom posjetili, znaju koliko je snažna veza Sinjana sa Čudotvornom Gospom Sinjskom.

Sigurni smo da su tek rijetki neupućeni u činjenicu da je prema vjerovanju Sinjana jedna od najslavnijih njihovih pobjeda na Turcima iz 1715. (…kada je neprijatelj noću od 14. na 15., kada je svitao dan naše Zaštitnice na nebo uznesene, u najvećoj tišini digao topove i uz pratnju cijeloga tabora vratio se na sigurno u svoje prvobitno stanište u Livnu…), postignuta upravo po zagovoru Majke Božje!

Prošla je godina za Sinj bila godina jednog velikog jubileja – 300. obljetnice krunjenja Gospine slike, kojom su prigodom blagoslovljene postaje križnog puta na stazi koja vodi prema zavjetnoj crkvici na Starom gradu, sagrađenoj davne 1887. godine.

B

Sinj, neodvojiv od Blažene Djevice, i inače odiše osobitim, gotovo svečanim ozračjem mira, koje je blagoslovom ovih postaja dobilo jednu sasvim novu dimenziju!

INICIJATIVA JOŠ IZ 1998. GODINE. I dok su sinjski franjevci pokrenuli akciju izrade postaja križnog puta još 1998. godine, u kolovozu 2015. godine Grad Sinj je u potpunosti financirao i dovršio uređenje staze prema Gradu. Postaje su izrađene kao zavjetni darovi zaslugom institucija, pojedinaca i Gospinih štovatelja. Upravo su njima, dobročiniteljima Svetišta Gospe Sinjske, kao i svim gradskim vlastima u Sinju koje su kroz 18 godina surađivale sa Svetištem na ostvarenju ovog projekta, pri blagoslovu postaja upućene riječi zahvale, a crkveni vjerodostojnici srdačno su se zahvalili i svim akademskim kiparima koji su se odazvali i svojim umjetničkim djelima doprinijeli ispunjenju davnog sna!

ISTODOBNO TAJNOVITE I NEOBJAŠNJIVO PRIVLAČNE. Obiđete li i Vi, u ovo korizmeno vrijeme, postaje Križnog puta, tek neznatno udaljene od središta grada, prvo što ćete zamijetiti je da su se savršeno uklopile u mirni ambijent šumovite staze.

Vrlo je izvjesno da ćete naići na mnoštvo drugih vjernika, koje ova remek-djela sakralne umjetnosti naročito privlače u razdoblju skrušene priprave za najveći kršćanski blagdan uskrsnuća Gospodinova. Uživajte u osobito svečanoj, mirnoj aftmosferi, kao stvorenoj za molitvu i meditaciju – naime, svaki petak navečer, pod svjetlom baklji, u tihoj molitvi, vjernici se prisjećaju Isusove žrtve na Kalvariji, te zastaju kod svake od tek blago osvijetljenih, istodobno tajnovitih i neobjašnjivo privlačnih postaja.

Iako će ove postaje nedvojbeno privući prije svega vjernike, one su dakako izrazito interesantne i sa kulturno-umjetničkog aspekta. Projekt postaja križnog puta i Sinjani su doživjeli velikim događajem i u kulturno-umjetničkom i u religijskom smislu. Prema njihovu mišljenju, on nadopunjuje dragocjenu kulturnu baštinu njihova kraja, te je još jedan opipljiv znak zahvalnosti nebeskoj zaštitnici za nebrojene ukazane milosti svom vjernom puku!

POPIS POSTAJA

 1. postaja – Isusa osuđuju na smrt – ak. Kipar Stipe Sikirica (sredstva osigurao Franjevački samostan Sinj)
 2. postaja – Isus prima na se križ – ak. kipar fra Duje Botteri (donacija Općine Otok)
 3. postaja – Isus pada prvi put pod križem – ak. Kipar Ante Starčević (sredstva prikupilo Viteško alkarsko društvo Sinj)
 4. postaja – Isus susreće svoju svetu Majku – ak. Kipar Kuzma Kovačić (Grad Sinj)
 5. postaja – Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ – ak. Kipar Stjepan Skoko (dar gosp. Vjekoslava Gucića)
 6. postaja – Veronika pruža Isusu rubac – ak. Kiparica Marija Ujević (sredstva prikupio Franjevački samostan Sinj)
 7. postaja – Isus pada drugi put pod križem– ak. kipar Kazimir Hraste (sredstva osigurali štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske)
 8. postaja – Isus tješi jeruzalemske žene – ak. Kipar Nikola Vrljić (donacija Hrvata iz Australije – vjernih Gospinih štovatelja)
 9. postaja – Isus pada treći put pod križem – ak. Kipar Jure Žaja (donacija vjernika Župe Svih Svetih – Hrvace)
 10. postaja – Isusa svlače – ak. Kipar Mile Blažević (dar štovatelja Čudotvorne Gospe Sinjske)
 11. postaja – Isusa pribijaju na križ – ak. kipar Vene Jerković (sredstva zajednički osigurali gosp. Joško Berket i Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja – Split)
 12. postaja – Isus umire na križu – ak. Kipar Ivan Klapež (donacija Splitsko – dalmatinske županije)
 13. postaja – Isusa skidaju s križa – ak. Kipar Miro Vuco (zavjetni dar fra Mirka Marića)
 14. postaja – Isusa polažu u grob – ak. Kipar Joža Marinović (sredstva osigurao Franjevački samostan Sinj).

Sin j 1

Foto: TZG Sinj

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

 

Shares