• hr
  • en

Povijesni trenutak: Svečana Sinjska alka u Vukovaru!

Vukovar, 6. svibnja 2017.

Temeljci hrvatske povijesti i identiteta ujedinit će se još jednom 6. svibnja u herojskom gradu Vukovaru. Gradovi prijatelji, gradovi simboli otpora neprijateljima oživljavaju zajednički povijest gledajući u budućnost.

Tristoljetna perjanica hrvatske opstojnosti tek četvrti put izlazi iz svog doma, sa sinjskog alkarskog trkališta, ali ovaj put ne nametnutom centralističkom političkom odlukom, već voljom onih kojima i pripada, hrvatskog naroda. Alka je simbol njegove pobjede i jedinstva i za ovu izvanrednu svečanu prigodu ne može se ni zamisliti bolje mjesto od Vukovara, herojskog grada koji je u najtežim trenutcima prkosno i tvrdoglavo stao na braniku domovine. Nepokolebljiva vjera i snaga duha održala je ovaj dragulj Dunava do dana današnjeg kad će i simbolično ujediniti jug i istok Hrvatske, 1715. i 1991.

I Sinjani i Vukovarci jednakim entuzijazmom očekuju ovu svečanu Alku. Pripreme u Vukovaru traju već dugo, a sama Alka održat će se u Županijskoj ulici, na potezu od Gradskog muzeja do zgrade suda. Za tu namjenu postavit će se montažna tribina s 4047 sjedaćih mjesta. Na Alci će sudjelovati 11 do 17 alkara koji su trčali i prošlogodišnju Alku u Sinju. Konačnu odluku o broju donijet će alkarski vojvoda Ante Vučić koji je istaknuo kako svečanu Alku u Vukovaru posvećuje svima onima koji su branili Vukovar od velikosrpske agresije i poginuli za Vukovar te za nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Alkari

Pobjednik svečane Sinjske alke dobit će priznanje i dar pokroviteljice, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Gradonačelnik Vukovara uručit će dukat načinjen posebno za ovu priliku; prepoznatljiv simbol slavonske tradicije i čuvar kulturne baštine. Identični dukat, ali manjeg promjera, dobit će i alkarski momak pobjednika.

Gradske vlasti pripremaju i bogat kulturno-umjetnički program, a o interesu građana govori već i to da u Vukovaru nema slobodnih smještajnih kapaciteta.

DSC_1331

Grad Sinj također priprema darove za svoje domaćine: koncert Klape Sinj i Gradske glazbe Sinj te nastupe Sinjskih mažoretkinja. Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih uštipcima i najukusnijim specijalitetom sinjske kuhinje: arambašima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića te poznati sinjski ugostitelji: hotel Alkar, restorani  Dubrovnik, Ispod ure i Vila rustika. Dobru spizu treba zaliti i kvalitetnom kapljicom, najbolje izvornom sinjskom hrvaštinom i maraštinom, za što će se pobrinuti vinar Mladen Mažurin iz OPG-a Mažurin.

Sretni i ponosni što možemo posvjedočiti ovom povijesnom trenutku, veselimo se svečanoj Sinjskoj alci u Gradu što „vječan k’o narod ponosno stoji…“

 

visitsinj.com
Posjetite Turističku zajednicu grada Sinja na facebooku
Foto: TZ grada Sinja

logotipi-zagora hr

 

Shares