Aktivni odmor

Promatranje ptica u Nijemcima

Želite li odmor od svakodnevnog života ili nezaboravnu avanturu posjetite destinaciju Nijemci i prepustite se čarobnim putevima Srijema.

Tihe i samozatajne rijeke Bosut i Spačva skrivene u hladu drevnih spačvanskih šuma oaza su brojnim zaštićenim vrstama biljaka i životinja koje ovoj općini daju posebno bajkoviti pečat, pečat tihog suglasja čovjeka i prirode.

rijeka Spačva

Poslušajte priču o rijeci Bosut

Zato ćemo vam ispričati priču o rijeci bez izvora, tromoj i sporoj rijeci, plitkog korita, širokog kao srca ljudi  koji uz nju žive. To je rijeka Bosut. Mirni i zelenilom obrasli tok skriva šarane, babuške, smuđa koji se nerijetko nađu na srijemskoj trpezi.

Riječna bajka u raskošnom prirodnom plaštu

Možete li zamisliti koliko zelenila nastanjuje ovu pitoresknu općinu? A kada se uz ove brojne nijanse zelenog pridruži i slika rijeke koju opkoljuje ugodan hlad vegetacije, tada imamo recept za vrhunski  izlet. Za sve ljubitelje rijeka i njihove svježine, proljeće i ljeto su stvoreni  za odabir ove destinacije.

 

Zabava za najmlađe

Edukativne rute Centra za promatranje ptica Nijemci namijenjene školama u prirodi pružaju zanimljiv i djeci prilagođen pristup učenju o flori i fauni te zabavni sadržaj po mjeri svakog djeteta.

Posjetite izletište Sopotac – samo 3,5 km udaljeno od centra Nijemaca

Obiđite i  Sopotac, izletište udaljenog samo 3,5 km od centra Nijemaca, a mislima već toliko daleko od svakodnevnih ljudskih kretanja.


Ako želite nastaviti avanturu brodom uskoro ćete gotovo sigurno i bez dalekozora vidjeti pobjednički let orla štekavca koji lako dolazi do plijena u gustoj hrastovoj šumi. Sada su već guste grane smanjile široko korito Bosuta, tišina je sve veća, često prekinuta ugodnim cvrkutima i pjevom ptica.

 

Krenite u potragu za skrivenim blagom

Kada već dovoljno ispraznite misli i odmorite dušu i tijelo predlažemo povratak na izletište Sopotac, tamo samostalno pripremite jelo na roštilju ili u krušnoj peći i uživajte u igrama na otvorenom, ako vam avanture nije dosta preuzmite bicikle i krenite u samostalnu potragu za skrivenim blagom ove srijemske ravnice. Nakon iscrpnog dana povratite energiju uživajući u bogatoj srijemskoj trpezi:

Općina Nijemci – blago izletničkog turizma istočne Hrvatske

Općina Nijemci je područje koje karakterizira raznolika flora i fauna te bogato prirodno, kulturno i povijesno naslijeđe. Općina Nijemci kao institucija je prepoznala te prednosti te samostalno i uz pomoć ostalih izvora financiranja već dugi niz godina radi na razvoju destinacije i održivog turizma.

Jedna od takvih investicija je i Centar za promatranje ptica Nijemci koji je nastavak projekta E.R.S.P.A. koji je također sufinanciran sredstvima Europske unije i iz toga projekta je financiran turistički brod Sveta Katarina. Sam brod je puno utjecao na očuvanje rijeka Bosuta i Spačve te razvoju ruralnog turizma na području i usmjerio Općinu Nijemci u daljnji razvoj istoga. Idući veliki projekt u području turizma je Centar za promatranje ptica Nijemci.

Projekt je bio u provedbi od lipnja 2014. do prosinca 2015. godine, vrijednost projekta je 1.222.904,95 EUR, kroz projekt je uređeno izletište Sopotac koje je jedno od točaka Centra za promatranje ptica Nijemci, na izletištu je uz ostale sadržaje izgrađena promatračnica za promatranje ptica te tematsko dječje igralište osvjetljeno rasvjetom koja se proizvodi solarno, Arboretum Nijemci na obali rijeke Bosut.

Velika investicija je bila i turistička cesta koja povezuje centar Nijemaca i izletište Sopotac te stvara mogućnost izbora različitih ruta na području općine Nijemci, opremljena je informativno-edukativnim panelima koji prikazuju floru i faunu područja, ovih dana je na turističku rutu postavljeno i šest solarnih klupa te dva stupa sa solarnom rasvjetom i mogućnosti reprodukcije pjeva 10 ptica karakterističnih za to područje.Svi ti projekti su utjecali na promociju i razvoj destinacije. Danas možemo reći da smo zadovoljni sa rezultatima svih tih projekata te da smo zaista napravili velike korake u razvoju naše destinacije.

Zavičajni muzej Nijemci

Centar za promatranje ptica Nijemci je u prvim mjesecima funkcioniranja zabilježio zadovoljavajući broj turista. Za sada su to uglavnom grupe turista koje dolaze ciljano zbog ruta promatranja ptica te edukativnih ruta koje nudimo za škole u prirodi i ostale skupine.

 

Općina Nijemci će i dalje kontinuirano raditi i ulagati u svrhu razvoja destinacije te razvoja održivog turizma.

Više informacija pronađite na slijedećim adresama

Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije

Općina Nijemci

facebook 

twitter