Aktualno

Kako pripremiti savršeni rižoto od šparoga – recept chefa Vinka Frlana

Već smo pisali o Stanciji Kovačići koja nam se toliko svidjela da smo ponovili posjet.


Ovaj put smo nam je chef Vinko Frlan pripremio rižoto od netom ubranih šparoga.

Chef Frlan rižoto radi točno 16 minuta i za rižoto se radi od početka do kraja, prema pravilima, za svaku narudžbu. “Nema kod nas da imamo unaprijed skuhanu rižu pa je samo pomiješamo s drugim sastojcima”, kaže Vinko.
Krenimo dakle redom:

  1. Na maslinovu ulju popržiti narezani češnjak. Češnjak jako brzo zagori i postane gorak, zato pazite, ova faza traje tek minutu-dvije.
  2. Dodajte rižu kratkog zrna i miješajte tako da se svako zrno poprži i obloži uljem.
  3. Sve zalijte bijelim vinom i miješajte dok ne ispari.
  4. Zatim dodajte malo temeljca te vrhove šparoga.
  5. Stalno miješajte, nastavite dodavati temeljac čim ispari i gledajte na sat. Za 16 minuta vaš rižot je gotov.

Kako bi obogatio okus, Vinko Frlan još je u svoj rižoto od šparoga umiješao dosta svježe istarske kravlje skute. Uz to, kao dekoraciju, ali ukusni dodatak, na vrh je posložio čips od pršuta koji je napravio tako što je tanke kriške pršuta stavio u pećnicu dok je pripremao rižoto.

 

Naravno, posluženo nam je i predjelo prije toga. Marinirani inćuni, s kravljom skutom, salatom i kumkvatom.


Želite li doznati još tajni ovog velikog majstora kuhinje, imate sreće, jer chef Vinko rado dijeli svoje znanje na kuharskim radionicama. Doznajte više na internetskoj stranici Stancije Kovačići.

Doručak u Stanciji Kovačići izgleda ovako:

O Stanciji Kovačić
Evo  par osnovnih informacija da se lakše snađete planirate li posjetu (a svakako je planirajte). Dakle Stancija Kovačići  se nalazi na adresi Rukavac 51, 51211 Matulji.


Smještena je u podnožju padine Učke, nalazi se svega nekoliko minuta od opatijske rivijere.

Sam restoran sastoji se od 3 manje sale u kojima se može smjestiti do 70 uzvanika. Vanjska terasa ima oko 40 sjedećih mjesta gdje ćete se opustiti tijekom toplih ljetnih dana uživajući u pogledu i mirisima mediteranskog bilja.

Vlasnik Stancije Kovačići ujedno je i  glavni kuhar, chef Vinko Frlan koji je  preuredio i obnovio staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji je dobio ime po nadimku Frlanove obitelji u kući gdje se nalazila kovačnica. Vinko Frlan i njegova supruga Danijela zajedno vode Stanciju Kovačići.

Chef Frlan svoju kuhinju će opisati kao mediteransku sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre, obogaćena modernim aranžmanima.


U ponudi su razna jela od boškarina, peke od janjetine, jela sa šparugama,koprivom, medvjedjim lukom a gurmane će očarati domaća tjestenina, njoki, tortelini, ravioli..svašta finog, domaćeg, sezonskog i ukusnog.

Fotografije: Croatia Hotspots
Tekst: Ana Biško