Gastro

Završen 12. Biser mora – supetarski festival delicija čiji sjaj ne blijedi

 

SMOTRA DOBRE SPIZE S INTERNACIONALNIM PREDZNAKOM. Laskave brojke od čak 200 natjecatelja iz 21 zemlje pokazuju nam da upravo završena manifestacija „Biser mora 2017.“trodnevno nadmetanje u kuhanju i niz gastro prezentacija u Supetru na Braču – iz godine u godinu prerasta u stari-novi supetarski brend!

Image may contain: 8 people, people standing

Naime, možda ne znate da počeci ove manifestacije sežu još unazad 11 godina, kada ju je osmislio i pokrenuo poznati kuharski virtuoz, Splićanin Miro Bogdanović.


Dugogodišnji partneri Miro BogdanovićMarion Dužić, vlasnik Svpetrus hotela.

Image may contain: 4 people, people sitting and food

Činjenica da je ovo natjecanje okupilo gastro-ambasadore tako osebujnih kuhinja kao što su ruska, turska, grčka, talijanska, slovačka, pa čak i indijska, dovoljno govori o tome da je riječ o jednom o uistinu najprestižnijih evenata na temu internacionalne kuhinje na ovim prostorima!

Image may contain: 1 person, sitting and food

GURMANI NA SLATKIM MUKAMA. Supetar, poznata otočka metropola, tako se postepeno profilira kao prava meka i za one najprobirljivije gurmane, koji su se, za vrijeme održavanja ove manifestacije (6. – 9. travnja), sigurno našli na sto (slatkih) muka!

Image may contain: 2 people, people sitting and food

Naime, kako je u sklopu eventa održan i pravi gastro maraton u trajanju od 36 sati, mjestom su se u svaka doba širili zamamni mirisi najrazličitijih jela. I to kakvih! Sam pogled na popis prezentiranih jela stvara zazubice – od takozvanih golubaca – ukrajinske verzije sarmi, preko rogozničkih lignji s kaduljom i krompirom, pa do slastičarskih čarolija turskih gostiju ili pak domaćih palačinki nadjevenih medom i skutom, ovdje je uistinu bilo delicija za svačiji ukus!

Image may contain: 2 people, people standing and food

POBJEDNIČKI SPOJ AUTOHTONOG I MODERNOG. No, žiriju su, čini se, najviše zapali za oko (i nepca!) specijaliteti koje vješto spravlja Jadran Grančić, koji je oduševio sve šefove kuhinja mediteranskih i europskih regija i ovjenčao se mahom prvim nagradama! Ovaj mladić, koji je pobijedio i na „Dalmatinskoj amfori“ u Splitu, gdje se natjecalo sa jelima od sabljarke i buče, dobitnu kulinarsku strategiju, čini se, ima u malom prstu.

Image may contain: 13 people, people smiling, people standing

Njegovo izvrsno poznavanje teorije u kombinaciji sa konceptom kojeg se drži – rad samo s onim namirnicama koje se mogu nabaviti u krugu od 60 kilometara od kuhinje u kojoj se zatekao („Nije na meni da poslužujem tartufe u Dalmaciji!“), itekako je prepoznato od strane žirija, pa je perspektivni Imoćanin svojoj kolekciji priključio još jedno laskavo priznanje.

Prema njegovu mišljenju, ono što profesionalne kuhare izdvaja od domaćih su tehnike serviranja i drugačiji, inovativni načini pripreme, a svoje znanje redovito trenira i širi, što razmjenom iskustava s kolegama, što odlascima u restorane s Michelinovim zvjezdicama gdje, kako kaže, borave njegovi prijatelji.

Image may contain: 3 people, outdoor

Ambiciozno, nema što – kažemo mi; a osim što je iznjedrio prave dragulje među kulinarskim znalcima, supetarskom Biseru – eventu koji je upisao otočki bastion turizma na svjetsku gastro kartu, želimo još obilato mnogo uspješnih (i ukusnih) godina!

Image may contain: 3 people, plant

Fotografije: SKMER
Više: www.skmer.hr