• hr

Posjetite slavne Rimske dane u Vinkovcima

Turistička zajednica grada Vinkovaca po peti puta organizira Rimske dane koji traju 26. i 27. svibnja.
I ove godine će Vinkovci otkriti tajne drevnog Rima. Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! – Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!
Ova poznata manifestacija oživljavanjem slavne prošlosti, govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), unatoč nedaćama i otporu, uspjela pobijediti Panonce i prisiliti ih na predaju.


Rimski dani su primjer manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, način života, vjerovanja i dr. Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni Valentinijan I. (364.-375.) i Valens (364.-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.


Zahvaljujući svom povoljnom položaju, Vinkovci su bili prostor na kojem su se nasljeđivale kulture od mlađeg kamenog doba do danas. Nije se uvijek živjelo na istim mjestima, ali gledajući današnji raster grada, Vinkovci su kontinuirano naseljeni preko 8000 godina i stoga s pravom govorimo kako smo najstarije naselje u Europi.
Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz „Žive slike Colonie Aurelie Cibalae “. To se realizira kroz različite radionice za djecu, malu školu gladijatora, sajam rimskih proizvoda, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacije legionara, pričanje priča, prikaz povijesne bitke, igre žonglera s vatrom te pripremom rimskih delicija se nastoji prikazati život Rimljana na području Vinkovaca. Manifestaciji se želi dati i humanitarna nota te se kontinuirano u aktivnosti uključuju i udruge koje skrbe o potrebitima.


U sklopu Rimskih dana zabave ima za sve uzraste jer uz navedeni program organiziramo koncerte i party-je! U sklopu popratnog programa je „Rimska večer“, tjedan rimske kuhinje u hotelu Admiral, rimske delicije i rimski spa paketi u hotelu Villa Lenije, MMA turnir modernih gladijatora.

Sve informacije potražite na stranicama Turističke zajednice grada Vinkovaca i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije. Dobro došli na pete Rimske dane u Vinkovce!

fotografije ustupila: Turistička zajednica grada Vinkovaca i Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije

Shares